Skocz do zawartości

[rama] Giant karbonowa - dziwne łączenie

tomi85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

na ramie karbonowej Giant'a zauważyłem ( chyba ) łączenia "jakieś" tzn. tak mnie się wydaję... nigdy nie miałem ramy karbonowej i zarazem sądziłem, że w ramach karbonowych żadnych łączeń nie zauważę.

Łączenie jest widoczne na zdjęciu. Nie jest wyczuwalne pod palcem a zarazem biegnie przez całą długość rury.

Moje pytanie brzmi, czy mam się czego obawiać ? reklamować rower ? czy może jest to coś zupełnie innego jak np. źle pomalowana rama ?

post-169570-0-25018900-1399759355_thumb.jpg

Napisano

To właściwie nie jest łączenie, w tym miejscu stykają się dwie połówki formy i żywica którą nasącza się włókna wlazła w szczelinę ...

Napisano

zastanowię się przy pierwszym serwisie tak za tydzień i czy warto czekać z miesiąc pewnie na nową ramę.... i czy w ogóle uznali moje roszczenia....

tak czy inaczej dzięki za odpowiedź

Napisano

Witam,

na ramie karbonowej Giant'a zauważyłem ( chyba ) łączenia "jakieś" tzn. tak mnie się wydaję... nigdy nie miałem ramy karbonowej i zarazem sądziłem, że w ramach karbonowych żadnych łączeń nie zauważę.

Łączenie jest widoczne na zdjęciu. Nie jest wyczuwalne pod palcem a zarazem biegnie przez całą długość rury.

Moje pytanie brzmi, czy mam się czego obawiać ? reklamować rower ? czy może jest to coś zupełnie innego jak np. źle pomalowana rama ?

attachicon.gifphoto.JPG

Ja swojego carbona odbieram w poniedziałek , ciekawe czy u mnie takie coś bedzie ...?

Napisano

Taka struktura materiału to zupełnie normalne. Tak wykonywane są ramy i przy mniej lub bardziej prześwitującym lakierze faktura karbonu jest widoczna lub nie.

Nie ma żadnych podstaw do reklamacji. 

Jednym się taki wygląd podoba innym nie.

Napisano

Rama z dwóch tzw. prefabrykatów ...

Kross ma ramy carbonowe- monolityczne

Za takie durne posty powinien być ban ... przedni trójkąt wykonany jest jako całość, a to co widać to skutek wciśnięcia żywicy w szczelinę na łączniu formy , owszem rama jest łączona - ale przedni trójkąt z tylnym i tego nie widać ... tak jest chyba w praktycznie wszystkich obecnie produkowanych ramach. :

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/technology/composite_technology/55/

Napisano

Ban? Za? Ktoś został obrażony? Zwymyślany? Wyśmiany?

Niech szanownego kolegę emocje nie ponoszą...

Warto przed reklamacją zasięgnąć opinii sklepu gdzie został zakupiony rower.

To nie jest wada materiałowa ani produkcyjna tylko taka jest uroda tej ramy.

Napisano

tego jeszcze nie wiem... ale mam nadzieję, że się dowiem w tym tyg. ( oddaje rower na pierwszy obowiązkowy serwis ) i zobaczymy co z tego wyniknie.... Obawiam się tylko, że jeśli faktycznie ten "defekt" jest tylko w mojej ramie a ja zdecydowałbym się na reklamowanie go... to czekałbym z dobry miesiąc na rower ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...