mariuszpk Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 To decydujesz się na te Chiny i bardzo dobrze. Bateria będzie Ci szła dwa razy dłużej z Chin niż reszta bo muszą wysyłać przez Singapur. Jest zakaz wysyłki lotniczej tych ogniw. To już lepiej kupić na allegro za te 45 zł i nie znosić jajka, że latarka jest bez baterii. Teraz zasieję ziarno niepewności a może tak convoya m1 2 lub 3 ? Jak i tak już zaoszczędzisz. A może c1. Długie światła w rowerze fajna sprawa. W convoy s2+ jest gorszy wyłącznik niż S2. Ja kupiłem tą drugą ładowarkę ale tylko dlatego że nie zauważyłem tej Ultrafire. Pod uchwytem który proponuje kolega podpisuje się dwoma rękami. Żałuje że go nie wybrałem tylko kupiłem ten ten z linka. Jak kiedyś dojdziesz do tego że słabo świecić to ci chłopaki za kilkadziesiąt złotych ją zmodują na tym forum swiatelka.pl. Ewentualnie sprzedasz na allegro i kupisz mocniejszą. Większa moc krócej świeci. Tu ci nie pomogę sam musisz decydować ile mocy ci potrzeba. .
DawidHaniewicz Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Wcześniej rozmyślałem nad zwykłym, tanim oświetleniem rowerowym za 30zł... Więc nagle nie będzie mi potrzebne oświetlenie typu halogenowe jak te długie światła w samochodzie Więc nie będę potrzebował super mocnej latarki, żeby szukać dzików w lesie po nocy i baterię ładować po godzinie działania na 50%, tylko latarki, która będzie świeciła lepiej niż te Kellysowe, będzie uniwersalna a nie tylko na rower, a przy tym nie będę musiał jej super często ładować a podejrzewam, że raczej więcej niż 50% mocy mi nie będzie potrzebne skoro 100% oślepia I takiego zestawu potrzebuję A tutaj kiedy ja już jestem zdecydowany to mariuszpk rozwala cały poukładany system
mariuszpk Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Bo taki już jestem. Chcę żebyś był dobrze poinformowany Ja cały dzień siedziałem żeby zrozumieć co ludzie piszą do mnie na forum o latarkach rowerowych. Kocham fora szczególnie jak jesteś tam pierwszy raz i ludzie udzielają ci takich porad: "Najlepiej kup s2 na banggood nie modowaną na Xm-l2 o barwie c3 neutral. Do ideału brakuje mu chyba tylko kolimatora 15-30 z odcięciem od góry żeby nie oślepiał, szkła z powłoką, zmostkować sprężynę żeby były małe straty, ewentulanie drivera 7*ams Attiny25V ale to koniecznie po paście i polerowaniu piguły bo spalisz cree" Nie wiedziałem czy mi matki nie obrażają Starałem Ci się to wszystko wyjaśnić w prostszy sposób ale nie odmówię sobie przyjemności. Też musisz trochę pogłówkować i trochę posiedzieć. Zobacz jaka ładna ta M1 700 lumenów, wzmacniana - prąd ma x6 a nie jak s2 x3 , czytałeś testy ?? ludzie ją bardzo chwalą , 3 dolary więcej, sprzedaj butelki po piwie spod zlewu, będziesz miał coś lepszego niż wszyscy http://www.banggood.com/Convoy-M1-7135+6-3-Or-5Modes-2-Groups-700lm-LED-Flashlight-18650-p-908983.html
BikoBiko Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 700 lumenów, wzmacniana - prąd ma x6 a nie jak s2 x3 , czytałeś testy ?? ludzie ją bardzo chwalą , 3 dolary więcej, sprzedaj butelki po piwie spod zlewu, będziesz miał coś lepszego niż Kolego fajnie, że chcesz pomagać , ale poczytaj więcej, bo oprócz poprawnych informacji są też takie wprowadzające w błąd. Każdy z Convoyów S2, S3, S4 itd M1. M2. C8 itd może mieć rożne sterowniki ( mówię o gotowych złożonych latarkach) od 3xAMC - czyli prąd 1050mA w diodę do 8xAMC - czyli prąd 2,8 A w diodę. Pod tym względem S2 czy S3 nie różni się od M1 M2 czy C8. Natomiast każda z tych modeli latarek ma trochę inne body i reflektor, a co za tym idzie inny rozkład światła. Najbardziej szeroko świeci S3, niewiele węziej S2 M1 i M2 to taki kompromis między szerokością a zasięgiem, a największy zasięg, ale węziej w spocie świeci C8 ( nadaje się bardziej jako długie na rower, czy tez mały szperacz). Do normalnej jazdy najlepsze są S2 czy S2+ i S3 . Dobrym kompromisem są wersje 6xAMC prąd 2,1 A bo przy takich wartościach da się ich używać bez modowania i poprawek - gotowe z Chin. Czas działania takiej S2 w wersji 6xAMC w trybie 40% który jest bardzo jasny i dobry to dla takiego panasonica 3400 prawie 3,5 h ciągłego świecenia.
mariuszpk Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Nie spinaj się. Temat wałkowany od tygodni gotowy zestaw dobrany. My sobie tu żartujemy z Fempter a ty zaraz wprowadzam w błąd.
