monter Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Małą montujesz tą strzałką równolegle do ramienia, tego do którego montuje sie koroonki. W przypadku blatu bolec ma zadanie podtrzymać łańcuch aby nie zaklinował się między tarczą a ramieniem. Nie masz tego bolca, więc moim zdaniem po prostu montujesz blat, ale stroną z pinami które zaciągają łańcuch od wewnętrznej strony
thomasz Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Małą montujesz tą strzałką równolegle do ramienia, tego do którego montuje sie koroonki. W przypadku blatu bolec ma zadanie podtrzymać łańcuch aby nie zaklinował się między tarczą a ramieniem. Nie masz tego bolca, więc moim zdaniem po prostu montujesz blat, ale stroną z pinami które zaciągają łańcuch od wewnętrznej strony ok to już jasne a co z dużym blatem? jeżeli nie ma strzałki lub innych oznaczeń to nie ma znaczenia? Jaką funkcję pełnią te "przypiłowane" dwa zęby?
Synergy Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Przypiłowane są do zrzucania, a te wyższe do wrzucania.
thomasz Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Dzięki @Synergy podpatrzyłem na necie, mimo że na mojej 42T nie ma strzałki zamontuję wg tego: tarcza jest ta sama więc może tylko nadrukiem się różni
.PaVLo. Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Popatrz na napisy na dużym blacie i na małym, oba powinny być tak samo napisami zamontowane na korbie, proste co nie .
tajo82 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Takie uproszczenie ma sens. ja mam 36/20 i kasete 11-36. Maratony wMiekini i Zdzieszowicach lecialem na jednym blacie z przodu. Zatem jest uproszczenie. 20 na korbie to zestaw w gory . Zatem jest prosto i ... lepiej witam, jakiej używasz przerzutki przedniej do takich blatów?
jestercup Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Uzywam zwyklego XT. Pod 3 blaty. Bez udziwnien . Ma byc prosto
tajo82 Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Nie ma problemu ze spadającym łąńcuchem, czy obniżałeś przerzutkę na ramie?
addict Napisano 28 Maja 2014 Autor Napisano 28 Maja 2014 Ja swoją obniżałem bo źle wrzucała biegi. Po obniżeniu wszystko gra jak należy. Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
tajo82 Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Dziękuję za odpowiedzi, powiedzcie jeszcze jaki blat polecanie na 36z, jakiej firmy, żeby był w miarę lekki posiadam korbę SLX FC-M660-9
jestercup Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Tani ... alivio ... naprawde. alumka zostanie na lancuchu w chwile. przetestowane
tajo82 Napisano 6 Czerwca 2014 Napisano 6 Czerwca 2014 no mam problem bo przerzutka nie działa prawidłowo, mimo obniżenia na maxa jest jeszcze 13 mm przerwy do koronki 36z, macie jakieś porady? moja przerzutka to fd-m660
monter Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 tajo82 na Twoim miejscu zainwestowałbym w przerzutkę do 2-rzędów FD-M665 top swing lub FD-M667 down swing ja tak zrobiłem dawno temu i zero problemów
dasaj Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 no mam problem bo przerzutka nie działa prawidłowo, mimo obniżenia na maxa jest jeszcze 13 mm przerwy do koronki 36z, macie jakieś porady? A czym się objawia to nieprawidłowe działanie? Ja po prostu wywaliłem z korby blat a przerzutki nie ruszałem - działała dobrze na średnią tarczę i młynek, to działa dalej. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie wrzucać blatu. I chyba skrócić łańcuch, bo teraz zdarza mu się spaść, może jest słabo napięty jak już blat nie blokuje spadania.
monter Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Z pamiętaniem aby nie wrzucać blatu - śrubkę H wkręcamy do momentu aż zablokuje wychylenie przerzutki na 3-ci bieg. Przy próbie wbicia manetką 3-ki, przerzutka zostaje na 2-jce. Oryginalna śrubka może okazać się za krótka. W takim wypadku dajemy dłuższą.
addict Napisano 16 Czerwca 2014 Autor Napisano 16 Czerwca 2014 Pojeździłem trochę na tym napędzie i chciałem zdać relację. Od zmiany przejechałem 3 maratony w MMMM - Piaseczno, Puławy, Nałęczów i dwie edycje Wieliszewskiego Crossingu - Wiosna i Lato. Najsłabszym punktem całej zmiany jest przednia przerzutka. Moim zdaniem nie działa jak powinna i zmiana biegu czasami trwa o 1 obrót korbą za dużo. Jednak problem nie jest na tyle istotny żeby przeszkadzał. W maratonach które wymieniłem może 1 lub 2 razy zrzucałem na młynek. Reszta tras na dużym blacie. Nie miałem sytuacji w której brakowało mi prędkości i tylko raz zrobiłem błąd, że nie wrzuciłem młynka tam gdzie powinienem. Ogólnie jestem zadowolony i jak tylko kaseta skończy żywot to migruję na 2x10 Deore lub XT. Jeszcze jedna sprawa. Usłyszałem gdzieś żeby nie kręcić na dużym blacie i 2 największych na kasecie bo to niszczy napęd. Prawda to?
AdamF Napisano 16 Czerwca 2014 Napisano 16 Czerwca 2014 Jeszcze jedna sprawa. Usłyszałem gdzieś żeby nie kręcić na dużym blacie i 2 największych na kasecie bo to niszczy napęd. Prawda to? No cóż, zawsze trzeba starać się unikać przekosów łańcucha... Tak samo raczej nie powinieneś używać małej koronki z przodu z dwiema-trzema najmniejszymi z tyłu.
tajo82 Napisano 26 Czerwca 2014 Napisano 26 Czerwca 2014 Witam, jestem już po konwersji na 2x9. Z przodu zmieniarka FD-M786, blaty 36-22 kaseta 11-36 (trochę tylko przeszkadza dolne mocowanie koszyka, myślicie że się nic nie stanie jak podpiłuję trochę obejmę w przerzutce, tak ze 3 mm). Teraz odczucia: rewelacja, praktycznie na maratonie można jechać na blacie 36 cały czas, tylko jak jest duża górka to wrzucam 22. Na prostych przełożenie 36x12/13 i można utrzymać prędkość 30-36 km/h.
vteccorp Napisano 27 Czerwca 2014 Napisano 27 Czerwca 2014 Jeśli obejma jest taka sama jak w FD-M781 (Chyba to samo co Twoja, też dolny ciąg, tyle że u mnie obsługuje 3x i blaty 40-42T), to możesz spokojnie piłować... miałem to samo u siebie...Obejma jest gruba, lita i mocna... u siebie frezowałem na głębokość ~3mm, na koniec wybranie pociągnąłem matowym lakierem i wygląda - fabryka!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.