jatu4 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Witam, od niedawna jestem posiadaczem roweru z hamulcami hydraulicznymi (Shimano BR-M395, 160). Przy okazji transportu roweru pociągiem pomyślałem, że wygodnie by było zablokować manetkę hamulca (np za pomocą taśmy z rzepami) tak by rower miał zablokowane koło i stał stabilnie. Zastanawiam się tylko czy nie wpłynie to negatywnie na funkcjonowanie hamulca (np zapowietrzenie, wygięcie tarczy etc). Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 13 Maja 2014 przez durnykot pkt 2b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Musisz zabezpieczyć je takim plastikowym klockiem włożyć między klocki hamulcowe jeżeli będziesz zdejmować koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jatu4 Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 To wiem, ale ja nie chcę zdejmować koła. Chcę by manetka hamulca była zaciśnięta na tarczy, tak by rower nie "jeździł" sam po wagonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) marcinek1992: koledze nie chodzi o zabezpieczeni przed zaciśnięciem klocków bez tarczy. Kolega pyta czy jak wciśnie hamulce na stałe aby rower stał stabilnie w pociągu, to czy to doprowadzi do jakiś uszkodzeń. Co do zapowietrzenia układu i stałego odkształcenia tarcz, to za wiele nie wypowiem się, wydaję mi się że jeśli nie wciśniejsz na maksa to raczej nic się nie stanie. Edytowane 13 Maja 2014 przez TheGie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Nic się nie stanie , przecież to sytuacja identyczna jak byś normalnie hamował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jatu4 Napisano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Pusty rower wystarczy lekutko zahamować, by sie nie ruszył, spokojnie możesz tak dźwignie zacisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi