Skocz do zawartości

[gwiazdka] Jak nabić dobrze domowym sposobem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wkręciłem śrubę w gwiazdkę na długości całego gwintu (jakąś inną niż tą, którą później wkręcisz do kasowania luzów ze sterów, żeby jej nie zniszczyć) i potraktowałem ją młotkiem (prawdopodobnie trzeba będzie dość mocno przyłożyć). Później tylko ładnie zrobić, żeby siedziała prosto i gitara. Wbijałem tym sposobem w Rebę i Suntoura XCR, nie było większych problemów.

A ile mm ma być schowana w rurę sterową ?

Tak, żeby po złożeniu wszystkiego, śruba która będzie trzymać top cap wystawała z 0,5 mm poniżej gwiazdki.

Najlepszą metodą jest długi pręt i wprasowanie gwiazdki w rurę. Ja osobiście się bałem, bo bardzo ciężko mi gwiazdka  wchodziła. W ogóle nie mogłem jej nabić. Miałem obawy, że rura sterowa wypadnie od dołu i będzie wielki problem. Nie jestem też zwolennikiem młota. Jeżeli już wbijać to amortyzator podpierać bezpośrednio od doły sterówki. Wtedy nie ma obaw, że coś się złego stanie. W dodatku cały amortyzator nie przejmuje uderzeń.

Da się domowym sposobem ale jak chcesz mieć pewność, że będzie dobrze i nie chcesz mieć potem 2 lub 3 gwiazdek w rurze ;) to możesz kupić specjalny przyrząd: http://rowertour.com/bike-hand-yc-113a-klucz-do-wbijania-gwiazdek-steru.html . Drogi nie jest, a ponieważ nie jest często potrzebny możesz go potem sprzedać...

Ja mam nabite z 10mm poniżej końca sterówki. Ważne, żeby nie wbić za głęboko, bo nie skręcisz śruby od top capa. Jak już 2 części gwiazdki będą siedzieć w sterówce, to nie ma prawa się cofnąć, ale zawsze wbijam trochę głębiej, właśnie z te 10-15mm.

Gwiazdkę zawsze można przebić przez całą długość rury sterowej i ją wybić ;)

Da się domowym sposobem ale jak chcesz mieć pewność, że będzie dobrze i nie chcesz mieć potem 2 lub 3 gwiazdek w rurze to możesz kupić specjalny przyrząd: http://rowertour.com...zdek-steru.html . Drogi nie jest, a ponieważ nie jest często potrzebny możesz go potem sprzedać...

Takie coś można zrobić sobie samemu. Bezsensu jest kupować coś takiego na jeden raz, a potem sprzedawać, jak nikt tego nie odkupi.

sprawdzony sposób (części do nabycia w każdym metalowym):

- gwintowany pręt 30-50cm średnica 6mm

- 2 nakrętki M6

- 1 podkładka o średnicy zbliżonej do zakończenia rury sterowej (spód korony).

Na jednym końcu nakręcasz gwiazdkę i kontrujesz nakrętką, przekładasz przez rurę. Zakładasz od spodu podkładkę, drugą nakrętkę i kręcisz kluczem 13 do momentu, aż gwiazdka zostanie wciągnięta na odpowiednią głębokość.

Prosto, łatwo i przyjemnie. Bez na*)($%*#nia młotem 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...