Skocz do zawartości

[koszulka/bluza] na temp. 10-15 stopni.

Qaroll

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam czegoś na wieczorne wypady, na zakres temperatur jak w temacie. W samej koszulce typowo rowerowej jest za zimno, z kolei z tegorocznym "softshellem" z Lidl'a mam saunę. Jaki zestaw będzie najbardziej odpowiedni na takie warunki? Budżet powiedzmy ~80zł. 

Osobiście, jeśli nie jest mokro i nie wieje specjalnie, ubieram potówkę + koszulka z długim rękawem (ciut grubsza niż zwykła) + krótki rękawek. Czasami dokładam do tego jeszcze jedną warstwę cienkiej bluzy. Jeśli wieje i/lub pada, to tylko długi, cienki rękawek i kurtka wiatrówka.

Potówka.. Źle napisałem, wybacz :D Chodziło mi o termo koszulkę.

Bardziej coś takiego: http://www.decathlon.pl/koszulka-narciarska-termoaktywna-mska-simple-warm-id_8227806.html. Moja była używała takiej przy bieganiu, zadowolona ponoć. Niemniej ta co podałeś, może okazać się bardzo dobrą opcją.

Kurtka, którą zakupiłeś jest dobra, jeśli nie jeździsz intensywnie. Łatwo się w takiej zapocić, przez co na np. postoju będzie Ci zwyczajnie zimno - bo robi się "efekt worka foliowego". Niekoniecznie musi się tak dziać, ja na przykład w moim drugim "zestawie" (długi cienias + kurtka) co prawda się mocniej pocę, niż ubrany "przewiewniej", ale mój kolega potrafi w samej bluzie i tej samej kurtce jeździć przy blisko 15*C, niewiele się pocąc.

Wszystko jest kwestią względną. Skompletuj sobie kilka ciuchów: grubsiejsza koszulka z długim rękawem, cieńsza z krótkim rękawkiem, bluza, kurtka, bezrękawnik termo i mieszaj! Ja przy takim zestawie (wliczając małe modyfikacje, jak cieplejsze gacie czy rękawiczki) jestem w stanie ubrać się w miarę odpowiednio do warunków od -5*C do +30*C. Do wielu kombinacji trzeba dochodzić samemu.

Mieszaj, próbuj i dziel się informacjami. Pamiętaj, że jak przy 13*C bez deszczu pod taką kurtkę władujesz bluzę z potówką, bardzo możliwe, że szybko się ugotujesz, ale bez kurtki może być odpowiednie.

Ciuchy z Decathlou są niezłe jakościowo, choć te najtańsze nie powalają. Niemniej nie masz czego się bać.

Miałem okazję przetestować dzisiaj kurtkę i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony oddychalnością materiału. Temp ~18 stopni, pod spodem koszulka piłkarska adidasa clima365, 1.5h na rowerze tętno około 65-70% max i 0.5h spacerowym tempem - spociłem się konkretnie, ale w środku było zaskakująco sucho. Nawet przez chwilę nie czułem potrzeby jej ściągnięcia.

W zakresie określonym przez pytającego stosuję po prostu koszulkę rowerową, jak potrzeba ocieplacze na ręce, gdy wieje i potrzebna jest ochrona klatki piersiowej przeciwko wychłodzeniu, kamizelka wiatrówka. Tak zestaw w zupełności starcza - przynajmniej dla mnie.Zaletą kamizelek, jest to, ze zawsze można ją złożyć i schować do kieszonki koszulki... w ten sposób można regulować stopień izolacji w zależności od warunków atmosferycznych... To samo z nogami, ocieplacze na całe nogi , bądź same kolana w zależności od temperatury.

• 2 tygodnie później...

Żeby nie zakładać nowego tematu; czy do opisanych warunków tj, około 15 stopni i wiatr (niby ciepło, ale nadmorski wiatr potrafi dać się we znaki) taka bluza da radę:
http://allegro.pl/koszulka-bluza-rowerowa-termoaktywna-m-l-xl-xxl-i4251959669.html
?
nie jeżdżę wyczynowo. Zwykłe przejażdżki na MTB po ścieżkach rowerowych, około 30-50km dziennie. 

Ten Stanteks to koszulka z dlugim rekawem, praktycznie bez ocieplenia. Przy 15 stopniach z termoaktywna pod spodem jest w sam raz, przy 10 juz bywa nieprzyjemnie. Rozejrzyj sie za ich bluza SR0038, na zdjeciach nie do odroznienia ale ma cienka warstwe polaru od spodu.

Żeby nie zakładać nowego tematu; czy do opisanych warunków tj, około 15 stopni i wiatr (niby ciepło, ale nadmorski wiatr potrafi dać się we znaki) taka bluza da radę:

http://allegro.pl/koszulka-bluza-rowerowa-termoaktywna-m-l-xl-xxl-i4251959669.html

?

nie jeżdżę wyczynowo. Zwykłe przejażdżki na MTB po ścieżkach rowerowych, około 30-50km dziennie. 

potwierdzę to co napisałem wcześniej - masz koszulkę, dokupujesz rękawki oraz kamizelkę, od dziesięciu do ilu pytający chce tak dobrana góra wystarcza

• 2 tygodnie później...

Kupiłem tę koszulkę Stanteksu. Zasadniczo dosyć fajna, ze zwykłym T-shirtem pod spodem jest OK- nie za ciepło nie za zimno. Jedynym minusem jest to, że nosząc tę koszulkę trzeba szybko jeździć, żeby nikt nie zobaczyły- wygląd tragiczny. Przynajmniej moim zdaniem te je.bitne, okrągłe logo stanteks uroku jej nie dodaje

post-145236-0-14047600-1403355638_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...