Pinio46 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Uszanowanko Drodzy moi podajcie sprawdzone sposoby nabicia gwiazdki do nowego amora domowym sposobem ? Trudne to czy da radę wykonać co by reby nie uszkodzić ? Pozdowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Hehe, polecam ten wpis: http://www.forumrowerowe.org/blog/244/entry-716-chcia%C5%82abym-podzi%C4%99kowa%C4%87/ Bardzo motywujący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 He he dobre Wysłane Tapatalkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ja wkręciłem śrubę w gwiazdkę na długości całego gwintu (jakąś inną niż tą, którą później wkręcisz do kasowania luzów ze sterów, żeby jej nie zniszczyć) i potraktowałem ją młotkiem (prawdopodobnie trzeba będzie dość mocno przyłożyć). Później tylko ładnie zrobić, żeby siedziała prosto i gitara. Wbijałem tym sposobem w Rebę i Suntoura XCR, nie było większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Śruba powinna być dość długa, bo to ułatwia kontrolę równego wbijania (wysoki chwyt między kciukiem i palcem wskazującym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A ile mm ma być schowana w rurę sterową ? Wysłane Tapatalkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Wydaję mi się że około 15mm od czoła rury amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A ile mm ma być schowana w rurę sterową ? Tak, żeby po złożeniu wszystkiego, śruba która będzie trzymać top cap wystawała z 0,5 mm poniżej gwiazdki. Najlepszą metodą jest długi pręt i wprasowanie gwiazdki w rurę. Ja osobiście się bałem, bo bardzo ciężko mi gwiazdka wchodziła. W ogóle nie mogłem jej nabić. Miałem obawy, że rura sterowa wypadnie od dołu i będzie wielki problem. Nie jestem też zwolennikiem młota. Jeżeli już wbijać to amortyzator podpierać bezpośrednio od doły sterówki. Wtedy nie ma obaw, że coś się złego stanie. W dodatku cały amortyzator nie przejmuje uderzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Da się domowym sposobem ale jak chcesz mieć pewność, że będzie dobrze i nie chcesz mieć potem 2 lub 3 gwiazdek w rurze to możesz kupić specjalny przyrząd: http://rowertour.com/bike-hand-yc-113a-klucz-do-wbijania-gwiazdek-steru.html . Drogi nie jest, a ponieważ nie jest często potrzebny możesz go potem sprzedać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ja mam nabite z 10mm poniżej końca sterówki. Ważne, żeby nie wbić za głęboko, bo nie skręcisz śruby od top capa. Jak już 2 części gwiazdki będą siedzieć w sterówce, to nie ma prawa się cofnąć, ale zawsze wbijam trochę głębiej, właśnie z te 10-15mm. Gwiazdkę zawsze można przebić przez całą długość rury sterowej i ją wybić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Da się domowym sposobem ale jak chcesz mieć pewność, że będzie dobrze i nie chcesz mieć potem 2 lub 3 gwiazdek w rurze to możesz kupić specjalny przyrząd: http://rowertour.com...zdek-steru.html . Drogi nie jest, a ponieważ nie jest często potrzebny możesz go potem sprzedać... Takie coś można zrobić sobie samemu. Bezsensu jest kupować coś takiego na jeden raz, a potem sprzedawać, jak nikt tego nie odkupi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Próbowałem wybić i coś krzywo idzie. Czy jak wbiję na początku ją trochę krzywo żeby weszła to czy później będzie się dało ją wyprostować ? Wysłane Tapatalkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 19 Maja 2014 Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Jasne Nie wiem czym wbijasz, ale jak uderzasz młotkiem we wkręconą śrubkę to musisz jej przyłożyć pod innym kątem i gwiazdka się wyprostuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Wbite Wysłane Tapatalkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 19 Maja 2014 Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 sprawdzony sposób (części do nabycia w każdym metalowym): - gwintowany pręt 30-50cm średnica 6mm - 2 nakrętki M6 - 1 podkładka o średnicy zbliżonej do zakończenia rury sterowej (spód korony). Na jednym końcu nakręcasz gwiazdkę i kontrujesz nakrętką, przekładasz przez rurę. Zakładasz od spodu podkładkę, drugą nakrętkę i kręcisz kluczem 13 do momentu, aż gwiazdka zostanie wciągnięta na odpowiednią głębokość. Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez na*)($%*#nia młotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Poszło młotkiem Wysłane Tapatalkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pluskff4 Napisano 19 Maja 2014 Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Ja robilem zwyklym srubokretem, dobilem mlotkiem i gotowe W sumie leciutko idzie, myslalem, ze tzeba bedzie o wiele wiecej sily uzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pymyn Napisano 24 Maja 2014 Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ja wkręciłem dłuższą śrubę i tłuczkiem do mięsa parę razy uderzyłem i jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.