Skocz do zawartości

[koła]26" do roweru Giant Boulder 520

Max40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Dziś to moj pierwszy post na Forum Rowerowym i jak coś źle napisze  to przepraszam.

Posiadam rower GIANT "BOULDER 520" kupiony w  1996r. Rower trochę przejechał i chciałbym w nim wymienić części na nowe i sprawne. Większość części jest już zużyta, widzę połamania plastiku na manetkach przerzutek.  Wymienioniałem  koło z tyłu na zwykłe  -stalowe. Rower nie był nadmiernie eksploatowany i służył mi do zwykłej jazdy – ogólnie rama roweru jest w dobrym stanie. 

STAN roweru -

Rama jest w całości nie ma skrzywień, co do kół to przednie koło jest oryginalne od nowego mocowane za pomocą "motylka" tylne koło  zostało wymienione (7przerzutek)   na koło zwykłe polskie (mocowanie sruby). Przerzutki przód raczej to (shimano) jak i tył te same  tu nic  nie wymieniałem -  (3x7)  manetki gripshift (MRX100-71).

A teraz chciałbym wymienić:

Chciałbym w pierwszej kolejności  kupić   koła Prżód i tył z tym, że tylne koło   to raczej pod hamulce szczekowe (ponieważ rama "tył koła"  nie ma odpowiednich mocowań pod mechanizm hamulca tarczowego)a przednie koło planuje pózniej umocować na Amortyzatorze   i mogło by   pracować z hamulcem szczękowym jak również w przyszłosci  z zamontowaną tarczą. Koła chciałbym z mocowaniem na  "Motylki"

Druga sprawa to przerzutki   i tu mam  upatrzone klamkomanetki . Dalej to wymiana na zębatkę przednia na mniejszą  (z plastikową ochroną) oraz  przerzutki przód i tył. W planch mam tez zamiar załyżć błotniki i bagaznik, czyli  zmienić "BOULDER 520" na rower turystyczny oczywiscie jak się da takie akcesoria jak Błotniki ibagaznik  odpowienio  zamocować.

Mam teraz takie pytanie  na co przy wymianie części  a zwłąszcz  kół zwrócić uwagę, aby koła pasowały: np.:  należy brać rozstaw tylnych wideł jak to się  mierzy i jakie podać wrtosci. 

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...