Skocz do zawartości

[Buty] złożenie zestawu

szynder

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam przygodę z rowerem (nawet go jeszcze nie mam :laugh: ), ale zdecydowałem się już rozglądnąć za obuwiem i tak spodobały mi się buty Shimano SH-R088.

Czy do tego buta, gdybym kupił pedały Shimano PD-A520 SP to muszę mieć ten adapter Shimano SM SH40 ?

Wiem, że to pedały ''nieszosowe'', ale chciałbym czasem zejść z roweru, a w blokach spd sl pewnie ciężko się chodzi stąd wybór bloków od mtb. 

Szukam choć małej alternatywy, żeby nie kupować butów mtb na szosę - w dobrym kierunku idę czy to zły wybór?

Naczytałem się o tym, że bloki spd sl się szybko niszczą przy chodzeniu i chodzenie w nich jest uciążliwe, a ścigać się raczej  nie zamierzam więc chyba nie to dobry wybór. Będę jazdę szosą traktował raczej jako uzupełnienie treningu (biegam)/rekreacja/aktywne spędzanie wolnego czasu.

Adapter jest po to żebyś do butów szosowych z systemem jedynie na trzy śruby i blok szosowy mógł przykręcić blok mtb, mały, na dwie śruby.

Te adaptery do chodzenia to samobójstwo :) Jeżdżę w szosowych z adapterami na siłowni, spinning i po zejściu z roweru zdejmuję je i idę boso.

To jest jakiś sposób na kupno tych butów i w miarę możliwośći przemieszczanie się w nich - nie mam na myśli tutaj przechadzek po lasach czy zwiedzanie, a jedynie krótkie "rozchodzenie" w czasie treningu czy przejście kilkudziesięciu metrów gdzieś po coś   :thumbsup:

Do wypadów typowo na zwiedzanie założe zwykłe platformy (profanacja szosy), ale nie będę kupował dodatkowego obuwia, więc albo zostaje przy opcji tych butów ( SH R088) albo jakieś buty mtb, ale ze zgrabnym i mało agresywnym protektorem.

.. tak jak myslałem-wybór będzie ciężki. Ogólnie mówiąc za butami mtb w szosie przemawia fakt, że można w nich swobodnie chodzić gdy zajdzie taka potrzeba. 

Jeszcze proszę o pomoc w wyborze luzu w blokach - jakie mam wybrać? 

Wracając do adaptera to chodziło o to, że w SH R088 nie ma w podeszwie rantów, które są np w tym obuwiu ( te szare gumy przy otworach na bloki)? http://www.wigglestatic.com/product-media/5360065694/shimano-xc50n-mtb-shoes-12.jpg?w=1100&h=1100&a=7

Serwus. Ja mam R-078 do pedałów Shimano A600 (które de facto figurują w sprzedaży jako szosowe) bez adapterów. Jeżdząc szosówką nie schodzisz z roweru tak często jak z MTB w lesie, chyba że masz srogie problemy z pęcherzem :) Do niewielkich odległości, które potrzebujesz przejść tak naprawdę nie przeszkadza w drastyczny sposób brak bieżnika w butach. Decyzję podejmiesz sam.

Kiedy ostatnio na szosie pomyliłem drogę i władowałem się zamiast na podjazd asfaltowy to na stromy szutrowy, o zawróceniu nie było mowy, to podziękowałem sobie za wybór SH-R088 czyli tych MTB z agresywnym bieżnikiem.

Shimano ma jeszcze buty pod zwykłe SPD, czyli również ze schowanymi blokami, ale z podeszwą bez agresywnego bieżnika - SH-RT82. Tylko cena będzie wyższa od R088.

A czy istnieją buty SPD pod kolarzówkę, w których można by chodzić też po pracy (8h, praca programisty)? Powinny być w miarę wygodne i wyglądać niezbyt ostro :] np. te są ok: http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/odziez/buty/scott/32779/trail_2

Tak, chodzi o buty do dojazdów do pracy. Alternatywą jest oczywiście zmiana butów na miejscu, ale jeśli istnieje możliwość poradzenia sobie bez tego to byłoby fajnie..

A jak odczuwasz ten blok na stopie tak przy ok 2 godzinach jazdy- jest znośnie czy cięzko tyle pedałować?

Jest ok, tym bardziej, że podeszwa przecież jest całkiem sztywna.

@Świeżak - jeśli na małe dystanse to rzeczywiście mogą być ok, ale w takim bucie wydaje mi się raczej stopa nie będzie odpowiednio spięta i usztywniona, co może trochę wpłynąć na komfort jazdy, ale jeśli tylko do pracy to może być znośnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...