mateyuzz Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Witam, Chcę kupić ginata talona 2 na kole 27,5. Poniżej specyfikacja: http://www.giant-bic...#specifications Dodam, że w sklepie uzyskałem rabat w wysokości 15%, także cena zamiasta katalogowej 3.199 wynosi 2.750. Wydaje mi się, że to dobra okazja. Rower będzie użytkowany poza górskimi trasami, także na kilkudniowe wyprawy z sakwami. Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 To dobry rower w dobrej cenie. Znana i lubiana oferta (jedna z naprawdę niewielu korzystnych Gianta w tak niskim budżecie). Ale - żeby nie było - zaznaczam, że główka tej ramy jest w mało przyszłościowym standardzie, w którym nie produkuje się już amortyzatorów z wyższej półki. To znaczy, jeśli w przyszłości będziesz chciał sobie tam wsadzić amortyzator za 800zł wzwyż, to będziesz mógł mieć z tym problem. Takie koło 600zł jednak wejdą... przynajmniej przez najbliższe lata... potem już może wszystkie przyzwoite będą w tym nowym standardzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateyuzz Napisano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 ok, dzięki za podpowiedź, przyznam, że nie miałem o tym pojęcia. Jakiś kontrpropozycje innych marek z tej półki cenowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Z drugiej strony nie ma w tym budżecie zbyt wiele dobrych rowerów z taperowaną główką: http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_650b_275_30,10,485,13768,2014.html (podobno w salonie da się dostać 10% rabatu) http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-dr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PjeseczeQ Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-275/author/traction-275-2014 Taperowana główka, powietrzniak i dobry osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Manetki Alivio i napęd 27 biegowy to żadna rewelacja w tej cenie . Aerial mimo, że powietrzntny, to gorszy niż sprężynowe Rockshxy XC ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateyuzz Napisano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Dzięki za pomoc. Spędziłem ostatnio wiele godzin w sieci szukając odpowiedniego roweru; siedziałem na kilku w sklepach stacjonarnych i myślę, że zostanę przy tym talonie. Z takim osprzętem nie znajdę nic lepszego w tej cenie, a geometria ramy też jest w porządku do moich potrzeb. Amora i tak nie będę wsadzał do niego za wielkie pieniądze; mam nadzieje, że ten rockshox mi trochę posłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Nieco lepiej wypada http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-xt Taperowana glowka ramy i lepsze amulce. Dzis sprobowalem odpowiednika na nieco gorszym osprzecie, DR i calkiem spoko. Talon tez w porzadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateyuzz Napisano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Widzę, że polecacie tego northteca - faktycznie ma lepsze hamulce i korbę. Tylko musiałbym go kupić w ciemno, bez próbnej jazdy, bo nie widzę nigdzie dystrybutora w okolicy Gliwic skąd jestem. Druga sprawa to jest cena: talon jest tańszy o 450zł. I ostatnia sprawa - wiem, że na ramach gianta można polegać, a o northtecu nie znam żadnych opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Dzis specjalnie bylem po niego w Rybniku z Katowic, wiec nie przesadzaj:) Nawet 2 sklepy je maja i omylkowo wstapilem nie do tego gdzie bylem umowiony Jesli bierzesz za gotwke to z pewnoscia dostaniesz podobny rabat - trzeba pogadac. Na Wodzislawskiej pracuje 2 mlodyc clopakow i wszystko odbywa sie w bardzo przyjaznej atmosferze. Katalogowa cena jest identyczna. Co do trwalosci ramy to fakt, ale z drugiej strony przy normalnej jezdzie nie wyobrazam sobie, zeby stalo sie cos zlego. Na plus w Nortecu jest taperowana glowka ramy. Talon M ma 595mm dlugosci gornaej ramy, 19 Gravity 603mm. W obu przypadkac Talon jest jednak "dluzszy" na kolac. Mysle, ze to nie problem porownac co Ci bardziej pasuje, bo daleko nie masz. Nie cce Ci mieszac w glowie, bo umowmy sie - do normalnej jazdy obie pozycje zadowola Cie nie gorzej jak fajna kobitka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateyuzz Napisano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Kurdello! Zabiliście mi ćwieka tym northtekiem, bo wygląda całkiem sensownie. Do Rybnika faktycznie mam rzut beretem. A i w Zabrzu mają jakiś sklep - nie wiem jak to wszystko mogłem przegapić Muszę jeszcze coś poszperać o ramie i pojadę go wypróbować. I tak z pierwotnie planowanego kellys`a, który przemienił się w talona skończy się na polskiej myśli technicznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Sczerze wątpię w wyższość techniczną ramy Gianta nad ramą Northteca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateyuzz Napisano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Widzę, że a propos tego northteca toczyła się kiedyś gorąca dyskusja na forum, a dotyczyła głównie geo ramy. Widzę, że tegoroczny model różni się nieco od tego z 2013. Rulez jesteś w stanie coś powiedzieć na temat tych zmian, które wprowadził producent (chodzi mi tylko o geo). Poniżej spec jednego i drugiego modelu. http://nrowery.pl/2013-mtb-275/219-northtec-cayon275-xt http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateyuzz Napisano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Koniec końców zdecydowałem się większe koło! Także temat uważam za zamknięty. Wybór padł na: http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-29/agang/gangsta-729-2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Twoja sprawa, moim zdaniem to zły wybór . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateyuzz Napisano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Teraz to już nieistotne, ale zapytam: czemu tak uważasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 bardzo dobry wybór, bardzo fajny rower w dobrej cenie. Ruleza zdaniem się nie przejmuj, on po prostu woli northtec, romety i decathlony, koła 27.5 i taperowe główki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Amortyzator o skoku 80 mm to już raczej przeżytek, rama lubi pęknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Raz na ile peka. A amor zawsze mozna wymienic, moze geo sie zmieni nieznacznie, ale i tak fajny wybor. Wysłane z mojego LG-F180L przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Pewnie, amor można zmienić, tylko cena roweru się zmieni , bo na takiego wynalazka 80 mm na pewno nie będzie kupców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateyuzz Napisano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Na bardziej dogłębną ocenę przyjdzie jeszcze czas, ale na razie jestem zadowolony z wyboru. Co do ramy to dają 5-letnią gwarancję więc mam nadzieje, że jakby się coś miało dziać to zmieszcze się w tym okresie czasu. Widelec faktycznie nie ma porażającego skoku, ale na pewno odczuję różniće po moim olejowym suntourze, który już od kilku sezonów wybiera co najzwyżej małe gałązki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 17 Maja 2014 Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 80mm przy dużym kole zupełnie wystarczy, jak będzie brakowało skoku, to przy najbliższym serwisie można zmienić jego skok do 100mm, żaden problem. Poza tym jak kupiłeś model z rocznika 2013, czyli ten w kolorze czarnym, to ma skok 100mm już ustawiony fabrycznie. Słyszałem o jednym pęknięciu, kolega ważył grubo ponad 100kg, dali mu nową ramę pomimo, że używał tej pękniętej z jakąś niedopasowaną sztycą. W mojej ocenie bardzo fajny rower i na pewno, szczególnie teraz, kiedy cena jest niska, warto się nim interesować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 17 Maja 2014 Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Pewnie, amor można zmienić, tylko cena roweru się zmieni , bo na takiego wynalazka 80 mm na pewno nie będzie kupców Przecież First'a można regulować w zakresie 80-120 mm Spec w Stumjumperze też stosuje amortyzator o skoku 80-90 mm, więc to nie aż taki przeżytek, do XC wystarcza w zupełności, tym bardziej że jest duże koło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.