zientas Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Witam w rowerze żony, używanym jako trekingowy jest osprzęt turney z 7 rzędową zębatką. Działa to tragicznie, biegi zmienia z opóźnieniem, zgrzyta, trzeszczy. Chciałbym to wymienić na coś lepszego ale bez przesady, rocznie robi może z 500-800 km czy bez wymiany przodu ( dual sis) najprostrza, ale działa ok, mogę założyć 9-cio rzędową kasetę z tyłu plus przerzutka np alivio i klamko manetki też na 9 biegów oraz łańcuch. a może macie jakieś inne pomysły, może acera z mniejszą ilością rzędów. poradźcie coś. zientas
jakac93 Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Żeby założyć kasetę 8 i więcej rzędową musiał byś zmienić piastę na przystosowaną pod kasetę.
Tadeus Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Jako wieloletni posiadacz grupy Tourneya zapewniam, że o ile nic tam nie jest uszkodzone, to przy niewyciągniętym łańcuchu/ nie zjechanym wolnobiegu spokojnie da się ustawić wszystko tak, by szybko i sprawnie przełączało biegi. Tyle że po tygodniu trzeba poprawić. I potem znowu i znowu. Tak więc jak najbardziej dobre działanie jest możliwe, tyle że części muszą być niezużyte, a sami musimy posiadać umiejętność regulowania przerzutek Podejrzewam jednak, że to dla ciebie za mało, więc mówię, co potrzebujesz. Opcja 1 - Piasta pod kasetę - ok 40-50zł - Usługa wplecenia nowej piasty w koło w serwisie - około 40-60zł Jeśli jednak luba nie zaakceptuje wyglądającej inaczej piasty, a ty nie znajdziesz identycznej jak z przodu, to można kupić całe koło. Jest to też zalecane jeśli stare już się nie bardzo nadaje do użytku. - Tylne koło - ok 130zł - Komplet - 230zł Powyższe ma ważność tylko jeśli to co masz z tyłu to siedmiorzędowy wolnobieg. Jeśli to siedmiorzędowa kaseta (zdarza się znacznie rzadziej), to być może da się to zrobić znacznie łatwiej. Trzeba sczytać nazwę na największej zębatce, by się przekonać z czym mamy do czynienia. Jak już mamy na co wsadzić kasetę, to potrzebujemy: - Manetkę do tylnej przerzutki, która obsłuży tyle biegów ile chcemy - ok 50zł - Tylną przerzutkę, która obsłuży tyle biegów ile chcemy - ok 50-90zł - Samą kasetę - 8 rzędów około 40zł, 9 rzędów około 50zł - Łańcuchy od 25 do 50zł. Banalne, nie? Jeśli przód wam nie przeszkadza, to można nic w nim nie zmieniać.
zientas Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 dzięki za pomoc, zapomniałem o piaście z tyłu, myślałem ze obędzie się bez tego, ale widać koło musi trafić na serwis bo sam tego nie zrobię. Co do turney'ów to po wyregulowaniu chodzą płynnie ale niestety nawet nie przez tydzień, nie jestem w stanie nauczyć żony aby przerzutkę zmieniała wcześniej, a nie jak już nie może jechać i prawie staje na pedałach to wtedy przerzuca pod największym obciążeniem, aż zgrzyta. miałem też obawy czy cieńszy łańcuch do 9-cio rzędowej kasety nadaje się do przednich zębatek, bo przód ma fajny, a korby są na stałe z zębatkami więc trzeba by było jeszcze dobierać korby. Może założę jej acera, też ma 7 rzędów ale praca jego powinna być bardziej płynna i obędzie się bez kosztów związanych z wymianą tyłu. pomyślę jeszcze, dzięki za pomoc. zientas
Tadeus Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 nie jestem w stanie nauczyć żony aby przerzutkę zmieniała wcześniej, a nie jak już nie może jechać i prawie staje na pedałach Obawiam się, że w takim przypadku to nawet Deore może nie wystarczyć Pod obciążeniem, to bez marudzenia działają dopiero drogie grupy sportowe. Korba, która jest, będzie pasowała.
turysta Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Pamiętaj również o linkach. Każdy o tym zapomina a to jest bardzo często powodem złej pracy przerzutek.
zientas Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 Aaaaaaaaaaaaa, widzisz, też bym zapomniał. Zientas
Tadeus Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Ale jeszcze raz chciałbym zauważyć, że niezależnie od tego jak świeże byłyby zębatki/łańcuch/linki i ile tych zębatek by tam nie było, to to wszystko nic nie da, jak długo żona będzie zmieniała przerzutki pod dużym obciążeniem (za późno) Nie taniej jest po prostu użyć perswazji, zamiast wydawać setki złotych? Zawsze jeszcze przed górką można uprzejmie i nienachalnie wspomnieć o redukcji biegu, u mnie działało
zientas Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 z persfazją nie jest tak prosto, może się okazać że taniej jest zmieniać przerzutki nawet co miesiąc niż codziennie objad zjadać w knajpie, bo persfazja żonie zaszkodzi a tak na poważnie to persfaduję to już od jakiegoś czasu i widzę poprawę. Wracając do sprzętu, na jej rowerze jest wolnobieg, najmnieszy 14 zębów, przeglądając allegro znalazłem najmniejszy 13, ale już nie shimano, czy to będzie współgrało? nie będę jej jeszcze zmieniał na 9 rzędów, zostanie 7 ale najchętniej takie: 12, 14, 15, 18, 21, 24, 28, nie wiem czy nawet takie są, ale przeliczając co ma i że brakuje jej na drodze najmniejszej choć o 1, 2 zęby mniejszej niż ma. (przód największa ma 50 i jest ok) i jeszcze jedno pytanie odnośnie kaset, czy jest możliwość złożenia sobie kasety w takiej konfiguracji dla 7 rzędów 11, 12, 13, 15, 18, 24, 28 lub takiej dla 9 rzędów: 11, 12, 13, 15, 18, 21, 24, 26, 28. no i ostatnie odnośnie korb, mam korby rozbieralne, i czy jest możliwość wymiany środkowej zębatki na większą z 38 np na 40 lub 42 zęby? to chyba wszystkie moje pytania, chyba że jeszcze sie jakieś nasuną. dzięki zientas
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.