Skocz do zawartości

[kierownica] gięta czy prosta?

Michal17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką polecacie, polecacie, a i dlaczego i do czego <_<

Ja w rowerze mam giętą, (oryginalną), ale w najbliższym czasie planuję zmianę na prostą (głównie chcą poprawić wygląd roweru).

Napisano

hymm temat był już pewno wałkowany nie raz.

Ja podziele sie swoimi spostrzeżeniami.

Gięte sa zazwyczaj szersze 60-80 cm,

zas proste przeważnie 52-60 cm, ale za to stosuje sie rogi, by zmieniac chwyty (także dla wygody).

W giętej dzieki jej szerokości można zmieniac chwyty i bez rogów, wiec rogi sa w zasadzie zbędne.

Gięte/szersze stosuje sie zazwyczaj w sportach grawitacyjnych bo jest wieksza kontrola przy zjazdach.

Proste/wąskie raczej tylko w xc/maratony, bo łatwiej wyprzedziaźć czy podziać sie na wąskich ścieżkach czasem (no i mniejsza waga).

Ja zrobiłem tak, mam u siebie kiere giętą i obnizony mostek - dzieki temu mam 2 zalety w jednym :D

jak ręce mam na środku kiery (szybka jazda na drodze) to jest i pozycja aerodynamiczna i niska (obniżony mostek = niski chwyt), zas jak chwytam na skraju, pozycja mi sie już podnosi i jest bardziej relaksacyjna i mniej męczy kręgosłup.

I takie rozwiązanie uwazam za idealne, jedyne co bym zmienił, to na giętą nieco mnij szeroka, tak na 62 cm, bo terazm mam 65 cm, co nieco przeszkadza w jeżdzie na chodniku koło ludzi (czasem tak muszę).

Co do wyglądu, jednym sie podobają biki z giętymi

orbea06almacup.jpg

p10304054mw.jpg

a innym takie coś:

P04044_BILD1GROSS.jpg

Napisano

Moje przemyślenia:

Wszystko zalezy od preferencji bikera, jego stylu jazdy i budowy ciała.Proste kierownice są "szybsze" ponieważ prowadzący przyjmuje bardziej pochyloną szylwetkę, natomiast gięte dają lepszą kontrole nad rowerem poniewaz są szersze.Biorąc to pod uwagę wybrałęm kierownicę prosta ponieważ jestem dosyć wąski w barach, jeżdze xc. Ale to jest tylko i wylącznie poja opinia a brutalna prawda jest taka że musisz przejechać na się i na gietych i prostych i samemu zdecydować na ktorej jest lepiej ( popróbuj z róznych długościami wzniosami itd.).

Napisano

uważam, że jeśli w twoim wypadku to kwestia gustu to ten post jest w zupełności niepotrzebny ;)

ja osobiście jeżdżę na giętej i jest super a rowerek jak się prezentuje to możesz sprawdzić na mojej stronce jak chcesz,

( button na dole)

ale jeśli chcesz wiedzieć konkretnie czy prosta lepsza od giętej to radziłbym zajrzeć do miesięcznika bikeBoard nr. 2/2006. tam wszystkiego się dowiesz :P

Napisano

A no właśnie - co to jest "bo chcę poprawić wygląd roweru"???

Gięta jest wygodniejsza, no i dostępna w szerszych roamiarach, co jest baardzo przydatne dla ludzi o szerokich barach :) Poza tym lepiej się ją trzyma. Wysokość można zresztą swobodnie zniwelować odwracając mostek.

Ja bym tam zostawił giętą (no chyba, że jest to wynalazek o szerokości 580 - ja mam 630 w rowerze do XC) i przestał gadać takie głupoty o wyglądzie - to ma być przede wszystki wygodne!!!

Napisano

Wg nie to tylko kwestia gustu. Jest to element o sporym znaczeniu stylistycznym... Przecież różnice wynikające z geometrii i położenia rąk bikera moiża korygować wielkością i kątem nachylenia mostka... równie dobrze można się spierać czy lepszy jest krótki czy dłuższy mostek... czy i jak regulować siodło itd itd... na pewno kiera gięta jest inna niż klasyczna(chociażby fakt że jest tam mniej miejsca na osprzęt) ale myślę że w dwóch jednakowych rowerachmożna uzyskać taką samą geometrię używając dwóch różnych kierownic zmieniając jedynie mostek i dobierając różne szerokości kierownic... apewno w jakiś sposób dojdziemy do bardzo niewiele odbiegających od siebie zestawów a różnice będą naprawdę minimalne i nieodczuwalne... im więcej części rowerowych się różni tym łatwiej i mniejszym kosztem znajdziemy wreszcie upragnionego bika no i w 100% wygodnego....

Poza tym mam wrażenie że kiery gięte są wytrzymalsze kiedy np przy zjazdach znaczna waga rowerzysty spoczywa na rękach....

Tyle ode mnie... Są to jedynie moje odczucia i opinie więc mogę się mylić...

pozdr

Napisano

Nie zrozumieliście mnie, "chcąc poprawić wygląd roweru" - czyli dobrze wybrać (między giętą a prostą zakładając że nie mam żadnej). Chodziło mi o porównanie obu o jak najbardziej podobnych parametrach, mając na myśli zastosowanie (wiadomo, nie o wygodę, sprawa indywidualna), a już znając przeznaczenie wybrać. Namieszane to strasznie ale jestem naprawdę strasznie zmęczony (zaraz będzie - co to za tłumaczenie "bardzo zmęczony")! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...