Skocz do zawartości

[wybór łańcucha]HG95 vs. C10 vs. KMC X10 Vivid

ElDiablo

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa Korba i kaseta xt (10) .... No i się zastanawiam.....

Pod względem wytrzymałości ponoć c10 the best, cena nieco zniechęca (wiem, wiem-za jakość się płaci)

hg 95 - no niby grupowo pasi ...ale...no właśnie ale...

kmc x10 - podobuje mi się zwłaszcza "łoptycznie" do designu czarnego monolitu w jakim zachowany jest rower....

Dajta no znać...bo się z myslami zabiję... :whistling:

Nie wiem jak C10, wszędzie piszą o tym ze C9 jest świetny i jeśli taki jest też C10 to bym go polecił.

Jeśli chcesz taniej to polecam KMC x10, super łańcuch, wytrzymały i w dobrej cenie.

Shimano odradzam. Miałem co prawda hg93 ale rozciągnął się bardzo szybko

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

No właśnie nie chcę zabić napędu, a obiło mi się o uszy tu i ówdzie, że ponoć ostatnio shimanowskie łańcuchy wyciągają się znacznie bardziej (jakość?!). Wiadomo że plastelinowe łańcuchy najszybciej mordują zębatki...

hmm, może to wrażenie ale sam to zaobserwowałem na niższych łańcuchach hg53 w bieżącym bajku (2 szt na zmianę) i jakoś do euforii mi daleko.....stąd "se" pomyślałem - wezmę i zapytam...

EDIT: #darekc - który model mordujesz? "podstawowy" c10 veloce, czy record?

C10 veloce.

Kupel odkąd zrezygnował z Shimano na rzecz Campy przestał jeździć na 3 łańcuchy.

Ja co 500 km zdejmuję łańcuch, płuczę w benzynie i przymierzam do tych na zmianę. Zakładam ten najkrótszy. Od czterech takich zmian C10 zawsze wraca na rower. Knc i Sram od razu poszły wisieć na gwoździu. C10 nawet jakby był 3 razy droższy, to i tak zniesie więcej niż 3 łańcuchy Sram 1051.

Mam Shimano Ultegra, kupiłem go w zaprzyjaźnionym sklepie rowerowym, ale sprzedawca odradzał i stwierdzam, że to bardzo dobry kierunkowy

Sorry, ale tego zdania nie ogarniam. Tyci sprecyzuj....

Taki mały OT, Czy aby nie kupujesz w rowerydax?

Jakoś coraz mniej mam chęć na shimano...znowu C10 kusi coraz bardziej.....

Sprzedawca odradzał mi ten łańcuch, a dlaczego nie dopytywałem, może bardziej pasuje do szosy. Niby Shimano i Sram mają własne napędy, rozwiązania, patenty i zębatki, a nawet na korbie jest napisane "Sram only", więc pewnie stąd sugestia, ale jak wiadomo każdy wie swoje, c9, c10, choć ponoć Connex na 10 się nie sprawdza.

Zdarzało mi się wiele razy mieszać napędy i jakoś nigdy źle na tym nie wychodziłem, więc jak tylko taki łańcuch (z lepszych) był na stanie sklepowym to go przygarnąłem. Ultegra sprawdza się bardzo dobrze na sramowskim napędzie, biegi zmieniają się płynnie nawet pod obciążeniem, ale nie wolno go odwrotnie założyć, bo nawet spada. Przejechałem na nim dwa razy większy dystans niż na 1091 i wciąż jest mniej wyciągnięty. Patrząc z "gwoździa" na oko Ultegra jest cztery razy trwalszy od sramowskiego, a to chyba zacna różnica, tym bardziej, że 1091 to wyższa grupa.

Już wiesz skąd mam łańcuch.

Ps. Na Allegro c10 Veloce nie jest taki drogi, a za swój wiele mniej nie zapłaciłem.

Ja w zeszłym roku zrobiłem głupi błąd. Pomyślałem, że skoro mam tanią kasetę, to kupię tani łańcuch Shimano HG53. Po 1000km był wyciągnięty ponad 1%, a po 4 tyś z napędu nie było co zbierać.

Teraz mam ponad 1000km na C9, 5 startów w maratonach i nie stwierdzona oznak jakiegokolwiek zużycia.

KMC ma w ofercie spinki do dziesiątek i spinka do Campy jest oferowana osobno niż do innych dziesiątkowych łańcuchów. 

A to że wymagają "specjalnego linka z tulejkami" to oczywiste - Shimano też zabrania stosowania spinek :)

Ja ma w moim C10 spinkę SRAM. Żadnego problemu. Spinam i rozpinam regularnie do czyszczenia. Campagnolo nie dodaje spinki do swoich łańcuchów więc trzeba dokupić jakąś osobno. Spinek KMC nie polecam. Rozpinają się samoczynnie.

Złotą?

Po 500 KM spinka KNC miała u mnie tak głęboko wyrobione w tulejki, że bez użycia żadnej siły można było ją rozpiąć. Wywaliłem ją jak pewnego dnia łańcuch po prostu się rozleciał właśnie na niej. Nie znalazłem połowy ogniwka na trasie, bo z chęcią bym się pochwalił.

Do C10 mam taką spinkę - czarną:

http://www.bikestacja.pl/pl/spinka-do-lancucha-sram-power-lock-10speed.html

Palcami się nie da rozpiąć, ale kombinerkami spina się i rozpina dobrze.

#rambol jakie są Twoje spostrzeżenia w kwestii precyzji zmian mechanizmu shimano(XT)/C10 właśnie?

Dzisiaj rozmawiałem w tej sprawie z serwisantem i twierdził że wyraźnie lepsza precyzja jest przy xt/xt.....

No szlaq i zagwozdka dalej..... :icon_confused:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...