Skocz do zawartości

[napęd] konwersja 3x9 na 2x9

addict

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Małą montujesz tą strzałką równolegle do ramienia, tego do którego montuje sie koroonki. W przypadku blatu bolec ma zadanie podtrzymać łańcuch aby nie zaklinował się między tarczą a ramieniem. Nie masz tego bolca, więc moim zdaniem po prostu montujesz blat, ale stroną z pinami które zaciągają łańcuch od wewnętrznej strony

Napisano

Małą montujesz tą strzałką równolegle do ramienia, tego do którego montuje sie koroonki. W przypadku blatu bolec ma zadanie podtrzymać łańcuch aby nie zaklinował się między tarczą a ramieniem. Nie masz tego bolca, więc moim zdaniem po prostu montujesz blat, ale stroną z pinami które zaciągają łańcuch od wewnętrznej strony

ok to już jasne

a co z dużym blatem? jeżeli nie ma strzałki lub innych oznaczeń to nie ma znaczenia?  Jaką funkcję pełnią te "przypiłowane" dwa zęby?

Napisano

Dzięki @Synergy

podpatrzyłem na necie, mimo że na mojej 42T nie ma strzałki zamontuję wg tego:

specialites_chinook-9spd-104mm.jpg

tarcza jest ta sama więc może tylko nadrukiem się różni

• 2 tygodnie później...
Napisano

Takie uproszczenie ma sens.

ja mam 36/20 i kasete 11-36.

Maratony wMiekini i Zdzieszowicach lecialem na jednym blacie z przodu. Zatem jest uproszczenie.

20 na korbie to zestaw w gory :).

Zatem jest prosto i ... lepiej :)

witam, jakiej używasz przerzutki przedniej do takich blatów?

Napisano

Ja swoją obniżałem bo źle wrzucała biegi. Po obniżeniu wszystko gra jak należy.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi, powiedzcie jeszcze jaki blat polecanie na 36z, jakiej firmy, żeby był w miarę lekki

posiadam korbę SLX FC-M660-9

• 2 tygodnie później...
Napisano

no mam problem bo przerzutka nie działa prawidłowo, mimo obniżenia na maxa jest jeszcze 13 mm przerwy do koronki 36z, macie jakieś porady?

moja przerzutka to fd-m660

post-175416-0-02162600-1402080682_thumb.jpg

Napisano

tajo82

na Twoim miejscu zainwestowałbym w przerzutkę do 2-rzędów

FD-M665 top swing

lub

FD-M667 down swing

ja tak zrobiłem dawno temu i zero problemów

Napisano

no mam problem bo przerzutka nie działa prawidłowo, mimo obniżenia na maxa jest jeszcze 13 mm przerwy do koronki 36z, macie jakieś porady?

A czym się objawia to nieprawidłowe działanie?

Ja po prostu wywaliłem z korby blat a przerzutki nie ruszałem - działała dobrze na średnią tarczę i młynek, to działa dalej.

Trzeba tylko pamiętać, żeby nie wrzucać blatu.

I chyba skrócić łańcuch, bo teraz zdarza mu się spaść, może jest słabo napięty jak już blat nie blokuje spadania.

Napisano

Z pamiętaniem aby nie wrzucać blatu - śrubkę H wkręcamy do momentu aż zablokuje wychylenie przerzutki na 3-ci bieg. Przy próbie wbicia manetką 3-ki, przerzutka zostaje na 2-jce. Oryginalna śrubka może okazać się za krótka. W takim wypadku dajemy dłuższą.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pojeździłem trochę na tym napędzie i chciałem zdać relację.

Od zmiany przejechałem 3 maratony w MMMM - Piaseczno, Puławy, Nałęczów i dwie edycje Wieliszewskiego Crossingu - Wiosna i Lato.

Najsłabszym punktem całej zmiany jest przednia przerzutka. Moim zdaniem nie działa jak powinna i zmiana biegu czasami trwa o 1 obrót korbą za dużo. Jednak problem nie jest na tyle istotny żeby przeszkadzał. W maratonach które wymieniłem może 1 lub 2 razy zrzucałem na młynek. Reszta tras na dużym blacie. Nie miałem sytuacji w której brakowało mi prędkości i tylko raz zrobiłem błąd, że nie wrzuciłem młynka tam gdzie powinienem.

Ogólnie jestem zadowolony i jak tylko kaseta skończy żywot to migruję na 2x10 Deore lub XT.

Jeszcze jedna sprawa. Usłyszałem gdzieś żeby nie kręcić na dużym blacie i 2 największych na kasecie bo to niszczy napęd. Prawda to?

Napisano
Jeszcze jedna sprawa. Usłyszałem gdzieś żeby nie kręcić na dużym blacie i 2 największych na kasecie bo to niszczy napęd. Prawda to?

No cóż, zawsze trzeba starać się unikać przekosów łańcucha...

Tak samo raczej nie powinieneś używać małej koronki z przodu z dwiema-trzema najmniejszymi z tyłu.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

jestem już po konwersji na 2x9. Z przodu zmieniarka FD-M786, blaty 36-22 kaseta 11-36 (trochę tylko przeszkadza dolne mocowanie koszyka, myślicie że się nic nie stanie jak podpiłuję trochę obejmę w przerzutce, tak ze 3 mm). Teraz odczucia: rewelacja, praktycznie na maratonie można jechać na blacie 36 cały czas, tylko jak jest duża górka to wrzucam 22. Na prostych przełożenie 36x12/13 i można utrzymać prędkość 30-36 km/h.

Napisano

Jeśli obejma jest taka sama jak w FD-M781 (Chyba to samo co Twoja, też dolny ciąg, tyle że u mnie obsługuje 3x i blaty 40-42T), to możesz spokojnie piłować... miałem  to samo u siebie...
Obejma jest gruba, lita i mocna... u siebie frezowałem na głębokość ~3mm, na koniec wybranie pociągnąłem matowym lakierem i wygląda - fabryka! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...