szynder Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Zaczynam przygodę z rowerem (nawet go jeszcze nie mam ), ale zdecydowałem się już rozglądnąć za obuwiem i tak spodobały mi się buty Shimano SH-R088. Czy do tego buta, gdybym kupił pedały Shimano PD-A520 SP to muszę mieć ten adapter Shimano SM SH40 ? Wiem, że to pedały ''nieszosowe'', ale chciałbym czasem zejść z roweru, a w blokach spd sl pewnie ciężko się chodzi stąd wybór bloków od mtb. Szukam choć małej alternatywy, żeby nie kupować butów mtb na szosę - w dobrym kierunku idę czy to zły wybór? Naczytałem się o tym, że bloki spd sl się szybko niszczą przy chodzeniu i chodzenie w nich jest uciążliwe, a ścigać się raczej nie zamierzam więc chyba nie to dobry wybór. Będę jazdę szosą traktował raczej jako uzupełnienie treningu (biegam)/rekreacja/aktywne spędzanie wolnego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Do SH-R088 możesz założyć bloki SPD bez potrzeby korzystania z jakichkolwiek adapterów. Tyle że jeśli chcesz chodzić w tych butach, bloki tak czy inaczej będą wystawały poza obrys butów, więc o wygodzie nie ma mowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Kupiłeś już buty? Jeśli nie to podaruj sobie szosowe i kup buty mtb, które: 1. dadzą dużo lepszy komfort chodzenia, 2. będą bez problemu kompatybilne z pedałami które chcesz nabyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynder Napisano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 To ten adapter do czego służy? Wydawało mi się, że jest do lepszego (wiekszego powierzchniowo) podparcia stopy na pedale jak również do ochrony metalowych bloków podczas chodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Adapter jest po to żebyś do butów szosowych z systemem jedynie na trzy śruby i blok szosowy mógł przykręcić blok mtb, mały, na dwie śruby. Te adaptery do chodzenia to samobójstwo Jeżdżę w szosowych z adapterami na siłowni, spinning i po zejściu z roweru zdejmuję je i idę boso. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynder Napisano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 To jest jakiś sposób na kupno tych butów i w miarę możliwośći przemieszczanie się w nich - nie mam na myśli tutaj przechadzek po lasach czy zwiedzanie, a jedynie krótkie "rozchodzenie" w czasie treningu czy przejście kilkudziesięciu metrów gdzieś po coś Do wypadów typowo na zwiedzanie założe zwykłe platformy (profanacja szosy), ale nie będę kupował dodatkowego obuwia, więc albo zostaje przy opcji tych butów ( SH R088) albo jakieś buty mtb, ale ze zgrabnym i mało agresywnym protektorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Maja 2014 Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Najsensowniejszym i najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem będą buty mtb i pedały mtb, dwustronne. Jak pedałujesz to nie widzisz podeszwy. Do minimalnych spacerów buty szosowe nadają się bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynder Napisano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 .. tak jak myslałem-wybór będzie ciężki. Ogólnie mówiąc za butami mtb w szosie przemawia fakt, że można w nich swobodnie chodzić gdy zajdzie taka potrzeba. Jeszcze proszę o pomoc w wyborze luzu w blokach - jakie mam wybrać? Wracając do adaptera to chodziło o to, że w SH R088 nie ma w podeszwie rantów, które są np w tym obuwiu ( te szare gumy przy otworach na bloki)? http://www.wigglestatic.com/product-media/5360065694/shimano-xc50n-mtb-shoes-12.jpg?w=1100&h=1100&a=7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierzak Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Serwus. Ja mam R-078 do pedałów Shimano A600 (które de facto figurują w sprzedaży jako szosowe) bez adapterów. Jeżdząc szosówką nie schodzisz z roweru tak często jak z MTB w lesie, chyba że masz srogie problemy z pęcherzem Do niewielkich odległości, które potrzebujesz przejść tak naprawdę nie przeszkadza w drastyczny sposób brak bieżnika w butach. Decyzję podejmiesz sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Kiedy ostatnio na szosie pomyliłem drogę i władowałem się zamiast na podjazd asfaltowy to na stromy szutrowy, o zawróceniu nie było mowy, to podziękowałem sobie za wybór SH-R088 czyli tych MTB z agresywnym bieżnikiem. Shimano ma jeszcze buty pod zwykłe SPD, czyli również ze schowanymi blokami, ale z podeszwą bez agresywnego bieżnika - SH-RT82. Tylko cena będzie wyższa od R088. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koshmaar Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 A czy istnieją buty SPD pod kolarzówkę, w których można by chodzić też po pracy (8h, praca programisty)? Powinny być w miarę wygodne i wyglądać niezbyt ostro :] np. te są ok: http://katalog.bikeworld.pl/2014/web/produkt/odziez/buty/scott/32779/trail_2 Tak, chodzi o buty do dojazdów do pracy. Alternatywą jest oczywiście zmiana butów na miejscu, ale jeśli istnieje możliwość poradzenia sobie bez tego to byłoby fajnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynder Napisano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Ja mam R-078 do pedałów Shimano A600 A jak odczuwasz ten blok na stopie tak przy ok 2 godzinach jazdy- jest znośnie czy cięzko tyle pedałować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pierzak Napisano 16 Maja 2014 Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 A jak odczuwasz ten blok na stopie tak przy ok 2 godzinach jazdy- jest znośnie czy cięzko tyle pedałować? Jest ok, tym bardziej, że podeszwa przecież jest całkiem sztywna. @Świeżak - jeśli na małe dystanse to rzeczywiście mogą być ok, ale w takim bucie wydaje mi się raczej stopa nie będzie odpowiednio spięta i usztywniona, co może trochę wpłynąć na komfort jazdy, ale jeśli tylko do pracy to może być znośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.