BikoBiko Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Jak słowo daję ja też żartuję - teraz sobie wyłuskaj z tego co jest prawdą a co nie
DawidHaniewicz Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Ludzie, spokojnie! Jak już napisałem, nie potrzebuję jakiegoś super wyszukanego sprzętu. Nie potrzebuję jakiś super zmodowanych latarek. Zależy mi na sprzęcie, który będzie lepszy od tych kellysów a chyba nawet taka "najgorsza" wersja tej S2+ będzie o wiele lepsza niż te wszystkie lampeczki kellysowskie itd... I o to mi właśnie chodzi I powiem tak... Jeśli ta wersja latarki, która podaje niższy prąd czyli ta 3x7135 będzie lepsza niż taka zwykła, tania latarka rowerowa, o której mówiłem wcześniej to będę bardzo zadowolony. A jak wiadomo, jestem zwykłym użytkownikiem a nie super wymagającym więc nie potrzebuję laserowej mocy i ładowania latarki co godzinę. Dlatego się pytam czy taki zestaw jaki podałem kilka postów wyżej, z ładowarką ultrafire i baterią panasonic, którą zamówię w polsce, będzie dobry, wystarczający, będzie optymalnie długo świecił na jednym ładowaniu przy ok. 50% mocy oraz będzie lepszy niż te latareczki rowerowy typu kellys Bo jeśli ta latarka Convoy S2+ z tą najdroższą diodą, będzie świeciła mi dobrze, lepiej o tych kellysowskich oraz będzie długo trzymała na jednym ładowaniu to już mnie w sumie dalej nic nie interesuje tylko to, żeby paczka z nią doszła do mnie cało a kasa nie poszła w błoto
BikoBiko Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 I powiem tak... Jeśli ta wersja latarki, która podaje niższy prąd czyli ta 3x7135 będzie lepsza niż taka zwykła, tania latarka rowerowa, o której mówiłem wcześniej to będę bardzo zadowolony. A jak wiadomo, jestem zwykłym użytkownikiem a nie super wymagającym więc nie potrzebuję laserowej mocy i ładowania latarki co godzinę. Bo jeśli ta latarka Convoy S2+ z tą najdroższą diodą, będzie świeciła mi dobrze, lepiej o tych kellysowskich oraz będzie długo trzymała na jednym ładowaniu to już mnie w sumie dalej nic nie interesuje To już zdecydowanie lepiej kupić http://www.banggood.com/Convoy-S2-7135+6-2Groups-3-Or-5-Modes-LED-Flahslight-1x18650-p-909342.html Przecież po to masz tryby, żeby nie jeździć na 100% , a w trybie 40% jak pisałem wyżej na tym panasonicu 3400 będzie świecić 3,5 h. W mieście spokojnie da się jeździć w trybie 5% i w tym trybie ten panasonic starczy na około 30 h. A ta latarka ma tę przewagę nad tą co proponują Ci inni, że jak będziesz dużo światłą potrzebował to sobie włączysz na minute, a potem znów zredukujesz. W tamtej tak nie zrobisz.
Niedzwiedz1 Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Skoru już mieszamy autorowi w głowie, to warto jeszcze dodać, że nawet słabsza wersja latarki z 3*AMC7135 i prądem ok 1A będzie ślicznie oślepiać w trybie 100% i przydałoby się jakieś odcięcie góry strumienia światła, żeby nie oślepiał i nie powodował niebezpieczeństwa także dla siebie. Na szczęście osłonkę można wykonać samemu, ale jednak warto o tym wspomnieć. A tak swoją drogą to nie bawiłbym się w 3*AMC7135 przy takich diodach. To tak jaby do Ferrari włożyć silnik z rodzinnego kompaktu. Też uważam, że 6 to optimum - przy 8 poza odporowadzaniem ciepła pojawia się problem dużej jasności także w najniższym trybie, a programowania trybów niestety nie ma nawet w dobrych chińczykach.
cervandes Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 amcki to nie tylko 350mA ale też 380mA i istnieją sterowniki 8xAMC które dają 3,04A w diodę. Sam mam dwie takie S2 I owszem, używam ich w trybie 30% bo światła jest naprawdę dużo. 100% to już tylko do szpanu i oślepiania służyć może. Więc moje 30% z 3A to dokładnie 1A w diodę. Czyli biorąc wersję z trzema AMCkami mamy tyle samo światła co ja w trybie 30%. Tutaj wykres strumienia w zależności od prądu:
mariuszpk Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 to już mnie w sumie dalej nic nie interesuje tylko to, żeby paczka z nią doszła do mnie cało a kasa nie poszła w błoto Ja swoją zamawiałem 8 maja i dziś sprawdziłem status. Od 8 leżała w firmie kurierskiej, 11 została wysłana na samolot, 14 wylądowała w Niemczech, od 15 jest na cle. Czyli będzie w przyszłym tygodniu gdzieś w połowie. Istnieją AMC o prądzie 380 mA ale są ta wyselekcjonowane układy AMC7135PKF. Normalnie mają one tolerancję od 340 do 380 mA. Jak ktoś ma karton tych układów i czas to sobie znajdzie kilka sztuk o takich wartościach. Producent przyjmuje, że ich układy zapodają 350 mA.
zientas Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 a może coś http://www.aliexpress.com/item/3800LM-3x-CREE-XML-XM-L-T6-LED-Bicycle-Bike-Head-Light-Lamp-Cycling-Free-Shipping/1322955762.htmlmocna, na zewnętrzny akumulator.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.