federnet Napisano 15 Maja 2014 Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum i niestety od razu zwracam się o pomoc. Mianowicie zakupiłem rower wyposażony w w hamulce Shimano Deore M615 z tarczami 180 mm IceTech i mam problem z tylnym hamulcem. Przy wychamowywaniu z większej prędkości najpierw wszystko wygląda OK przez pierwsze kilkadziesiąt metrów, a następnie hamulce zaczynąją przeraźliwie piszczeć i spada ich skuteczność hamowania. Mam wrażenienie, że mięknie również manetka - aczkolwiek nie jestem tego na 100% pewien. Czy ww. piszczenie może byc spowodowane zapowietrzeniem hamulców? Od razu pytanie o regulację - w jaki sposób można zmniejszyć odległość szczęk od tarczy aby zmniejszyć zakres martwego ruchu manetką? Dziękuję za pomoc. Edytowane 15 Maja 2014 przez federnet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 http://www.forumrowerowe.org/topic/154776-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ tu masz chyba wszystkie objawy opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
federnet Napisano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Faktycznie - klocki mam zabrudzone olejem - na razie pomogła zamiana klocków przód-tył. Zamówię pół-metaliki przy najbliższej okazji. Ale nadal nie wiem jak zmniejszyć martwy zakres ruchu manetki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzysiekx84 Napisano 20 Maja 2014 Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Z tego co inni mi pisali to tylko wysokie modele maja taka regulacje od deore xt, też miałem taki problem i nie da się z tym nic zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Dać sie da, ale to trochę ingerencja w zacisk i nie polecam takiej zabawy, jak kto nie ogarnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi