Skocz do zawartości

[Trening] Sprint 6km

Art27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Prosze o porade bo niestety dotychczasowe treningi nie przynosza juz rezultatu (wlasciwie brak treningu). Mam 40 lat,180cm waga 80kg, kondycja srednia. jezdze od trzech lat na mtb z psami. 

Przeczytalem mase rzeczy na temat treningu niestety nie wiem jak to poskladac do kupy.

Potrzebuje trening jaki pomoze mi przejechac w maksymalnym tempie dystans 6 km po lesie ,trawie ,bloto. Niestety do jakiegos czasu moje jezdzenie przynosilo rezultaty ale juz od dluzszego czasu stanelo a ja ciagle tego dystansu nie potrafie przejechac na max(brak sily,oddechu), to chyba znak ze dalej bez planu treningowego nie da rady. ja niestety nie mam odpowiedniej wiedzy , stad moja prosba o pomoc.

Dziekuje .

Do zapisywanie uzywam Garmina z pulsometrem chociaz szczerze mowiac musze sie z tym bardziej zaprzyjaznic bo oprocz dystansu i czasu niewiele mi to mowi   :icon_confused:

http://connect.garmin.com/dashboard

Nie wiem czy to wiele pomoze ale zawsze cos bo te moje zapiski to nie sa jakies sprinty tylko ogolnie jazdy :

To byl taki ktory malo mnie nie zabil ha ha.

Podsumowanie

Dystans: 6.48 km Czas: 18:39 Śr. prędkość: 20.9 km/h Wzrost wysokości: 40 m Kalorie: 319 C

Szczegóły

Czas
Czas: 18:39 Czas ruchu: 18:24 Elapsed Time: 22:34 Śr. prędkość: 20.9 km/h Avg Moving Speed: 21.1 km/h Maks. prędkość: 31.5 km/h
Prędkość
Tempo

Wysokość
Wzrost wysokości: 40 m Spadek wysokości: 37 m Min. wysokość: 36 m Maks. wysokość: 62 m

Tętno
Śr. tętno: 167 uderzenia/min Maks. tętno: 189 uderzenia/min
Strefy
% maks.
uderzenia/min

Rytm
Śr. rytm pedałow.: 92 obr./min Maks. rytm pedałow.: 150 obr./min

Okrążenia1
Podział
Czas
Dystans
Śr. prędkość
Podsumowanie 18:39.3 6.48 20.9 1 18:39.3 6.48 20.9
Ilość: 14 Aktywności Dystans: 178.88 km Czas: 13:19:29 g:m:s Wzrost wysokości: 2,161 m Śr. prędkość: 13.4 km/h Śr. tętno: 120 uderzenia/min Śr. rytm biegu: -- Śr. rytm pedałow.: 51 obr./min Kalorie: 6,896 C

Mam 40 lat,180cm waga 80kg, kondycja srednia. jezdze od trzech lat na mtb z psami.

Wyniki to masz jak ja 3 lata temu kiedy zaczynałem z Twojego pułapu (40 lat, 98kg, 181cm). Ja bym rozumiał jeślibyśmy rozmawiali o średniej 30km/h na odcinku 6km w praktycznie płaskim terenie. Ale to co opisujesz to jest taki spacer z psami ;)

A ile km przez te 3 lata zrobiłeś? Bo mam wrażenie że nie za dużo ;) Najprościej napisać, że trzeba wyjeździć te kilka tysięcy km ;)

Wyniki to masz jak ja 3 lata temu kiedy zaczynałem z Twojego pułapu (40 lat, 98kg, 181cm). Ja bym rozumiał jeślibyśmy rozmawiali o średniej 30km/h na odcinku 6km w praktycznie płaskim terenie. Ale to co opisujesz to jest taki spacer z psami ;)

A ile km przez te 3 lata zrobiłeś? Bo mam wrażenie że nie za dużo ;) Najprościej napisać, że trzeba wyjeździć te kilka tysięcy km ;)

Jaca te wyniki z garmina to nie sa jazdy z psami. km nie wyjezdzilem za duzo ale od niedawna zmienilem system pracy i chcem to nadrobic. Jedno co wiem ze bez jakiegos planu treningowego bedzie ciezko a ja za malo wiem w tej materii zebym sam sobie poradzil . 

W Krakowie masz otwarte treningi rowerowe wpisz taką frazę w google.

Wtorek mtb 17:30

Czwartek szosa 17:30

Błonia - koniec od alei koło muzeum narodowego.

Żeby wdrożyć plan trzeba najpierw swoje km wyjezdzic - potem dopiero trenować. Bez kondycji i chociaż trochę wzmocnionych mięśni się zajedziesz...

Na początek baza, czyli jak najwięcej jazdy w średnim tempie. Jak już swoje wyjeździsz, to musisz po prostu trzepać bardzo intensywne interwały, najlepiej na szosie, bo 6km to powinien być taki wysiłek maksymalny trwający 10 minut, szczególnie jak pies jeszcze swoją moc dokłada. Ale jak zaczniesz robić interwały bez bazy to nie będą one zbyt skuteczne, z kolei na samej bazie nie pojedziesz zbyt szybko. Tak że trzeba zrobić i to i to. Do tego musisz robić treningi techniki. Cała para pójdzie w gwizdek, jak nie będziesz potrafił przejechać z dużą prędkością przez błoto czy piach, albo będziesz hamował na zakrętach. Zawody z psami to raczej zimniejsza część roku, więc musisz umieć jeździć w błocie.

Najlepiej osobno trenować wydolność (na szosie), a osobno technikę (w terenie) bo takie treningi są efektywniejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...