Skocz do zawartości

[wyciszenie] pokój

Hobart

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Jakiś czas temu zacząłem interesować się dźwiękiem - szerzej pojętym niż tylko słuchanie muzyki z yt. Zainwestowałem trochę pieniędzy w dobry sprzęt grający... no ale nie o tym teraz. Problem mam taki, że niskie tony bardzo słychać w sąsiednich pokojach, no wiecie takie "dudnienie". Dotyczy to dwóch drewnianych ścian działowych, z nośny nie ma problemu. Z tego co wiem ściany te są puste w środku. Myślę, że najlepiej byłoby napchać do środka coś co zatrzyma dźwięki, no ale z wiadomych przyczyn jest to nie wykonalne. No i dochodzimy do mojego pytania: czy maty, które są dostępne chociażby na allegro coś pomogą? Czy może macie jakieś inne doświadczenie i rady. Czekam i pozdrawiam ;)

Aha jeszcze kwesta drzwi. Może wywieszenie jakiegoś materiału dźwiękochłonnego w postaci jakiejś zasłony, co o tym myślicie?

• 2 tygodnie później...

Zasłony, dywan przed głośnikami, półki z książkami, obrazy zamiast antyramy (jak słuchasz z kanapy to na ścianę za głową), to tak na początek. Głośniki odsuń trochę od ścian, jeśli masz bas reflex to możesz na próbę zatkać. W drewnianą ścianę przydałaby się wełna mineralna, no ale pewnie się nie da.

Wełna mineralna to najlepszy środek do wygłuszenia pokoju. Możesz ją swobodnie utknąć między ściankami z drewna. Swoją drogą dziwię się, że jej tam nie ma gdyz to jest standard budowlany. Wspomniany wyżej dywan także jest sposobem na wygłuszenie ale najlepiej jakby był z grubego włosia. Kotara na drzwi także da efekt ale i tu jest ważna zasada...im grubsza tym lepsza. Generalnie z pomieszczenia musisz wyeliminować wszystkie obiekty od których dżwięk by sie odbijał a wsadzić jak najwięcej materiału pochłaniajacego dżwięk. Na pewno pomoże. Miłej zabawy!

• 5 tygodni później...
  • Mod Team

Ile metrów kwadratowych ma ten pokój? Jak masz ustawiony sprzęt grajacy - byłoby wskazane wrzucić schemat pokoju z wymiarami i pozycją kolumn. Samo ustawienie sprzętu może wpływać na bas w miejscu odsłuchu i pomieszczeniach sąsiadujących. Są w internecie kalkulatory akustyczne pomagające ogarnąć temat.

Poza tym trzeba odróżnić rozpraszanie dźwięku (wytłoczki po jajkach, meble, półki z książkami) od tłumienia (dywany, zasłony, panele z wełny etc).

Można prze-głuszyć pokój i zaczyna się robić nieprzyjemnie, ciężko normalnie rozmawiać, wcale nie trzeba aż tak wiele. Natomiast z rozpraszaniem nie da się przesadzić, przy czym to wpływa głównie na efekty przestrzenne, budowanie "sceny" itp.

Sam mam w pokoju panele z wełny mineralnej (z Isovertu PT80, drewniana rama , wełna zabezpieczona materiałem), mogę powiedzieć że głównie wyłapują średnice i wysokie tony, owszem na bas wpływają ale mniej niż można oczekiwać. Więc walcząc z basem można popsuć sobie resztę. Ty rzecz jasna chcesz pokój odizolować od reszty a nie adaptować akustycznie ale wyraźnie pokazuje to, że wełna nie jest idealna do wyłapania basu. Tak naprawdę poza grubszymi, solidniejszymi ścianami, najlepiej przekładanymi wełną w środku, ciężko jest cokolwiek zrobić. Fala akustyczna najwięcej impetu wytraca przechodząc z ośrodka o jednej gęstości do ośrodka o innej gęstości, więc ściana typu kanapka (cegła/wełna/cegła albo cegła/beton/cegła itp) jest chyba najlepszą opcją.

• Mod Team

W kwestii drzwi, najwięcej pomaga ich doszczelnienie, np. wklejenie uszczelki na progu żeby nie było szpary, ew na futrynie jeśli jest potrzeba. Najlepiej jeśli nie ma dziurki na klucz. Jednak dla basu to i tak żadna przeszkoda.

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...