Giakross Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Siemka. Szukałem podobnego tematu by nie tworzyć kolejnego ale jakoś nie znalazłem więc ryzyk fizyk i tworze ; p Otóż mam dość już wydawania ogromu kasy na sprzęt rowerowy, i mam również dość już poobijanego poobdzieranego posiniaczonego i Bóg jeden wie jakiego jeszcze ciała, rzuciłem amatorską wyczynówkę i pora na rekreacyjną relaksująca jazdę po miejskiej dżungli Jako że siedziałem głównie w wyczynowym sprzęcie i nie interesowałem się tym z niższej półki to kieruje do Was wszystkich pytanie odnośnie roweru do 2000zł, marka jest dla mnie drugorzędnym problemem, ważniejsze jest to by rower nie stał bo ciągle się pier** i by słyżył należycie, dlatego pytam nie tylko o jakość, i czy warto czy nie, albo również co myślicie o osprzęcie danego roweru, i w ogóle co Wam tylko na myśl przyjdzie : 1. Giant Roam 3 model z 2014 roku za 1749 zł 2. Kross Hexagon X8 za 1799 zł Nr 1. dlatego że lekki, cienkie opony, fajnie się takim jeździ, szybko przed wszystkim a o to mi chodzi Nr 2. bo Kross=Polska, jakoś tak milej kupić, no i jak na swoją cenę ma fajny sprzęt, 27 przełożeń i parę innych ciekawych bajerów czego konkurencja w tej cenie nie ma. Ale brałem pod uwagę też Cube AIM 26" z 2014 roku model za 1759 zł i Meride 2014 Matts 20-V3 za 1599 zł, ale jakoś te dwa wyżej oferują więcej z tego co widzę. Szukam roweru przede wszystkim do jazdy po chodnikach, asfaltach, utwardzonych drogach, jakiś lekki szuter, od czasu do czasu żwirek bo i taki się zdarza w mieście, no i jak dla mnie faworytem jest nr 1 czyli Giant, co Wy na to ? Może ktoś zaproponuje coś w tej cenie ciekawego innego ? No i moje wybory są oparte na ofercie hurtowni z którą mam dobre doświadczenia i czekam na propozycje aczkolwiek mogą zostać odrzucone niektóre ze względu na brak danego modelu w ofercie tejże hurtowni. Nie chce kupowac używek bo wole miec gwarancje no chyba ze ktoś z forum zaproponuje mi coś ciekawego to sprawe przemyśle Czekam na odp i pozdrowionka ; )
rambolbambol Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Kands Energy 1300 - 26 cali do terenu i w miasto Kands Maestro - 28 cali do miasta i w teren Oba te rowery zjadają Polskie składaki z Krossa i Unibike w cenie do 2200zł. Mają lepszy odprzęt i przede wszystkim są złożone z głową.
Tadeus Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Ech panie, masz dobry rower, ambitnie jeździsz i takich kaszlaków od porządnych rowerów odróżnić nie możesz? Tu są moje propozycje z innego dzisiejszego posta: http://www.forumrowerowe.org/topic/160991-1600-2000zl-crossmtb/ Może coś ci się spodoba Kandsy też są spoko, kupa ludzi tu na forum ma, a jak nie oni to pokupowali dla członków rodziny, bo to dobre i tanie. Ale ty masz budżet wyższy, niż na Kandsy, więc możesz sobie pozwolić na trochę więcej.
PjeseczeQ Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Do miasta i relaksu IMO Kellys serii Physio z jednym blatem z przodu ew. Kross Seto.
