Skocz do zawartości

[wybór łańcucha]HG95 vs. C10 vs. KMC X10 Vivid

ElDiablo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zmieniarkę Zee, manetkę SLX, łańcuch Campagnolo i mój napęd nigdy nie był cichszy i precyzyjniejszy, mimo przekosów związanych z 1x10. Sram x5 z łańcuchem sram był głośniejszy.

Bierz tę campę i nie filozofuj! Nie ma lepszych łańcuchów. Mi w serwisie Sram wcisnęli i chętnie bym im to wygarnął. THE END

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Przyłącze się do tematu bo też szukam wytrzymałego łańcucha 10rz.

Aktualnie jeżdzę na kasecie shimano tiagra cs 4600 + 3 łańcuchy connexa (2 x 10s8 + 10s0) i powiem wam ,że lipa straszna jeden ma już przejechane lekko ponad 600 km i sprawdzian na 0.75 wpada.

Zawsze po szejku i smarowaniu łańuch jest słyszalny, po przejechaniu 20 - 30 km jest dobrze, biegi zmieniają się elegancko ,nawet lepiej niż w shimano, no ale co z tego jak to szybko pada.

Zmieniam łańuchy co 300 km.

Tak czytam ten temat i widze ,że kampa pociska resztę stawki, tylko pytanie jest takie czy spinka od connexa będzie pasować do campy i będzie chodzić jak należy?

Napisano

Sh 5701 do korby 2 rz. lub Veloce. Cena / jakość - wzroce. U mnie obecnie SRAM PC-1031 po 800km ma 132,25 - po wyjęciu z woreczka było mniej niż nominalnie, czyli podobnie jak łańcuchy Campa, czego nie mozna napisac o Shimano (nominalnie 132,4mm). SRAM, niestety po przekroczeniu około 0,5% szybko osiąga 1% podobno, więc jestem na etapie sprawdzania.

Chłopie, smarowanie nie ma wielkiego znaczenia (ma średnie/małe) jak WAGA rowrerzysty(duże znaczenie) i KADENCJI (największe znaczenie). Kadencja minimum 80, a wydłużysz życie o ~40% życia nominalnego, a raczej nie skrócisz  :whistling:

Napisano

Na forum szosowym polecali właśnie wippermanna. Łańcuchy Campy10C zamówione... niedługo będę mógł powiedzieć to i owo od siebie!

Napisano

Po 500 KM spinka KNC miała u mnie tak głęboko wyrobione w tulejki, że bez użycia żadnej siły można było ją rozpiąć. Wywaliłem ją jak pewnego dnia łańcuch po prostu się rozleciał właśnie na niej. Nie znalazłem połowy ogniwka na trasie, bo z chęcią bym się pochwalił.

Do C10 mam taką spinkę - czarną:

http://www.bikestacja.pl/pl/spinka-do-lancucha-sram-power-lock-10speed.html

Palcami się nie da rozpiąć, ale kombinerkami spina się i rozpina dobrze.

Te spinki SRAM'a to jakieś nieporozumienie. Mam już drugą taką i kolejną zanim założyłem musiałem  podpiłować papierkiem ściernym bo inaczej kaplica - nie da się tego ustrojstwa rozpiąć (bez narzędzi) a taka jest przecież idea spinki.

Napisano

Campa c10 i spinka wipa (fasolka) już są .... pozytywne wrażenie robi jakość obróbki campy, cieszy oko jakoś tak...w sobotę rozpoczęcie testów na nowym projekcie.

• 5 tygodni później...
Napisano

Zamówiony 2 łańcuch c10, już do odebrania na poczcie (jazda na 2 szt).

Wszystkie wskazówki na niebie i ziemi jednoznacznie mówią, iż był to dobry wybór (Rambol dzięki :thumbsup: )

Za poniedługo pyknie ok 800km - po 1000 czas na zmianę z 2. Opiszę co i jak, porównam z nówką.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No to czas nadszedł, łańcuch zmieniony - zakup w zupełności ok!! Polecam, po ok 1000 z hakiem różnica w długości na 113 ogniwach - 1,1 mm.

Napisano

Przez mniej niż 10 dni natłukłeś mtb 1000km ????

Tomek a gdzieś to wyczytał?

A zobacz sobie na daty postów uważnie. Ojjjj jak ja bym chciał mieć tyle czasu na kręcenie.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...