elcidx Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Witajcie,Udało mi się kupić ostatnią ramę CX One w Polsce.Wpis będzie długi I teraz tak, obecnie mam crossa jednak okazał się nietrafionym zakupem ponieważ wcale z niego nie korzystam. Z racji tego, że ma całkiem przyzwoite podzespoły, zastanawiam się, czy nie warto było by podebrać z niego trochę części, a resztę sprzedać. Czy może jednak, lepiej sprzedać całość bo tak będzie łatwiej. Części które można by wykorzystać z tego roweru to: przerzutki p+t 105, opony schwalbe sammy slick (nowe), kaseta na 9s, wkład suportu Hollowtech 2 i ewentualnie korba, lecz jest to Sora na 3 tarcze a ja chciał bym mieć kompaktową bądź 46-34.Z części które można by sprzedać, koła mavic aksium, rama bo wydaje się dosyć lekka i fajna więc może znaleźć kupca, hamulce avid single digit 7, widelec carbonowy.Waszym zdaniem które opcja będzie lepsza, zostawić części z crossa czy sprzedać go w całości? Jeśli sprzedać to waszym zdaniem ile jest wart? Wydaje mi się, że spokojnie za 1500 zł można by go sprzedać.A wygląda tak:Teraz co do pozostałych komponentów.Rama: Accent CX ONE rozmiar SWidelec: Mosso Alu M3 waga 700 w tej cenie raczej nie znajdzie się nic ciekawszego widelce JAVA carbonowe to ponad 500 zł więc na razie odpada.Przerzutka przód: Jeśli zostanie to 105, jeśli nie to może Claris Przerzutka tył: 105 bądź Claris - ogólnie jeśli sprzedał bym całego crossa, to zamierzam napęd zbudować 2x8, będzie tańszy w zakupie jak i eksploatacji i na moje potrzeby wystarczy.Korba: Któraś z kompaktowych na Hollowtech 2, czyżby Claris 50-34?Suport: GXP bądź standardowe Shimano które mam w crossie. A może jest jakaś ciekawsza tańsza alternatywa?Kaseta: Jakaś 11-28 może 30? Bliżej niesprecyzowanaŁańcuch: Connex 808 słynie ze swojej wytrzymałości, tylko czy nadaje się do przełaju? Czy będzie działał przy przerzutkach skoro jest to łańcuch raczej do ostrych czy bmxów?Koła: Tutaj wybór ograniczę do czegoś w przedziale do 500 zł, wiem, że nie dużo ale cóż. Koła mają być wytrzymałe, na Cykloture są teraz MT66 za trochę ponad 500 zł. Bądź drugim wyborem będzie zakup czegoś u SPIKE bo na allegro to raczej mały wybór.Tutaj mamy ciekawą ofertę z cykloture, przecena 40% na WH-MT66: http://www.cyklotur.com/czesci/kola-rowerowe/mtb-disc-29-cali/p,kola-wh-mt66-29-osie-15-12mm-czarne-shimano,275544.htmlCo o nich myślicie? Nie orientuje się, czy osie 12/15mm będą pasować do ramy i widelca który wybrałem? Opony: Schwalbe Sammy Slick, nawet gdybym sprzedawał crossa, to bym w nim wymienił opony i te sobie zostawił, szczególnie, że są nowe i niezużyte.Klamkomanetki: Shimano Claris 2014 - 2x9 speed - jeśli z nowych albo jakaś Campa, tylko nie jestem pewien co do mieszania osprzętu w przełaju, wiem że Campa powinna działać z Sh ale nie jestem przekonany co do takiego rozwiązania.Hamulce: Shimano BR-R317 - Avid BB5 Road Co myślicie o hamulcach od Shimano?Tarcze: Tutaj powstaje dylemat czy 140 mm wystarczy? Zastosowanie takich tarcz skutkowało by wyeliminowaniem przejściówek (zmiejszona masa) Początkowo myślałem o 160 mm, lecz przy moim zastosowaniu 90 % asfalt nie wiem czy ma to sens. Waga obecna 112 kg, w ciągu dwóch miesięcy będzie 100 kg a potem zmierzamy do 80 kg.Kierownica: Coś używanego z allegro, byle kompaktowa i w miarę szeroka (44 cm)Mostek: Zależy od potrzeb 100 - 110 mmStery: Nie orientuję się, które warto kupić?Sztyca: Coś z allegro.Siodełko: Nie wiem czy nie wezmę obecnego które mam w Giancie bo jest wygodne i już ujeżdżone przez mnie.Linki i pancerze: W tym temacie zupełnie się nie orientuje, możecie coś doradzić? Czy waszym zdaniem jest sens w uszczelnianiu za pomocą rurek termokurczliwych?Orientujecie się, czy w którymś sklepie można kupić cały grupset od Shimano? W komplecie zapewne było by taniej.Co do kwoty do przeznaczenia na rower, myślę o 3,5k zł i chciał bym się w tej cenie zmieścić.Pod koniec składania sprzedam kolarkę więc będzie dodatkowy zastrzyk gotówki.Wiem, że w podobnych pieniądzach można kupić już gotowy rower w zasadzie na tych samych podzespołach jak nie lepszych, oraz wiem, że według niektórych rama Accenta to totalna kupa ale do moich zastosowań będzie wystarczająca.Będę wdzięczny za wszelką pomoc, przyjmuję również krytykę
Tomek21001 Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Szczerze.....wyjdzie qupa za dość pokażną kwotę.Kupiłbym gotowca Ridleya,Boardmana itd,zmienił z czasem koła i to co wrzucą tam seryjnie budżetowego w napędzie.Będzie homogenicznie,ładnie i sprzedawalnie kiedyś. Jeżeli nie możesz odmówić sobie przyjemności składania : Nie przypominam sobie,czy do kół Shimano są dostępne redukcje po cienką oś,jeżeli nie ma,te koła odpadają. Bez posądzenia o kryptoreklamę,mam na sprzedaż roczne Maviki Crossride pod QR w doskonałym stanie,dzisiaj wysłałem do złożenia nowe koła.Potrzebną kierownicę 44c (Easton EA30 zdjętą z nowego roweru) i jakiś mostek mogę dorzucić gratis.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.