Skocz do zawartości

[mostek] w góre? czy w dół?

witt2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zrobiłem kilkanascie tyś km z mostkiem dziarsko zadartym w góre , kiedy kupowałem nowego boplighta w sklepie sie mnie spytali czy załozyć mi go w dół czy w góre? . kazałem dac go w góre ale to zasiało moja watpliwość. Dałem go w dół już sam.Zrobiłem troche km i uważam że jest ok szczególnie na podjazdach .Co myslicie i jak macie u siebie?

Napisano

Ja mam mostek też boplighta na razie dany w górę ale planuje albo sam mostek dać w dół albo jego wysokośc zniżyć o jedną podkładke czyli 1 cm ale zostawić w góre...Zależy jak kto jeżdzi i ma wzrost, w każdym razie trzeba szukać ustawień dobrych dla siebie ;)

Napisano

Wszystko zależy od preferowanej pozycji na rowerze. Ja również mam mostek Boplight'a i mam go od nowości skierowanego w dół (poprzedni KBIX też był w dół). Tak jeździ mi się poprostu lepiej i wygodniej.

Napisano

ja też obniżyłem o jedna podkładke , na razie nie docinam i sprawdzam jak bedzie . musze sprawdzić jak bedzie na stromych zjazdach w górach czy nie bedzie miał rower tendencji do robienia "fikołków"

Napisano

Ja ostatnio przełożyłem mostek o 2cm w dół i teraz to się o fikołki nie martwię, bo wreszcie mi się udaje tyłek za siodełko przesunąć i trzymać nad tylnym kołem. Wcześniej było ciężko bo mam sztycę strasznie mocno wysuniętą.

Napisano

U mnie jest -7 stopni i wreszcie moge zrobic 50 km bez obawy, ze mi plecy odpadna :surprised: Jezdzi sie duuuzo lepiej. Mialem +20 stopni i byla tragedia, z +7 juz bylo w miare ok, ale teraz jest najlepiej :D

Napisano

ja na razie szukam mojej pozycji na rowerze ( po złożeniu) na strym miełem już wszystko dopasowane. W sumie to tak naprawde czy jest wygodnie czy nie to mogę dopiero stwierdzic jak zrobie ciurkiem 50-60 km i jak mi reagują niektóre częsci ciała na taki dystans . z obróconym mostkiem zrobiłem ponad 100 km 1x54 i 2x 28 i wydaje ni sie że było lepiej , teraz obniżeyłem go jeszcze o jedną podkładke i zrobiłem 28 ale tak naprawde to przetestuje to jutro popołudniu (55km)

Napisano

Gdzieś czytałem, że wysokośc kiery, a dokładnie chwytów (na ich środku) powinna być w okolicy (dla bików MTB i ATB):

97-100 cm dla jazdy sportowej

i około 100-103 dla jazdy nieco bardziej rekreacyjnej.

To tyczy sie osób o przeciętnym wzroście, czyli około 180 cm (czyli rama 18-19,5).

Osoby wyższe powynny miec kiere nieco wyżej, niższe nieco niżej,

czyli nizsze w okolicy 95-100

a wyższe 100-105.

Ale najwiecej zależy jednak od stylu jazdy (rekreacyjna czy DH, XC, FR itp)

Ja mam tak:

- Kross A4, rama 19-tka - mostek w góre kiera gieta = 100 cm

- Unibike Evolution 19-tka = mostek w dół, prosta kiera = 97 cm (mostek w górę to 100 cm)

Napisano

cieszy mnie to co słysze bo już myslałem że to tylko moje złudzenie i że sie zasugerowałem tymi pytaniami w sklepie czy w góre czy w doł i ta gadką że boplighty mają napisy do góry i na dol

Napisano

Minusem tego że jst niżej mostek jest to, że hamulec na kierze potrafi uderzyć w rame przy przypadkowym mocnym skreceniu kiery (mi juz zdarł lakier) :D

no chyba, że ustawimy hamulec w poziomie, ale tak jest niezbyt wygodnie przy hamowaniu.

Napisano

Wszystko zależy od preferencji bikera:)

ja ustawiam różnie - ostatnio troche odwróciłem mostek na plus bo bolał mnie kark :)

także co komu pasi, chociaz jak mostek jest na minusie to lepiej sie podjeżdża i sylwtka jest bardziej aerodynamiczna, ale równocześnie bardziej męcząca pozycja i gorzej sie oddycha ;)

pozdro!

Napisano

jimi to kark cie boli i gorzej sie oddycha, bo może patrzysz na 10 km do przodu lub na słonko zamiast na 5-10 m przed koło <_<

Napisano

ja od nowości miałem mojego bontragera do góry i na stromym podjeździe poleciałem na plecy :D

miałem pozycję wyprostowaną jakbym jechał na kozie. teraz go odwróciłem w dół, wyjąłem 2 podkładki i jest miodzio, nareszcie pozycja jak na rasowego ścigacza :D

Napisano

początkowo było jakieś dziwadło ostro zadarte do góry, tak że nawet nie było jak go obrócić za bardzo

ale jak tylko zakupiłem Ritcheya Compa (+/-6*) to go zamontowałem na minus (czy tam w dół, zwał jak zwał... tyle, że u mnie i tak idzie do góry, tylko że znacznie mniej niż założony na plus :D )

rower wygląda bardziej ścigancko i da się podjechać pod stromsze górki :D a co do wygody i bólu pleców, to taka wyciągnięta bardziej pozioma pozycja podobno sprzyja bardziej anatomicznej pracy kręgosłupa

jeszcze co do eksperymentowania, jeśli nagle zmieni się wysokość kierownicy o parę cm (np. podkładki + odwrócenie mostka) to początkowo niezależnie od "wygody" plecy mogą boleć w związku ze zmianą (trochę inna praca) tak więc po zmianie powinno się troszkę pojeździć nawet jak boli i dać organizmowi czas na przystosowanie się do nowej pozycji

Napisano

Ja mam mostek Ritchey severe condition 15 stopni na plus i giętą kierę ritchey pro. Na początku mi to nawet pasowało ale teraz widzę ze jestem za bardzo wyprostowany i jakos tak wolno mi się przez to jeździ. Myślicie, że można sie pokusić o 15 stopni na minus? Tak się zastanawiam czy to nie będzie przegięcie...

Napisano

będzie głupio wyglądało taki duży minus i gięta, troszke lepiej z prostą by wyszło.

Aczkolwiek przy giętej minus jest jak najbardziej ok, tylko az 15 stopni, hymmmm

A róznice mogą być spore, bo np:

mostek minus + prosta kiera = około 97 cm

mostek minus + gięta / bądź mostek plus + prosta = około 100 cm

mostek plus + gięta = około 103 cm

Także z ilości pozycji można wybierać :)

Napisano

extra , no to już wiem że to nie tylko moja korba ale inni tez tak uważają że na minus jest lepiej

minusowe pozdrowienia

Napisano

Dotychczas jezdzilme na seryjnie zamontowanym mostku w górę, ale zobaczyłem visiona Żbika i patrzę, a tu jakiś dziwny mostek, myślę se, zego jest jakis w dól skierowany. No to od razu na gg sie pytam Xsystoffa ocb i od tego momentu mam mostek w dół :) co mi daje pozycje bardziej pochyloną i rower wyglada agresywniej. rasowy XC :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...