Tadeus Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 No, jeśli autor ma ochotę na hybrydę typu city, to jest jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/rower-medano-vanity-vt-5-28-20-cross-w-wa-i4190591588.html Też prezentuje się bardzo zacnie. Ale skoro w pierwotnych propozycjach autora była Hexagon X8... to nie wiem, czy zmiana nie będzie zbyt ostra
Giakross Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 Co do wypowiedzi Maniaka, chodzi o te ze Kands w mojej okolicy żadna hurtownia nie prowadzi... A ja wolałbym coś co mógłbym kupić w jakiejś hurtowni bądź sklepie żeby potem nie kombinować jak się coś zacznie dziać ; ) Tadeus, po prostu jak sie siedzi w wyczynówce, co prawda amatorka ale jednak, to jakoś nie chciało mi się i może też troszkę brakowało czasu żeby interesować się kaszlakami i tu nie chodzi już o kwestie techniczne tylko pytam w sumie czy warto kupić dany model roweru, jeśli nie to jakie modele polecacie, no i relacja jakość do ceny, wytrzymałość danego sprzętu, takie kwestie, żeby jeździło a nie stało co chwile bo zepsute ; ) PjeseczeQ, nie o taki typ roweru mi chodziło, wolałbym żeby amor na przodzie był, w naszych warunkach to bezpieczniejsza opcja ; P A podsumowujac tą wypowiedź, jeśli nie polecacie Hexagona X8 i Giant Roam 3, to nawet nie pytam co myślicie o tym Cube i Meridzie w 1 poście bo pewnie też nic pozytywnego, tak ? Moloch 89 w wiadomości prywatnej napisał o modelach : 1. Hexagon X9 za 1700 2014, jest lepszy od X8 czy też się nie rzucać na to ? 2. Kross Level A3 2014 za 1950 zł, coś o tym ? Acz kolwiek ten model od A2 rożni się tarczówkami które dla mnie akurat w tym rowerze nie są potrzebne do szczęścia więc prosze o opinie na temat A2-ki ; p I ogólnie jeśli ktoś zamawiał na necie i ma jakieś dobre stronki oprócz tego co polecił mi ze swojego sklepu Moloch89 to piszcie, może dam się przekonać na zakupy online I starajcie się nie przekraczać tych 2 tysi w propozycjach, haha.
Giakross Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Dopisze jeszcze że szukam roweru typu cross, ewentualnie jakiś lekki mtb do rekreacyjnej "amatorskiej" jazdy po mieście, najlepiej żeby miał przedni widelec na amorze, tarcze nie są mi do szczęścia potrzebne, no i zależy mi na dobrych biegach, tyle w sumie. Jeśli się ktoś pokwapi to można przejrzeć ofertę motorsportu z gliwic lub profi bike gliwice do 2 tysie, może znajdzie się tam coś godnego, jak nie to czekam na dalsze propozycje ; ) no i odpowiedź odnośnie wyższego posta ; P
Rulez Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Jeśli szukasz roweru typu cross, to niby po co wstawiasz ATB Hexagon X9 czy Kross A3 które nie są "lekkie", zastanów się najpierw nad tym co piszesz ... Proszę cross "do dwóch tysi" : http://nrowery.pl/rowery-2014/cross/caledon-28-db
Giakross Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Napisałem że interesują mnie 2 opcje, gdybym napisał że kategorycznie tylko cross to wypowiedź byłaby uzasadniona ; )
Obes Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Dopisze jeszcze że szukam roweru typu cross, ewentualnie jakiś lekki mtb do rekreacyjnej "amatorskiej" jazdy po mieścieMoże sam nie za bardzo wiesz co piszesz ? Zdecydowanie twoje posty nie są "amatorsko wyczynowe", a temat wygląda na trollski.
rambolbambol Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Zarówno Hexagon X9 1700zł jak i Level A3 za 1950 zł to słabe opcje za tę cenę. W cenie znacznie niższej możesz mieć zarówno lepszy rower MTB jak i Crossowy a ty najwyraźniej nie chcesz innych, więc którykolwiek z tych dwóch wybierzesz będzie ok, ale wiedz, że mogłes wybrać lepiej.
Giakross Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Nie, to nie jest temat trollski, wszedłem tu dlatego bo ! jeżdżąc na sprzętach po kilkanaście tysięcy nie poczuwałem się by interesować się gów**mi po parę tysi ale kiedy z tego zrezygnowałem na dobre to raczej normalnym wyborem jest rower z tańszej półki bo po co mi maszyna za 10-15 tysi do rekreacyjnej jazdy po asfaltach, chodnikach i utwardzonych drogach się pytam ?? Problemem jest może to że z przyzwyczajenia i upodobania kieruje swoje wybory ku ATB czy MTB ale po przemyśleniach stwierdzam teraz KATEGORYCZNIE że oczekuje jak najlepszej propozycji w mojej cenie roweru typu cross, jedną już mam od Rulez : http://nrowery.pl/rowery-2014/cross/caledon-28-db, co o tym sadzicie ? Jeszcze jakieś propozycje? Maniak ? ;> http://www.unibike.pl/vipergts.html, co o tym ? http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2014/cross/cliff-90#.U3T4CHArCDh jeszcze ten z wcześniejszych propozycji ale przekracza założony budżet. Jakieś jeszcze ? Prosze tylko o pomoc bo chce kupic coś jak najbardziej przyzwoitego w mojej cenie a nie żeby mi się potem ######ał na okrągło.
