Max40 Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Witam. Dziś to moj pierwszy post na Forum Rowerowym i jak coś źle napisze to przepraszam. Posiadam rower GIANT "BOULDER 520" kupiony w 1996r. Rower trochę przejechał i chciałbym w nim wymienić części na nowe i sprawne. Większość części jest już zużyta, widzę połamania plastiku na manetkach przerzutek. Wymienioniałem koło z tyłu na zwykłe -stalowe. Rower nie był nadmiernie eksploatowany i służył mi do zwykłej jazdy – ogólnie rama roweru jest w dobrym stanie. STAN roweru - Rama jest w całości nie ma skrzywień, co do kół to przednie koło jest oryginalne od nowego mocowane za pomocą "motylka" tylne koło zostało wymienione (7przerzutek) na koło zwykłe polskie (mocowanie sruby). Przerzutki przód raczej to (shimano) jak i tył te same tu nic nie wymieniałem - (3x7) manetki gripshift (MRX100-71). A teraz chciałbym wymienić: Chciałbym w pierwszej kolejności kupić koła Prżód i tył z tym, że tylne koło to raczej pod hamulce szczekowe (ponieważ rama "tył koła" nie ma odpowiednich mocowań pod mechanizm hamulca tarczowego)a przednie koło planuje pózniej umocować na Amortyzatorze i mogło by pracować z hamulcem szczękowym jak również w przyszłosci z zamontowaną tarczą. Koła chciałbym z mocowaniem na "Motylki" Druga sprawa to przerzutki i tu mam upatrzone klamkomanetki . Dalej to wymiana na zębatkę przednia na mniejszą (z plastikową ochroną) oraz przerzutki przód i tył. W planch mam tez zamiar załyżć błotniki i bagaznik, czyli zmienić "BOULDER 520" na rower turystyczny oczywiscie jak się da takie akcesoria jak Błotniki ibagaznik odpowienio zamocować. Mam teraz takie pytanie na co przy wymianie części a zwłąszcz kół zwrócić uwagę, aby koła pasowały: np.: należy brać rozstaw tylnych wideł jak to się mierzy i jakie podać wrtosci. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.