Skocz do zawartości

[rama] pomoc w doborze kompatybilnej pod koła 27.5"

emcee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoję obecnie przed dylematem wyobru nowej ramy do mojego roweru XC, jako że znalazł się kupiec na starą. Poprzednia nie odpowiada mi z dwóch powodów, ale nie to jest tu kluczowe. Otóż szukam ramy aluminiowej w okolicach 400-600zł i rozmiarze 18"-19". Zastosowanie - XC, czasem jakieś wycieczki z sakwami. Gór to cudo raczej nie zobaczy, mam inny rower od tego. Co do wymagań, to potrzebuję tylko główki 1-1/8". Jak na razie interesują mnie dwie poniższe ramy:

Kross Level A5 (2012) -  http://www.kross.pl/pl/ramy-rowerowe/rama-level-a5-2012

Accent Peak 26 (2013) - http://ambike.pl/rama-accent-peak.html

Ceny fajne, kolory by mi podeszły idealnie do szpeju, który już mam. Na razie skłaniam się ku Accentowi Peakowi (PM z tyłu i ładniejsze malowanie). Co do geometrii nie mam wielkich wymagań, chyba nie ma co zbytnio wybrzydzać w tym segmencie cenowym. Poza tym, moja poprzednia rama jest zwyczajnie zbyt duża i ma ogromny przekrok, więc i tak to będzie dla mnie duża zmiana na plus.

W tym momencie pojawia się najważniejsze dla mnie pytanie - i tu potrzebuję Waszej pomocy. Czy ktokolwiek mógłby mi powiedzieć (zmierzyć/sprawdzić), czy w wyżej wymienionych ramach da się zainstalować koło 27.5"? Niestety poszukiwania w Internecie niezbyt mi pomogły, nikt tego jeszcze nie próbował w tych ramach, a na podstawie zdjęć tylnich widełek ciężko stwierdzić. W każdym razie ew. pomoc byłaby nieoceniona. Za realną wagę też byłbym wdzięczny.

Jeśli nie - czy ktoś ma inne pomysły na ramy, które zmieszczą 27.5" z tyłu? Wiem, że najlepiej by było kupić ramę pod 650B (wyższy suport i te sprawy), ale zwyczajnie szkoda mi kasy. Producenci doliczają sobie dobre kilka stów za przedłużenie tylnich widełek. Nowych kół dorobię się nieprędko, więc takiego ciśnienia nie mam, ale fajnie byłoby wiedzieć, że moja ramka ew. zmieści takowe.

Wielkie dzięki z góry!

Napisano

Peak to raczej na 29", a po za tym nie ma otworów na bagażnik. Znajomy kupił ramę Sundance na allegro (jakiś niemiecki producent). Co prawda potrzebował do 26", ale okazało się, że z błędnego opisu nabył 27.5". Tylko te mają możliwość zamocowania bagażnika. Mają ładne malowanie, a co jeszcze bardziej mi się podoba to spłaszczona od góry górna rura.

Wymazane na Tetce

Napisano

Dzięki za odpowiedzi!

@Rophoe - Kupowanie Peaka na 29" to nie jest chyba dobry pomysł, przynajmniej tak mi się wydaje. Suport będzie bardzo nisko, a moim zdaniem to jeszcze gorsze niż bycie za wysoko. Wolę chyba mieć wyżej środek ciężkości, ale nie martwić się przynajmniej o zahaczenie blatem o kamienie w jakimś cięższym terenie. Ale dzięki za propozycję. Natomiast wielkie dzięki za uwagę odnośnie braku otworów na bagażnik - nie zauważyłem tego... To mi niestety mocno psuje plany. Co do ram Sundance, to rzeczywiście pasowałyby, ale na allegro widzę tylko wersje pod koła 26". Wiesz może, czy wszystkie są kompatybilne z kołami 27.5"?

@Lumperator - Oczywiście, tak właśnie chcę zrobić. Kwestia tylko tego, czy Accent Peak zmieści koło 650B z tyłu.

Najbardziej mnie interesuje teraz jednak inna kwestia - są sposoby montażu bagażnika rowerowego w przypadku braku otworów w ramie? Bardzo mi pasuje ten Peak i gdyby to było możliwe, to mógłbym go kupić - bagażnik będę zakładał maksymalnie raz w roku. Wiem, że istnieją zaciski sztycy z wyprowadzonymi otworami na bagażnik, czy istnieje podobnie sprytny patent na mocowanie z dołu?

Jeśli ktoś ma informacje nt. miejsca w ramie Accent Peak 26" na koła 650B to oczywiście nadal są mi potrzebne. Z góry dziękuję za pomoc.

• Mod Team
Napisano

Trochę to nie po kolei, że w momencie kiedy w końcu na 650b zrobił się boom i zaczyna przybywać towaru Ty chcesz kupić ramę 26 pod 650. Oczywista z dwójki złego - 29 jest lepszym rozwiązaniem. (nawet choćby dlatego, że potem będzie łatwiej sprzedać 29" od 26").
A, że znam 2 osoby które ujeżdżały w 29 koło 650b wiem, że się to sprawdza. Niski suport to nie jest problem (wiem z autopsji) - jak masz ramę z założeniem 305-307 mm to przy 650b zejdziesz do około 285-290. Tragedii nie ma a stabilność jazdy i skrętność jest zachwycająca. Czy wali się korbami? Szczerze - tak. Ja to robię średnio dwa razy.. w roku?

A co do mocowania bagażnika do ramy bez oczek - wystarczy zajrzeć w asortyment sklepu szumgum, są specjalne blaszki, haczyki, obejmy :
http://www.szumgum.com/category/sprzet-wyprawowy-bagazniki-rowerowe-akcesoria-i-czesci

ps: co do samego koła 650b w ramie 26" - czeka Cię suport około 325-330mm - to tyle co w dobrych fulach ale na sucho. To naprawdę wysoko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...