Tadeus Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Jeśli Kellys odpada, to tak jak tam było napisane: - Viper dobry i zrównoważony, znana i lubiana marka - Northec jako jedyny ma hamulce hydrauliczne, ale za to ma najgorszy amortyzator (brak blokady, którą można załączyć w czasie jazdy, gorsze tłumienie). - Medano Vanity ma zdecydowanie najlepszy osprzęt (super koła, napęd, amortyzator) ale jest polskiej firmy, która dopiero stawia pierwsze kroki na rynku, no i mimo że ma świetne opony to są to najmniej uniwersalne opony - raczej głównie na dobry asfalt. Wszystkie powyższe są na swój sposób dobre i opłacalne. Wybierz ten, który ci się najbardziej podoba/ możesz go najkorzystniej dla siebie kupić.
Giakross Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Co do Northec i jego hamulców hydraulicznych, wydaje mi się że mechaniczne heble również dobrze sobie radzą do takiej normalnej niewymagającej jazdy. Czyli jeśli wziąłbym pod uwagę tego Kellys-a, to kolejność byłaby taka: 1. Medano 2. Kellys 3. Viper 4. Northec, tak ? Znasz może wage Kellys-a Tadeus? Coś jeszcze da się wyłuskać ?
rambolbambol Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Kands Maestro, Kands Nirvana i Lazaro Integral To chyba jedne z popularniejszych rowerów crossowych na tym forum. Świete wykonanie, bezdyskusyjnie najlepszy stosunek ceny do jakości. Wada taka, że ciężko je kupić. Sprzedaż rocznika rozpoczyna się koło kwietnia a w maju nie ma już ram 19 cali http://www.forumrowerowe.org/topic/138905-rower-kands-maestro-2013-test-etapowany/ http://www.forumrowerowe.org/topic/95623-rower-lazaro-integral-v/ Garażowałem u siebie Kands Maestro przez tydzień i złego słowa o tym rowerze nie powiem.
Tadeus Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Nie mam zielonego pojęcia ile waży ten Kellys, ale rowery w tej klasie cenowej raczej nie mają zbyt wyraźnych różnic w wadze (większość wag w necie i tak jest przekłamana, dlatego np. Giant zupełnie przestał podawać wagi swoich rowerów). Ja bym powiedział, że ten Kellys jest mniej więcej na tym samym średnim poziomie, co Viper. No i to też nie jest tak, że ten Northec jest najsłabszy, jeśli np. w ogóle nie będziesz chciał korzystać z blokady, albo nie będzie ci przeszkadzało zatrzymywanie się do zablokowania amortyzatora to dla ciebie nie będzie to aż taki duży minus, wtedy równie dobrze można go ustawić na równi ze wszystkimi poza Medano. Jakby nie patrzeć, medano prawie w każdym miejscu ma o poziom lepsze części niż reszta i do tego jest najtańszy. To ten Medano jakby co: http://allegro.pl/rower-medano-vanity-vt-3-28-18-cross-w-wa-i4164203819.html To jakaś nowa marka sieci serwisów rowerowych Zasada Rowery, którzy wcześniej przez wiele lat mieli swoją markę tanich rowerów Maxim... Rowerki praktycznie nie mają żadnych opinii, ale w specyfikacji nie ma ani jednego słabego miejsca, jadą ostro na wysokiej jakości częściach. Więc na własne ryzyko, ale z dużym potencjałem okazji
Rulez Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Zasada Rowery to producent rowerów - głównie na rynki zagraniczne, do tego są importerem Haro ... widocznie postanowili odzyskać rynek w PL., choć w rowerach mtb nie mają atrakcyjnych cen
Tadeus Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Ha, masz rację, coś pomyliłem. Nie wiem czemu Zasada kojarzy mi się z siecią serwisów, może jest jakiś, który się podobnie nazywa? W każdym razie reszta się zgadza. No i miałem kiedyś nawet Maxima Rulez, co sądzisz o tych Medano? Wygląda jakby opłacało się zaryzykować? Nawet koła markowe na piastach deore...
Rulez Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Osprzęt porządny, rama na pewno nie gorsza niż inne, tylko ten rozmiar ... niestety nie podają geometrii, więc nie wiadomo dla kogo te 18" ...
