Skocz do zawartości

[3000] Rower 29er porównanie modeli - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, 

Przeczytałem większość chyba posobnych tematów i nie znalazłem wyczerpujących informacji.

Co więcej nawet czuję się trochę skołowany tym wszystkim :)

Otóż chciałbym kupić "lepszy" rower do jazdy uniwersalnej. 

Głównie dukty leśne i polne drogi itd. 

Waga moja nie mała ok 115kg. 

Szukam roweru w okolicy 3000zł który posłużył by mi dłużej niż obecny marketowiec 

http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/miejskieturystycznecrossowe/12358-crossroad-5?id=406

Którego zamęczyłem w 1 sezon i większość podzespołów jest do wymiany :)

Do tej pory byłem niemal zdecydowany na Kross Level B6 2014 którego mogę mieć za 3000 zł. 

Ewentualnie Level B7 2013 też w podobnej kasie. 

Natomiast po przeczytaniu "tony" informacji na temat pękających ram czuje się skołowany biorąc pod uwagę moją wagę i to że pary mi nie brakuje i lubię ostrzej pojeździć. 

Niestety po usilnych poszukiwaniach nie znalazłem niczego co by osprzętowo w tej cenie zbliżyło się do Krossa. 

Nie mniej jednak zastanawiam się jeszcze nad modelami: 

1.Cube attention SL http://e-sportowiec.com.pl/rowery-29-c-18/rower-cube-attention-sl-29-green-black-2014-p-3849.html

2. Scott  scale 970 http://sklep.kastor-bike.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=1337&category_id=222&option=com_virtuemart&Itemid=212&vmcchk=1&Itemid=212

Jest jeszcze alternatywa w postaci rowerów Romet na przykład rambler r-line 2.0

Niestety nic na ich temat nie wiem. Opinii jest tyle ile wypowiedzi jedni chwalą inni wręcz przeciwnie a seria rowerów raczej młoda. 

Gdybym mógł prosić zarówno o komentarz do wymienionych przeze mnie rowerów jak i podrzucenie może jakiejś fajnej alternatywy to byłbym mega wdzięczny bo sezon w pełni a ja nie mam na czym jeździć :( 

Pozdrawiam Jesse.

Napisano

No dużo się na forach naczytałem , że romet to tani chińczyk złej jakości. 

Widziałem z resztą skutery tej marki i faktycznie jest to makabra. 

Stąd moje obiekcje. Jeśli się mylę proszę wyprowadźcie mnie z błędu. 

Pozdrawiam Jesse 

P.S Co do Canyona to wszystko super tylko dostawa na połowę lipca mnie zniechęca. 

Bo w takim przypadku to już poczekam do września i kupie w tej cenie Kellysa tnt 50 :)

Napisano

Więc mniej czytaj albo trochę pomyśl. Skutery mnie nie interesują ale już na sprzęcie rowerowym się trochę znam ;) . Widziałem, oglądałem i na ten rok jestem pod ogromnym wrażeniem postępu tej marki. Jedyna istotna różnica to napis na ramie i to chyba on tak drażni. Pytanie tylko kogo.

Napisano

Szczerze mówiąc to napis na ramie mało mnie interesuje. 

Moim priorytetem jest bezawaryjna jazda przez długi okres czasu. 

Bardzo lubię jeździć rowerem, natomiast maniakiem nie jestem i chciałbym kupić rower dobry out of the box, 

tak aby po zakupi założyć jedynie światełka i licznik i wio do lasu :)

Napisano

No widzisz to tego to ja nie wiedział, 

Właśnie po to wrzuciłem temat na forum . 

Rozumiem, że widelec powietrzny bardzo mocno ogranicza w tym zakresie cenowym dostępne modele. 

Napisano

Niekoniecznie. Zarówno Romet jak i Rockrider mają wszystko na bardzo wysokim poziomie i oczywiście powietrzne widły. Jeden ma RS'a solo air a drugi Raidona.

Napisano

No nic muszę żonę jakoś namówić na wydatek tych 3400 i pooglądam rometa 3.0

Znacie jakiegoś dobrego stacjonarnego sprzedawcę w KRK od tych rowerków ? 

Napisano

Za 3500zł powinieneś już kupić rometa 4.0 który będzie najlepszym wyborem. Tego rometa 3.0 powinieneś kupić za to za 3000/3100zł tylko trzeba pytać sprzedawców.

Po za tym firma nie ma zbyt dużego znaczenia bo przecież i tak tylko będzie się różnić ramą, a reszta i tak jest innych producentów. Więc nie wiem skąd od razu to przekonanie że akurat romet jest gorszy od innych.

A tutaj można znaleźć dystrybutora rometa.http://www.romet.pl/Gdzie_kupic,6.html?typ=dystrybutorzy-rowerow

Napisano

Po za tym firma nie ma zbyt dużego znaczenia bo przecież i tak tylko będzie się różnić ramą, a reszta i tak jest innych producentów. Więc nie wiem skąd od razu to przekonanie że akurat romet jest gorszy od innych.

Hej wg mnie rama to najważniejszy komponent roweru i właśnie ze względu na moją wagę nie chce sprzętu w którym rama mi strzeli po przejechaniu pierwszego korzenia w lesie. 

Tylko o to mi chodzi. 

Co do negocjacji cenowych to w tym punkcie sezonu wątpię żeby cokolwiek ktokolwiek zszedł z ceny. 

Napisano

Romet nie jest od roku na rynku a jakoś nie słyszałem o wpadkach z pękniętymi ramami. Seria ram w przypadku 29er jest bardzo solidna i nie specjalnie odchudzana bo podwójnie cieniowana.

Napisano

Hejka, 

Byłem oglądałem jeździłem i w końcu zdecydowałem się na Rambler r-line 3.0 i niniejszym dzisiaj zakupiłem dziada.

Jeździ super wygląda super i cena super :)

dsc-0016.jpg

Co do wersji 4.0 IMHO nie oplaca sie na moim poziomie jazdy doplacac 500 zl do niego 

Tak z ciekawostek to otrzymałem w sklepie firmowym Rometa w Krakowie 10% rabatu i mogłem wjechać 4.0 za cenę 3500 i 3.0 za cenę 3050 zł końcowo wybrałem 3.0 

Dzięki za pomoc i będę meldował jak się coś zepsuje i jak się sprzęt sprawuje

• 4 miesiące temu...
Napisano

jakąś chwilę temu jeden ze śląskich salonów rometa sprzedawał go za 2729 zł więc możesz jeszcze próbować coś zbić z ceny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...