Mod Team michuuu Napisano 22 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2016 Aluminium zazwyczaj od razu się nie łamie, najwyżej może zacząć się wykrzywiać i to jest już sygnał do wymiany... Co do tego to mam inne spostrzeżenia. Gnie się stal aluminium pęka. Może jest trochę bardziej przewidywalne niż karbon ale i tak robi niespodzianki. Jak nie zauważysz w porę rysy to dentysta murowany.
cyroniok Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Jeszcze nie widziałem żeby ktoś skrzywił lub złamał aluminiową kierownice (wykluczając kraksy) to chyba jakieś legendy miałem tą w ręce http://allegro.pl/kierownica-aluminiowa-wake-720-740-760-780-mm-i6338855653.html 350gram prędzej by ci koła odpadły jak tą kiere ugniesz lub złamiesz
Mod Team michuuu Napisano 23 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2016 Jeszcze nie widziałem żeby ktoś skrzywił lub złamał aluminiową kierownice no to masz szanse: http://www.forumrowerowe.org/topic/206112-wypadek-peknieta-kierownica-w-trakcie-jazdy-bez-powodu/
cyroniok Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Dolna to oryginał. to chyba było za łatwe podobno owalne kształty sa bardziej wytrzymałem tak twierdzi przynajmniej twierdzi THOMSON No faktycznie "miała 10 lat i blisko 50tys. km..." do tego złamało się na prostej drodze. Nie wiem jak wy ale ja jak siadam na rower i przejadę 200 m od razu wyczuje jakikolwiek luz lub złą pracę na pedałach kołach korbie kierownicy sztycy siodle. Anyway morał z tego tani żeby nie kupować ultra tanich gratów.
Kolmark Napisano 23 Sierpnia 2016 Napisano 23 Sierpnia 2016 Nie wyczujesz, wydaje Ci się. Ja nie wyczułem pękniętej sztycy. Jedynym objawem były upierdliwe, choć ciche trzaski, sądziłem, że z miejsca mocowania prętów siodła do jarzma. Niestety nie - sztyca pękła nagle i niespodziewanie, dobrze, że sterczący ostry kikut nie wbił mi się w udo. Pękła dokładnie w miejscu, gdzie wychodzi z zacisku, przełom typowo zmęczeniowy. Miała prawo pęknąć, bo była już dość wiekowa, czyli 10 lat, ostro i intensywnie użytkowana, a kiedy się bestia zsuwała, to dokręcałem mocniej zacisk.
Mod Team michuuu Napisano 23 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2016 od razu wyczuje jakikolwiek luz lub złą pracę Kiedyś w zamierzchłych czasach w tv puszczali takiego gościa, Kaszpirowski się nazywał. Też miał takie jak Ty zdolności.
Roonin Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 Chińskie nie znaczy złe. Są chińskie ramy no-name bardzo dobrej jakości które warto kupować, po prostu przed zakupem warto popytać gdzie kupić. Chińczycy to nie idioci, też wiedzą że jak sprzedadzą bubel to nikt więcej nie kupi.
Nastar Napisano 1 Września 2016 Napisano 1 Września 2016 No to ja pytam bo nie wiem: gdzie kupić żeby to nie był bubel ?
Nastar Napisano 2 Września 2016 Napisano 2 Września 2016 Poczekam jeszcze na odpowiedź Roonin-a BTW - czy po numerze ramy Meridy można sprawdzić czy jest to oryginalny produkt i czy ew. jakieś inne informacje by dało radę odkodować np. po przesłaniu ich do producenta ?
Roonin Napisano 2 Września 2016 Napisano 2 Września 2016 Był chyba na tym forum wątek o ramach z chin w którym ludzie podawali linki do sprawdzonych sklepów. Sam osobiście kupowałem tylko drobnicę ramy z chin jeszcze nie zamawiałem. Poszukaj tego tematu, gdzieś to powinno być. ludzie podwali sprawdzone przez siebie sklepy. Jeden nawet chyba połowę znajomych wyposażył w chińskie ramy i nikt nie narzekał. Moich dwóch ziomków ma chińczyki już trzeci rok i też kupowali razem w jednym sklepie. Kupili właśnie ze sklepu polecanego w sieci na którymś z forów rowerowych. Zapytam się ich czy mają jeszcze namiar na dystrybutora.
cyroniok Napisano 2 Września 2016 Napisano 2 Września 2016 Ale macie rozkmine np. Yoeleo stary dobry sklep, wygląda to tak, ludzie nakupowali najtańszego towaru jaki był na Ali i płaczą na YouTubie i na forach że im pękło
Nastar Napisano 2 Września 2016 Napisano 2 Września 2016 Ee tam Yoeleo...Raptem w ofercie mają aż 2 ramy w interesującym mnie rozmiarze 27,5 z czego tylko 1 HT. Też mi wybór....
Nastar Napisano 2 Września 2016 Napisano 2 Września 2016 Chyba, że tak :-) Skrobnę do nich maila wobec tego.
KamilLetki Napisano 11 Września 2016 Napisano 11 Września 2016 Ja właśnie składam rower i wolę starą stalową rame niż chiński syf, ale osprzęt shimano też pewnie chinole robią a my płacimy za markę
cyroniok Napisano 11 Września 2016 Napisano 11 Września 2016 Wszystko robią chinole takie mamy czasy, czasami jest tak : design in germany made in china lub made in china assembly in germany. Co do shimano własnie złamałem wózek karbonowy w xtr m9000 mały patyk w lesie z sciółki straszna tandeta. ludzie na youtube i na forach płaczą jak im sie złamała chińska kierownica ale nie mówią ze kupili najtańszą i najbardziej wylajtowaną jaka była dostępna,to tak jak by kupić najtańsze plastikowe markowe pedała i płakać na internecie ze sie zepsuły. Chińczycy robią tanie dedykowane carbonowe kierownice do dh od 170 do 200g na których można się podnosić i nie pękną, cena idzie w parze z jakością tylko tu nie płacimy za markę bo jej nie ma (produkt no name)
tobo Napisano 11 Września 2016 Autor Napisano 11 Września 2016 Ja właśnie składam rower i wolę starą stalową rame niż chiński syf, ale osprzęt shimano też pewnie chinole robią a my płacimy za markę Jest parę krajów w których Shimano produkuje - Malezja, Chiny i Japonia (plus jeszcze chyba jeden kraj którego nie pamiętam). Jeśli przywiązujesz wagę do miejsca pochodzenia to zdziwię Cię chyba - wiele komponentów nadal pochodzi z Japonii i to bynajmniej nie jak w przypadku innych firm tylko komponenty z najwyższych grup. Budżetowe są produkowane poza Japonią, od poziomu deore tylko w Japonii. Nijak się to jednak nie przekłada na jakość wykonania i materiału.
inforobert Napisano 12 Września 2016 Napisano 12 Września 2016 Mama ma Nexusa 3 z Malezji. Kraj mnie nie interesuje. Trzeba robić dobry marketing, dlatego wyższe modele są z Japonii.
HESHER Napisano 15 Października 2016 Napisano 15 Października 2016 cyklomania ma oryginalne czesci ritchey i fsa mozna zamawiac zamawialem i przyszly oryginaly , w koncu cena i ich waga zgadzaly sie z tymi na stronie fsa , mialy kod i logo pod ultrafioletem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.