Giakross Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Maniak, drugi raz wrzucasz kandsy i dodałeś jeszcze lazaro, wcześniej o tych rowerach już poczytałem i praktycznie same pozytywy ale kosztują od 1200-1500 a tak jak napisał Tadeus kilka postów wcześniej mam nieco większy budżet więc mogę pozwolić sobie na troche więcej ; p Tadeus, w sumie Unibike jest tak jak pisałeś marką u nas lubianą i znaną więc nie ma sensu dopłacać do tego Kellysa, co prawda to tylko 60 zł ale Viper mi odpowiada. A hamowanie do zablokowania amora to raczej nic przyjemnego, nie przyjemne jest późniejsze jego odbijanie i jednoczesne dobijanie do końca co na pewno mu nie służy nie mówiąc o bezpieczeństwie i płynności/stabilności jazdy więc powiedzmy że Northeca też bym wstępnie odrzucił to zostaną mi już 2 tylko. Co do Medano, jest za######is**, nie leżą mi tylko jego gumy, ale czy jest sens przekreślać rower który jest tańszy od konkurencji a lepszy osprzętowo tylko dlatego że ma tak cienkie opony ? Myśle że na chodnik, asfalt czy jakieś utwardzone drogi szutrowe spokojnie da rade taka "gumka" co ? A poza tym, kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana ;d Więc zostałby mi Medano i Viper w takiej kolejności jak podałem z tym że 3 modele które tu opisywane są, tj. Kellys, Viper i Northec maja ceny w sklepach/hurtowniach takie jak na necie więc spoko, ale Medano, tu na allegro kosztuje 1800 a w sklepie 2300 : http://www.zasada-rowery.pl/?id=106&p=130, czy ktoś z Was zamawiał na necie rower ? Bo ja tego nigdy nie robiłem, jedyne co zamawiam to buty bo na innych rzeczach zawsze się naciąłem.
rambolbambol Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Tylko, że dokładając więcej w Unibike, Kross czy Giant dostajesz w zamian słabszy odprzęt. Dokładając różnicę w cenie do Kandsa możesz go doposażyć w napęd SLX albo super lekkie koła i w końcu lądujesz za 2000 zł na maszynie, na którą byś wydał 3000 zł za naklejkę Unibike. I nazywam się bambol, rambolbambol a nie maniak.
Shiryu Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 Co do Medano, jest za######is**, nie leżą mi tylko jego gumy Wymiana opon (i to nawet na mocno terenowe) nie jest jakoś szczególnie trudna czy kosztowna, więc to absolutnie żaden powód, żeby skreślać dobry rower. Raczej pojawia się pytanie, czy koszt takiej wymiany nie spowoduje, że rower będzie droższy niż równie dobry konkurent. No i który rower jest dla Ciebie wygodniejszy.
Tadeus Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 czy ktoś z Was zamawiał na necie rower ? Tak, nawet parę. Wszystkie doszły niewyregulowane, mimo zapewnień sprzedawców, że będą. Ale doszły całe, więc chyba ogólnie na plus Z różnic jeszcze jest to, że wszystkie poza Medano mają regulowany mostek, czyli można sobie zrobić mniej sportową i bardziej emerycką pozycję :> Co do propozycji Maniaka (hehe, żartuje, bambola), to trzeba by wymienić: - kasetę - najlepiej też łańcuch - jedną klamkomanetkę - amortyzator - koła I faktycznie dałoby się pewne zrobić coś na alivio 3x9, z blokadą hydrauliczną i kołami dorównującymi tym z Medano. Tyle że nie wiem, czy mi by się chciało bawić. Szczególnie, że te stare części trza by pchnąć na allegro i bawić się w sprzedaż.
Giakross Napisano 16 Maja 2014 Autor Napisano 16 Maja 2014 Sory, rambolbambol ; p ale jak już mam kupować rower tak, i jak go kupie, i bede miał na niego gwarancji 2 lata, to nic nie zrobie, no chyba że komuś nie zależy na gwarancji bo zwykle jakakolwiek ingerencja w sprzęt powoduje utrate gwarancji, a poza tym chce kupić rower i się nim cieszyć a nie bawić się w takie pierdoły o których pisze Tadeus. Co do kandsów to się lekko pomyliłem z cenami bo najdroższy energy z podwójną tarczą kosztuje 1700 więc tu się przyznaje, moje niedopaczenie. A wymienianie opon, wydaje mi się że skoro akurat takie są dobrane to pewnie są optymalne, to tak jak w aucie, nie bez powodu w jednym jest 195/65 R15 a w innym lacie jak w tirze ; p Więc nadal bym został przy tym medano i unibike tym bardziej że hurtownia obok je prowadzi więc bede miał okazje się do nich przymierzyć, podjąć decyzje i potem zamówić na necie by oszczędzić 5 stówek na medano jeśli się na niego zdecyduje Przy okazji, http://allegro.pl/show_item.php?item=4246917899, od zadra1965, co o tym sądzicie ?
Tadeus Napisano 16 Maja 2014 Napisano 16 Maja 2014 co o tym sądzicie ? Sądzimy, że dziwnym jest iż nagle zmaterializował się tu zupełnie przypadkowy MTB, którego akurat ktoś ma na sprzedaż?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.