Skocz do zawartości

[Naprawa] Trzaskanie w Korbie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, wszystkich mam pytanko do forumowiczów.

Od 2 dni występuje dziwne trzaskanie w korbie, nie wiem czy to suport już strzelił, czy może miski się poluzowały, czy ktoś miał już taką sytuacje??/. 

Myślałem że to pedały ale jednak okazuje się że to cos w korbie. korba Octalink Alivio.

Tutaj przykład trzaskania, identycznie mi sie dzieje podczas pedałowania.

http://www.cykelgalleri.dk/video/diverse_cykel/3885-klikkende_krank

Napisano

Wielowpust owszem strzela ale nie aż tak głośno. Czy masz luz to sam sprawdz ruszając ręką któreś z ramion korby. Generalnie te wkłady suportu są bardzo solidne ale najszybciej sprawdzić co i jak wykręcając go i po przesmarowaniu gwintów wkręcić ponownie.

Skąd wiesz, że to nie gwinty osi pedałów albo coś z kombinacji sztyca i jej jarzmo??

Napisano

Sprawdzałem. Luzów na korbie nie mam, pedały odpadaja bo odkręcałem i zakładałem inne. Ale jeszcze sprawdze sztyce.

Napisano

Czasem moze strzelać piasta/bębenek tylnego koła i przenosić dźwięk na całą ramę, trzeba sprawdzić czy nie jest za mocno lub słabo dokręcone.

Napisano

Wczoraj wsiadłem na rower i jestem w 100% pewny że to korba, dziś mam dzień wolnego to zabiorę się za to. Wczoraj jak jechałem do pracy to myslałem że się ze wstydu spalę, tak się ludzie patrzyli , kto do nich strzela :D:D. Irytujący dzwięk ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...