Skocz do zawartości

[Kierownica] Problem z przykręceniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem (dziwny i pierwszy raz się z tym spotkałem). Zabrałem się za wymianę łożysk w kierownicy i widelcu. W ostateczności wymieniłem tylko i wyłącznie łożysko spod kierownicy, ponieważ nie mogłem dostać zestawu a dolne łożysko nadawało się jeszcze do użytku. 

Mój problem polega na tym iż po zmontowaniu wszystkiego nie mogę skręcić kierownicy z widelcem, ponieważ śruba imbusowa mocująca kierownicę jest "za krótka" (śruba jest ta sama co przed demontażem i jej nie skracałem). Tak wygląda to na zdjęciach.

Co z tym fantem zrobić? Jest ktoś w stanie pomóc mi z tym? Potrzebuję rower na niedzielę.

Napisano

Zapewne klin wpadł Ci w rurę sterową widelca, zajrzyj do niej tam go znajdziesz.

O tym nie pomyślałem. Będę miał chwilkę to sprawdzę.

Gdzie masz górny kapsel?

Zdjęcie robiłem bez górnego kapsla aby pokazać ile mniej więcej brakuje do załapania śrubą widelca.

Napisano

Jeśli klin leży na dole rury sterowej, to nie ma się co dziwić, że nie złapie :P

Tip na przyszłość: wcale nie trzeba wykręcać całkowicie tej śruby, wystarczy poluzować.

Napisano

Pomogło. Wielkie dzięki.

Dawno nie majstrowałem przy rowerach i zapomniałem całkowicie o tym klinie.

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...