Skocz do zawartości

[Koło] Koło tylne do roweru Gazelle z hamulcem bębnowym

addybek2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ostatnio dostałem rower od mojej babci jest to Gazelle Impala prawdopodobnie z 1979 roku. Z tego co mi powiedziano jest ona u nas od ponad 17 lat a kupiona została w Holandii przez mojego tatę i przywieziona dla mojej babci do Polski. Nigdy jeszcze nikogo nie zawiodła i zawsze była sprawna, niestety przed kilkoma laty ktoś jadąc nią złamał w niej tylną oś i zmienione zostało koło na zwykłe. Ja teraz bardzo bym ją chciał w lato odrestaurować ale brakuje w niej właśnie tylnego koła z hamulcem bębnowym na cięgno i 3 biegami. Chciałem się dowiedzieć trochę więcej o tym rozwiązaniu ale przede wszystkim szukam takiego oryginalnego koła.  Poniżej wklejam kilka zdjęć jakie znalazłem w internecie a także zdjęcie podobnej Gazelli także z internetu gdyż nie mam żadnego zdjęcia, jedyna różnica jest taka że w mojej są hamulce na cięgna . Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto się na tym zna i pomoże/doradzi.

Właśnie znalazłem na allegro taką o to piaste http://allegro.pl/piasta-3-biegi-sturmey-archer-hamulec-bebnowy-i4229761678.html   i teraz jest pytanie czy dopasuje do tego normalnie obręcz i szprychy? bo wiem że obręcz która teraz jest w rowerze jest zła bo nie da się zamknąć blokady.

post-174123-0-43601200-1400246330_thumb.jpg

post-174123-0-10541200-1400246343_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...