Skocz do zawartości

[pedały]do szosówki

robert74

Rekomendowane odpowiedzi

Nie szukaj pedałów SPD-SL ani Looków Keo jeśli będziesz mimo wszystko chciał zachować sobie możliwość chodzenia w butach z blokami.

W blokach szosowych najnormalniej w świecie się nie da. Znaczy niektórzy to i po rozgrzanych węglach boso chodzą 5 metrów, ale nie o to chodzi.

Bloki szosowe wystają z podeszwy. Przejście 20 metrów to już mordęga, na śliskiej powierzchni jakichś schodów nawet niebezpieczne, a i bloki dostają za swoje. Po kilku takich wycieczkach będą nadawały się do wymiany.

Coś za coś. Bloki szosowe zapewniają lepszy transfer mocy, pewnie z 5-10%. W peletonie ma to znaczenie.

Bloki w butach MTB są schowane, można normalnie chodzić i się nie zabić. Zatrzaski w pedałach są po dwóch stronach więc wpięcie jest znacznie szybsze, w mieście nieocenione. Noga ma tez trochę luzu bocznego za co kolana Ci podziękują.

Nie ma co udawać zawodowca. Sporo osób używa pedałów i bloków "górskich" w szosówkach i nie chowają się po piwnicach.

Odnośnie tych dwóch ofert.

M530 są cięższe, ale mają dodatkowo platformy na zwykłe buty. Jednak pod tym względem pedały PD-A530 zapewniają większy komfort jazdy w zwykłych butach, przydatne przy krótkich wyskokach na miasto.

M520 lżejsze, w szosie to dość ważne. Solidne pedały, popularne i doceniane.

Dzięki za odpowiedzi.O to mi właśnie chodziło czy mozna jezdzić na pedałach spd szosówką bo w rowerze górskim mam 520 i nie chcę kupować drugiej pary butów.Ta platforma w tych 530 zapewnia lepsze podparcie buta czy to nie ma znaczenia?

Chyba wspomaga, ale nie miałem w rękach i nie wiem czy podeszwa buta w jakiś sposób się opiera.

Również używam górskich spd w szosówce (na pedałach PD-A530) i nie odczuwam żadnego dyskomfortu z takiego połączenia. Zaznaczam, że nie miałem do czynienia z SPD-SL czy podobnymi w przeznaczeniu produktami konkurentów.

Te platformy w m530 pomagają bardzo przy wpięciu buta na stromych podjazdach przy ruszaniu, czyli ma to duże znaczenie w mtb (moim zdaniem) i to po stromych górach, podczas jazdy to but nie za bardzo się na nich opiera, chyba, że turystyczny z blokami, a ja mam sztywne sportowe.

Jak masz w mtb m520 to przełóż do szosówki, a do mtb kup m530.

Może dziwny jestem ale jak idę pojeździć szosą to idę pojeździć a nie chodzić ;) W Spd-sl też masz bloki z luzem więc obaw o kolana nie ma. Co do ich szybkiego zużycia (po kilku razach), umordowaniu się po  przejściu 20 metrów to bajka. Owszem dziwnie się chodzi ale nie jest to mordęga. Jeśli chcesz mieć zestaw uniwersalny to zrób tak jak wyżej koledzy napisali. Jak chcesz mieć normalny zestaw szosowy to już też wiesz co zrobić.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...