PietroPLsz Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Mam ten licznik od paru lat i nigdy nie było problemów. Jakiś czas temu prędkość zaczęła często zanikać. Aktualnie kompletnie nie wyłapuje prędkości mimo zmiany baterii w komputerze i czujniku. W czym tkwi problem? Ustawienie odległości magnesu od czujnika jest takie jak zawsze. Nie mam nic co zakłócało by sygnał. Stacja dokująca wygląda normalnie(nic się na niej nawet nie wytarło). Nie mam pojęcia jak sprawdzić czujnik. Może wystarczy to jakoś zresetować, czy coś? Jakieś pomysły?
szybkilopez Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Sprawdź czujnik czy jak mija go magnes słychać takie klikanie wtedy coś będzie można powiedzieć, bo tak można tylko zgadywać
PietroPLsz Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 Sprawdź czujnik czy jak mija go magnes słychać takie klikanie wtedy coś będzie można powiedzieć, bo tak można tylko zgadywać Kliknięcia są dwa, może trzy a potem już cisza a czujnik resetowałem i z klawisza i wyjmując całkiem baterie. to niezbyt pomaga
szybkilopez Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 To wychodzi na to, że czujnik ma problemy z zasilaniem kontaktronu magnetycznego, bo jeśli słychać dwa, trzy kliknięcia, a potem cisza czyli zanika zasilanie. Może czas wymienić baterię na lepszą?
mariuszpk Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Jeżeli wymiana baterii nie pomoże to zewrzyj kilka razy, dość szybko te srebrne piny w liczniku jakimś kablem czy spinaczem. Powinien pojawić się odczyt prędkości. Wtedy będziesz wiedział, że licznik jest sprawny i trzeba sprawdzić kabel lub sam kontaktron. Kontaktron można wydłubać i wlutować nowy. Kosztuje kilka złotych. Można też kupić całą podstawkę za 20-30 zł. Sigma 00408 powinna u ciebie pasować. Każdy czujnik będzie pasować do każdego licznika pod warunkiem że przylutuje się przewody do podstawki.
PietroPLsz Napisano 13 Maja 2014 Autor Napisano 13 Maja 2014 To wychodzi na to, że czujnik ma problemy z zasilaniem kontaktronu magnetycznego, bo jeśli słychać dwa, trzy kliknięcia, a potem cisza czyli zanika zasilanie. Może czas wymienić baterię na lepszą? Wymiana baterii na nówkę duracella nie pomogła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.