mikolajpod Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 (uważam, że ten dział jest najodpowiedniejszy do tego tematu jako że jest to dopiero projekt i pragnę poznać opinię o nim, jak jednak inny dział to przepraszam i prosiłbym o przeniesienie) Planuję wbudować w ostrym kole 4-5 ledów w sztycę (a w przyszłości może i w kierownicę). Co myślicie o takim projekcie, ma to sens? Myślę, że wyglądałoby to lepiej niż zwykła lampka a jednak światła w rowerze są wymagane. Czy nie osłabi to sztycy/kierownicy? Wystarczy podpiąć zasilanie bezpośrednio do ledów czy może potrzebuję jakiegoś układu? Jakiś pomysł na ukrycie włącznika? Może połączony z diodą i wciskałoby się górną diodę? Czekam na opinie i rady
BikoBiko Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 A po co to robic jak sa leciutki lampki silikonowe? Rozwiazanie leganckie, tanie, latwe w wymianie, zdejmowaniu itd.
llancer Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Ja bym wywiercił pare dziurek, odmierzył wszystko,polutował z diodami,potem tylko jakimiś długimi szczypcami czy czymś je powsadzał od środka w dziurki,przykleił jakąś kropelką czy czymś... Tylko weź pod uwagę ,że gdziś trzeba miećzasilanie,można by było puscić kable przez sztyce i jak masz mocowanie na bidon to miedzy tymi dziurkami zrobic dziurke,przez nie kable wyprowadzic i mieć jeden bidon na jakiś akumulator... No chyba ze 2 opcja taki akumulatorek większy ukryć w samej sztycy,tylko też byś musiał gniazdo mu zrobic,zabezpieczyc zeby nei wypadl i zeby łączyło wszystko.... Inny pomysł jaki mi wpadl to kupienie taśmy led w budowlanym czy gdziekolwiek z takimi płaskimi diodami najlepiej nie zalana ta taśma silikonem tylko sam plastik.Można wtedy pomalować na czarno(w kolor sztycy) ten plastik zeby tylko diody bylo widac z daleka i przykleic na sztycy,dodać zipy,można nawet okręcićna okolo....Kabelki środkiem sztycy puścić przez mini dziurke...... Ogólnie podchodzi to pod druciarstwo.... Układ można zrobić na kilka sposobów.Lutować równolegle lub rzędowo czyli +,-,+,- itd. lub +,+,+,+, i drugi kabelek -.-.-.-. a taka taśma to po prostu kupujesz taki wąski płaski kawałek kabla,odcinasz koniec zewnetrzny,kabelki przez male dziurk iwyprowadzasz i lutujesz do taśmy,owijasz izolacją i gotowe,potem wystarczy to do bateri dać,tzn. zrobić jakieś gniazdo jej zeby mozna było wyciagać i ładować.Oczywiście nie może zabraknać kondensatorów (chyba tak to sie nazywa) bo inaczej napiecie może ci spalić diody... Co do przednich diód,też chyba taka przyklejana listwa,nie wyobrażam dziurkowania kierownicy,nic nie wyszło dupą,ale jak polecisz na zęby......
Tadeus Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Nie jest to jakiś bardzo dziwny pomysł. Widziałem już co najmniej ze 3 takie produkty. http://lightskin.co.kr/english/main.html Tu masz nawet przekrój, może podsunie ci jakiś pomysł: http://lightskin.co.kr/english/01_design.htm Mój znajomy też zrobił oświetlenie przednie w kierownicy swojego ostrego koła
Piehursson Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 koreańczyki czy inne niemce już dziergają takie rzeczy https://www.youtube.com/watch?v=11YkVoevOgA wygląda całkiem, całkiem ale wolałbym tam jakieś mocniejsze światełko edit: Tadeus mnie wyprzedził
mikolajpod Napisano 13 Maja 2014 Autor Napisano 13 Maja 2014 Żadnego druciarstwa nie zamierzam robić, jak już to porządnie nawiercić i umieścić diody w otworach a przycisk chyba najlepiej pod jedną z diód. Zasilanie obowiązkowo w sztycy, w końcu nie po to chcę uprościć wygląd aby zamontować bidon z bateriami w ostrym kole Ma ktoś jakieś doświadczenia jak połączyć te diody aby nic mi nie zjarało i świeciło porządnie? A może dobrym pomysłem jest kupno taniej lampki i wylutowanie diód przenosząc je do otworów a układ ukryć w sztycy?
