adrionn Napisano 11 Maja 2014 Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 (edytowane) Witam, zakupiłem dziś starą kolarzówkę marki Peugeot z myślą o jej renowacji (czyt. zrobić retro ). Po przejechaniu nią dziś ok 35km stwierdzam fakt że wszystko jest jak najbardziej w porządku Jedynie do wymiany są opony i pewnie dętki, siodełko owijka kierownicy, no i wolnobieg ma 5 rzędów, hmm dla mnie to mało będę myślał co w tej kwestii zrobić. Rower chcę rozebrać, ramę i widelec wypiaskować, pomalować w jakiś fajny kolor. Resztę wyczyścić, wypolerować nasmarować i złożyć z powrotem. Chciałbym żebyście pomogli mi w tym i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o tym rowerze. Pewnie nic specjalnego, ale jest fajny Specyfikacja: Rama: stalowa Widelec: sztywny Obręcze: rigida 700c Piasty: maillard Hamulce: weinmann type500 Klamki: weinmann Dźwignie biegów: simplex Przerzutka przód: simplex Przerzutka tył: simplex s001 Edytowane 11 Maja 2014 przez adrionn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Rower bardzo zacny. Jako użytkownik 27 calowej kolarki, życzę koledze powodzenia w poszukiwaniu opon w tym rozmiarze dedykowanych do szosy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Rower bardzo zacny Możesz coś więcej powiedzieć? Ogólnie to poszperałem trochę w necie i porównując ceny na allegro czy OLX (tablicy) to dałem za ten rower śmiesznie mało tym bardziej że jest naprawdę w ładnym stanie I teraz mam dylemat, czy go rozebrać odczyścić i pomalować, czy tylko przeczyścić, nasmarować itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Więcej Ci nie powiem, chodziło mi o to, że lubię szosy retro, a Peugot to po prostu fajny sprzęt. Napisz, jak uda Ci się znaleźć oponki szosowe w rozmiarze 27 ' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 (edytowane) Właśnie widzę że z tymi oponami będzie problem... są niby jedne na alledrogo, niby slicki ale stanowczo za szerokie. A o osprzęcie możesz coś powiedzieć? Jakiej jest klasy czy coś. I teraz mam dylemat, czy go rozebrać odczyścić i pomalować, czy tylko przeczyścić, nasmarować itd. A co o tym myślisz? Zastanawiam się też ile mógłbym z niego dostać. Edytowane 12 Maja 2014 przez adrionn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Przecież te kółka co masz to 28" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Średnica felgi od rantu do rantu ~64cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Sprawdź, może masz wybity rozmiar na obręczy (u mnie jest) albo najprościej-na oponie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Jutro sprawdzę ale na oponach raczej nie będzie bo te "materiałowe" metki/naklejki już się zniszczyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Wracając do meritum: nie, nie malował bym ramy, jedynie rozebrał rower, przeczyścił. polerka, dobre smarowanko i heja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Miałem kiedyś prawie taki sam model . Bardzo fajny sprzęt. Wolnobiegu nie zmienisz , nie ma szans na zakup w tym starym systemie. Jeśli masz kola 28 cali to ok , jeśli 27 cali to też bez problemu dostaniesz opony . Wyczyść rower porządnie /pasta tempo/, rozbierz i nasmaruj piasty i jeździj . Czas na ewentualne malowania i picowanie bedzie zimą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 zadra1965: ale nie szosowe (opony) w rozmiarze 630 (27' 1i1/4) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 To jak nazwać opony 27x1 i 1/4 ? Kiedyś to był standard, cieńsze jak pamietam 1 calowe to były tylko szytki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 12 Maja 2014 Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 A czort wie kolego, sam szukam czegoś w tym rozmiarze. Niestety, poza jakąś trekkingową Kendą to kiepsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Średnica felgi od rantu do rantu ~64cm no tak ale napisałeś 700 c a to jest 28 cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) Co do opon 27cali to są ale na ebayu 700 c a to jest 28 cali Tak jest podane na naklejce na feldze. Edytowane 13 Maja 2014 przez adrionn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 no i git patrz oznaczenia opon http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-28-cali-622/p,opona-marathon-28-green-guard-reflex-schwalbe,45653.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Tak, tylko że felga jest 63~64cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Co do opon 27cali to są ale na ebayu Ale cena, Panie...cena ADRIONN: po mojemu to masz standardowe 28' czyli jest gites. Laczków w tym rozmiarze do wyboru, do koloru i to na każdą kieszeń. Pozdrawiam. PS A jeśli naprawdę masz jeszcze wątpliwości to weź ściągnij przednie koło i podejdź do najbliższego rowerowego, pomogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Wiem że cena Myślę że jednak 27" mam w domu jeszcze jedną kolarkę z kołami 27" i są większe o moich bo jest większa opona, a chyba by nie były większe od 28" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 27 ' jest większe niż 28 ' ... ot, taki paradoks 630 V 622 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 a mogę przymierzyć starą oponę 28" z crossa? Wtedy powinno się okazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Znaczy wiesz... to Twoja opona, więc chyba możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 (edytowane) A więc przymierzone na szybko i... jednak 28" Dziś przepolerowałem ramę pastą durecla chyba takim fajnym "czyściwem" obręcze i inne świecące i błyszczące elementy, trzeba jakoś pozbyć się drobnej rdzy, otarć i rys. Więc skoro to 28" to co myślicie o takiej oponce? http://allegro.pl/opona-kenda-kampaign-700x23c-ostre-kolo-pomarancz-i4164401757.html Edytowane 13 Maja 2014 przez adrionn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Biorąc po uwagę cenę, to na pewno badziew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi