Skocz do zawartości

[opony] Merida Matts Cruise 5.5 zmiana opon Kenda Khan czy Kenda sbe?

lunka27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam:) Bardzo proszę o szybka i konstruktywną pomoc- zakup opon w poniedziałek,chciałabym wiedzieć jakie wybrać:)

Mam rower Merida Matts cruise 5.5, niestetyż wydaje mi się że coś w nim jest nie tak- pedałowanie wymaga dużo wysiłku i jest mało efektywne - mam wrazenie że nawet z górki trzebaby kręcić, choć przecież rower lekki,i powinien śmigać aż miło.. Dla porównania mężowski Schwinn,wprawdzie na kołach 28",ale zasuwa jak torpeda..
Po długim namyśle i szukaniu przyczyn postanowiłam zmienić opony. I tu pytanie do bardziej ode mnie doświadczonych kolegów,ponieważ ja w rowerze rozróżniam siodełko i bagażnik :P. Czy lepsze opony,z mniejszymi oporami toczenia pomogą czy szukać gdzie indziej przyczyny? W tej chwili mam na przodzie Meridę, z tyłu nie wiem co,bez nazwy,obie 26" na 1,75. Plan był na Kendę sbe-szwagier ma takie,jechałam osobiście i jest super,ale problem się pojawił w rozmiarze. Nigdzie nie znalazłam 26 na 1,75,tylko 26 na 1,95 więc z żalem odpuściłam,bo nie wiem czy mi sie zmieszczą:(. Drugi wybór padł na Kendę Khan-ma dobre opinie(jeżdżę głównie po asfalcie i utwardzonych drogach,czasem gdzieś tam się przejedzie kawałek na przełaj) i jest w zasięgu moich możliwości finansowych.

Wczoraj udało mi się dokopać gdzieś do opisu mojej Meridy,i tam jak wół stoi,że oryginalnie ma montowane opony 26 na 1,95,a nie takie jak mam teraz. Poradźcie proszę jak najszybciej - dopłacić za Kendę sbe (jedną,bo drugą mogę mieć za free),czy kupić Khany,a jeśli tak to 1,95 czy 1,75?. Cena w sumie wyjdzie podobnie,zależy mi żeby wybrać najlepiej- jeżdżę dużo,i podprowadzam zwykle mężowi rower,bo moim to męczarnia jeździć:(.

Napisano

PjeseczeQ,dzięki za pomoc:)
Oblatawszy wszystkie sklepy rowerowe w okolicy okazało sie, że ani Khanów ani Land Cruiserów nie ma,nalezy zakupić w necie :/
Zatem do wieczora mam jeszcze czas na zastanowienie,w związku z tym proszę jeszcze o kilka opinii: Kenda Khan czy Schwalbe Land Cruiser?
I przede wszystkim pomocy w doborze rozmiaru: 1,75 czy 1,95?
Czy tak mała różnica będzie miała wpływ na przyczepność bądź hamowanie,czy też nie? Wydaje mi się, ze szersze mogą być bardziej stabilne,ale weższe chyba szybciej śmigną? :)

Napisano

Mam Khany, 26x1.95

Różnica w oporach toczenia między 1.95 a 1.75 nie jest wielka, ale optycznie różnica jest diametralna. Pamiętaj, że im opona węższa tym w piasku szybciej polegniesz. Jeśli jeździsz 100% asfalt to 1.75 ale jeżeli zdarza Ci się czasem zboczyć to moim zdaniem kup 1.95.

Aha, Khan występuje w wersji zwykłej oraz z k-shield. Kilka pln możesz dopłacić za wyższe tpi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...