Skocz do zawartości
  • 0

29er z marketu, Deore, hydraulika, itp.

Gość limaK

Pytanie

Gość limaK

Witam wszystkich.

Zainteresował mnie tani 29er z oferty jednego z dyskontów sprzedawany pod marką Cadex ;)

Na razie widziałem toto tylko w gazetce, prezentuje się tak:

zapodaj.net/d97c3ba3db0b0.jpg.html

Jak widać niby tył deore, przód acera, tarcze z hydrauliką. Opis mocno lakoniczny niestety.

Czy warto się fatygowac na oględziny, czy to tylko tani chwyt z wrzuceniem 2-3 dobrych części na krzyż? Może ktoś miał styczność z tymi Cadeksami?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli nie masz daleko to warto się przejść i zobaczyć co to jest. Jak tak patrzę na tą gazetkę, to obręcze nie wróżą nic dobrego i rama wydaje się mieć średnią geometrię. Ale tak jak mówię, jęsli nie masz daleko to zobacz jak to działa i daj znać ;)

Jeśli napęd jest 3x9 (27 biegów) to znaczy że osprzęt musi być conajmniej klasy altus - co wg mnie oznacza całkiem znośną i bezproblemową pracę. 

Przerzutka tył deore - bardzo dobrze.  Przednia acera - ok. Manetki 3x9 conajmniej altus czyli dobrze. Tarcze są Shimano (dobrze), hamulce ciężko rozpoznać - raczej też Shimano, co w rowerze tej klasy też jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Widelec nie powala na biust ale to Suntour - lepiej niż np marketowy Zoom. 

Mostek, kierownica i sztyca - genialne nie są, ciężkie z pewnością ale prawie na pewno bezproblemowe. Siodło - rzecz indywidualna, więc skreślać go nie można.

Koła - pewnie piasty Joytech, więc kalibru tanich Shimano. Opony CST - trakcja to na pewno wielka niewiadoma ale trwałość mają ok.

Co do geometrii ciężko coś powiedzieć - jakie rozmiary dostępne? Bo ten wygląda na dosyć mały (jeśli tylko jeden jest w ofercie).

Moim zdaniem dobra oferta taniego najnera.

Kupując markowego treka X-caliber serii 4 za dwukrotnie wyższą cenę dostaniesz osprzęt równej lub gorszej klasy niż w tym rowerze. 

Jeśli ma być to rower "ostateczny" to wg mnie warto (jeśli rozmiar podpasuje)

Selgros? Według gugla to polska produkcja, rama Maxim lub Medano, polska firma Zasada S.A. (Jan Zasada, pewnie nie ma nic wspólnego z Zasadą od Mercedesa :-)). W podobnej cenie jjest 29 w Realu i Auchan, jest temat na forum, Leader by makrokesz albo podobnie.

• Mod Team

Cadex, dostaję tylko naklejkę produkcja Polska. Reszta jest oczywiście z Chin. Pracowałem tam kiedyś, rowery przyjeżdżające na sklep ciężarówką, były zapakowane w te chińskie kartony. Także w Polsce, ktoś je tylko wyciągał, naklejał naklejkę made in polska i dalej pakował w ten sam karton w którym przypłynęły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...