Gość krzysiekx84 Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Tu znalazłem coś ciekawego http://www.sparrow-bike.pl/index.php/cza-asci/sztyce/kalloy-sztyca-z-lampka.html
szybkilopez Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Kierownice też już są http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_czesci/11615/innos_led_diodowa_kierownica
Gość krzysiekx84 Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Bardzo fajne rozwiazanie będzie trzeba kupić kierownicę jak się pojawi w sprzedarzy, bo sztyca już jest.
mikolajpod Napisano 13 Maja 2014 Autor Napisano 13 Maja 2014 Kwestia ceny, sztyca wygląda tak sobie, kierownica to dokładnie to co chcę osiągnąć. Rzecz w tym, że planuję zastosować to w ostrym a pewnie będzie drogie. Potrzebuję tylko postojowe, nie musi oświetlać, ma być tanio
Mod Team Odi Napisano 13 Maja 2014 Mod Team Napisano 13 Maja 2014 Chłopaki! Jakich kurczę diód?! Co to są diódy?
mikolajpod Napisano 17 Maja 2014 Autor Napisano 17 Maja 2014 A właśnie coś mi nie pasowało w odmianie, dzięki Jak tylko znajdę chwilkę po maturach to zabieram się za ten projekt, jak coś zrobię to oczywiście wstawię zdjęcie
ElDiablo Napisano 17 Maja 2014 Napisano 17 Maja 2014 ta sztyca naprawdę fajna sprawa..kiera zresztą też. Jestem ciekaw jak realnie z wagą.
mikolajpod Napisano 17 Maja 2014 Autor Napisano 17 Maja 2014 Pewnie podobnie jak tanie światełko a nawet lżej. Rower ten mam jedynie do miasta, które jest oświetlone i celem tego jest tylko uniknięcie mandatu. W sumie to biorąc pod uwagę fakt wiercenia otworów oraz zastosowania samych diod, małej baterii i układu zasilającego powinno być lżej niż typowa latarka
mikolajpod Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 Zacząłem powoli robić sztycę. Wstępny projekt, więc nie będzie lekko, dałem długie kable aby na spokojnie polutować płytkę ze sterowaniem Postanowiłem przy okazji wypolerować sztycę na lustro, na razie to początek prac, trochę z tym roboty jest Kilka zdjęć z prac
robertrobert1 Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 A wierciłeś otwory prostopadle do sztycy czy równolegle do podłoża? Swoją drogą oba projekty są ciekawe zwłaszcza dla osób, które zostawiają swoje rowerki bez opieki przez wiele godzin.
mikolajpod Napisano 25 Maja 2014 Autor Napisano 25 Maja 2014 Prostopadle do sztycy, już zrobienie tego wymagało pomocy kolegi. Wierciłem na jakimś skomplikowanym urządzeniu przypominającym wielką wiertarkę stołową sterowaną półautomatycznie z dokładną regulacją odstępów Nawiercenie równolegle do podłoża byłoby "trochę" skomplikowane.
robertrobert1 Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Chyba też się zabawię w rękodzielnictwo z tym, że zamiast wiercić otwory w kierownicy i sztycy zastosuję aluminiową rurkę o podobnej średnicy. Jedna rurka z lampkami będzie umieszczona wzdłuż sztycy podsiodłowej a druga tuż przed kierownicą. Efekt nie będzie identyczny jak wyżej pokazywane rozwiązania ale grunt, że lampki będą prawie w 100 % zamaskowane.
Shootee Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 To ja proponuję jeszcze mikrostyk w siodełko, pod naciskiem ciężaru zadka będą się włączać
Niedzwiedz1 Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Czujnik zmierzchu się dołoży i będzie działać
Baikal Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Tylko się wtrącę - cena kierownicy 149zł http://allegro.pl/innos-led-kierownica-z-wbudowanym-oswietleniem-i4245425909.html Tylko się wtrącę - cena kierownicy 149zł http://allegro.pl/innos-led-kierownica-z-wbudowanym-oswietleniem-i4245425909.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.