Skocz do zawartości

[ok 3000 zł ] MTB xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nic nie powinno ocierać.

niefajnie w takim razie. jutro jade do jakiegos serwisu zeby sie tym zajeli  

p.s. chyba, że mozna to jakos samemu zrobic ?? widać, że z lewej jest luz, a z prawej strony właśnie ociera. albo tarcza krzywa, albo ten prawy klocek nie chowa się do końca, ale nie wiem, jak się to reguluje

http://zapodaj.net/54b5510feb141.jpg.html

Napisano

Ja reguluje w ten sposób: popuszczam lekko zacisk, zakręcam mocno kołem w kierunku jazdy i naciskam max na hamulec, i tak z 3-4 razy. Na końcu gdy trzymam zaciśniętą klamkę dokręcam zacisk i gotowe. Na moich Elixirach 5 sposób działa bardzo dobrze. 

Napisano

Nie "jeździj trochę" tylko w sklepie mają tak wyregulować żeby nie ocierało.

I o to chodzi, żeby się trochę przejechał. Reszta tak jak napisałem.

Ps Rulez jesteś tragiczny.

Napisano

Ja reguluje w ten sposób: popuszczam lekko zacisk, zakręcam mocno kołem w kierunku jazdy i naciskam max na hamulec, i tak z 3-4 razy. Na końcu gdy trzymam zaciśniętą klamkę dokręcam zacisk i gotowe. Na moich Elixirach 5 sposób działa bardzo dobrze. 

próbowałem w ten sposób, ale to nic nie pomogło.

Pojeździj trochę jak się nie poprawi to podjedziesz do sklepu i ustawią, jednak wszystko musi się uregulować,

wiadomo, że się ustawi, bo przecież klocek trochę się zetrze i ocieranie zniknie, tylko wydaje mi się, że klocek powinien się zużywać wtedy kiedy ja chcę ( hamuję ), a nie przy okazji jeżdżenia - aczkolwiek nie wiem, dawno roweru nie kupowałem i nie znam się, czy to jest normą, czy jednak nie ? b4jk - rozumiem,że miałeś podobnie i poradziłeś sobie w ten sposób jak napisałeś powyżej ? 

Napisano

No nie bądź śmieszny, jedź do sklepu gdzie kupiłeś i niech ustawią tak żeby nie ocierały.

I nie słuchaj głupich rad.

Napisano

wiadomo, że się ustawi, bo przecież klocek trochę się zetrze i ocieranie zniknie, tylko wydaje mi się, że klocek powinien się zużywać wtedy kiedy ja chcę ( hamuję ), a nie przy okazji jeżdżenia - aczkolwiek nie wiem, dawno roweru nie kupowałem i nie znam się, czy to jest normą, czy jednak nie ?

Zasada działania hamulców hydraulicznych jest taka sama jak przykładowo w samochodzie. Popychane obydwa tłoczki mają w taki sam sposób i silą dociskać się do tarczy. Mogą ją delikatnie muskać ale nie mają prawa trzeć. Regulacji i tak musisz się nauczyć bo nie będziesz przecież non stop latał do serwisu. To prosta czynność tylko trzeba zacząć samemu to robić. Odpowiedni klucz do zacisku, odkręcasz śruby i ustawiasz.

Napisano

Może lepiej niech nie reguluje, jak porobi zadziory na śrubach czy zacisku to będzie miał problem z gwarancją ...

Napisano

Z czasem może sam robić, rower ma 1 dzień więc niech się nie czepia, a zasranym obowiązkiem sklepu jest wyregulować.

Napisano
To prosta czynność tylko trzeba zacząć samemu to robić. Odpowiedni klucz do zacisku, odkręcasz śruby i ustawiasz.

jakiś link pomocniczy ? cokolwiek ? 

Z czasem może sam robić, rower ma 1 dzień więc niech się nie czepia, a zasranym obowiązkiem sklepu jest wyregulować.

sęk w tym, że po rower jechałem prawie 100km więc, jutro pozostaje mi jakiś serwis we wro i zapłacenie kasy pewnie ;/

Napisano

z drugiej strony słaby z ciebie kupiec 

z drugiej strony bardzo uogólniłeś :sick:  - rowery to nie całe życie -  wyobraź sobie, że jest kilka rzeczy na których się znam i radzę sobie podczas ich kupowania. 

Napisano

zrobiłem i jest prawie idealnie, ale po drodze zje...łem jedną sprawę - kilka razy zaciskałem hamulec nie wkładając dystansu między klocki  :icon_confused:  co mam teraz zrobić ? ponoć mogło to spowodować, że za dużo płynu jest w zaciskach i teraz to już na bank będzie ocierało. Może trochę upuścić, żeby zluzować je trochę ? 

Napisano

Można rozepchnąć bez upuszczania płynu, można też odkręcić śrubę odpowietrzającą i rozepchnąć, jeśli wycieknie nieco płynu to klocki powinny mieć nieco więcej luzu, i dobrze żeby ten płyn nie zachlapał klamki - farba zejdzie.

Napisano

Zdarza się. Spróbuj po wyjęciu koła rozepchać delikatnie klocki wkładając przykładowo śrubokręt. Jak klamka będzie bardzo miękka to jednak doszło do zapowietrzenia układu. Z tym sobie już nie poradzisz bo nawet narzędzi nie masz.

Napisano

rozepchać to już rozepchałem ( nożykiem ), ale chodzi mi o to, czy ta za duża ilość płynu, nie będzie przeszkadzać w dalszej eksploatacji ? ( bo z ocieraniem, jest już tak minimalnie, że chyba zaczekam aż klocek trochę się dotrze - ewentualnie, jak w 2 -3 dni nic się nie zmieni to serwis ). Klamka nie jest twarda, więc chyba wszystko ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...