Skocz do zawartości

[ok 3000 zł ] MTB xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W miarę zrównoważony jest ten Author, którego wrzuciłem, ale pewnie nie podoba ci się z wyglądu, bo jest mocno retro (czytaj, paździerzowy) i nie ma futurystycznego garba

umówmy się wygląd to nie wszystko :) mam pewne preferencje, ale jak wspomniałem wcześniej - na pewno nie kosztem jakości. Kellys ma tą przewagę, że go przymierzałem, authora póki co nie mogę znaleźć we wro.

Wiem co to za hamulce, i ile są warte/niewarte, zwłaszcza w bardziej wymagającym terenie

no ale jako amator chyba i tak nie ogarnę tej maszyny, ponad jej możliwości ( czyt. ponad hamulce ), więc na jakiś czas wystarczą ? Wypada nie kupować tego roweru ze względu na hamulec ? 

Napisano

Ty parasite uważaj :) bo jak sobie kupisz porządny rower to w ciągu miesiąca z amatora zmienisz się w zawodowca i zobaczysz wtedy, że brakuje w nich mocy:)

Napisano

Ty parasite uważaj bo jak sobie kupisz porządny rower to w ciągu miesiąca z amatora zmienisz się w zawodowca i zobaczysz wtedy, że brakuje w nich mocy:)

i zacznie mnie sponsorować latający byk ,odrzucę hardtail'a w kąt, dostanę fulla za 30 000, zacznę brać udział w zawodach i będę polską gwiazdą MTB, DH itd  :thumbsup:

a tak poważnie, kellys wynegocjowany ostatecznie do 3300. Jeśli w ciągu dwóch dni, nie wpadnie mi do oka nic nowego to w czwartek mam nadzieję wybrać się po niego. Do tej pory wciąż chętnie poznam Wasze rowerowe opinie. 

Napisano

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu z pytaniem o wspomnianego już  powyżej Scott-a Scale 770.

Dwukrotnie miałem okazję przymierzyć się do niego i - tutaj najważniejszy chyba argument ZA - wrażenia były pozytywne i pasujemy do siebie ;)

Jednakże, mimo że byłem już niemal zdecydowany na 770-kę, to słyszę/czytam, że od polskich producentów dostać można w tych samych granicach cenowych rower osprzętowo często znacznie lepszy niż odpowiedniki zagraniczne. Tu pojawia się choćby wspomniany Romet, którego niestety nie testowałem.

Nie posiadam odpowiedniej wiedzy, ciężko mi więc ocenić: jak wspomniany Scale 770 ma się naszej rodzimej konkurencji? Czy mamy na rynku propozycje, które zdecydowanie przebijają ofertę Scott-a w tym przedziale cenowym?

Nie mam niestety w pobliżu konkretnego sklepu rowerowego, dlatego też nie mogę od ręki sprawdzić sprzętu. Jeśli jednak warto, to postaram się dotrzeć w miejsce, gdzie uda mi się dany rower zbadać.

Dla uzupełnienia, budżet oscyluje wokół wartości nakreślonej przez parasite (+/- 3000), jednak ze względu na wzrost (164cm) celuję w koła 27,5.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Napisano

no ale jako amator chyba i tak nie ogarnę tej maszyny, ponad jej możliwości ( czyt. ponad hamulce ), więc na jakiś czas wystarczą ? Wypada nie kupować tego roweru ze względu na hamulec ? 

Podejrzewam, że przy pierwszym bardziej wymagającym zjeździe wyjdzie ile są warte.

Napisano

Wyobraź sobie Rulez, że radzą sobie bardzo dobrze. Poza tym są montowane również w droższych modelach.

Napisano

Spróbuj pomóc coś wybrać w określonej kwocie, to chyba normalne że za 3tys nie dostaniesz tego samego co za drugie tyle.

Napisano

Ja już podałem swoją propozycję, a zakładający temat sam musi wybrać, jednak dobrze  żeby mógł możliwie dobrze poznać wszystkie plisy i minusy poszczególnych rowerów .

Napisano

Ja już podałem swoją propozycję, a zakładający temat sam musi wybrać, jednak dobrze  żeby mógł możliwie dobrze poznać wszystkie plisy i minusy poszczególnych rowerów .

gravity bardzo mi się podoba, jednak nie mam możliwości przymierzenia go we wrocławiu, a to chyba bardzo ważna rzecz przy zakupie roweru, prawda ? poza tym wyczytałem na temat hamulców 

avid db3, że trudno ocenić ich hierarchię ponieważ nie są sprzedawane oddzielnie, a szacunkowe dane na ten temat można wyciągać na podstawie aukcji na ebay'u ... .  :whistling:

Napisano

Pewnie i prawda, jednak jeśli pasował ci Kellys rozmiar M to Gravity 19" jest praktycznie taki sam wymiarowo - więc mało prawdopodobne żebyś nie czuł się na nim praktycznie tak samo ... no chyba, że pasował ci jakiś inny rozmiar ...

Ale faktycznie kupuj to co ci pasuje nie tylko osprzętem ale i wizualnie, tym bardziej jeśli czujesz się na nim dobrze.

Napisano

Kellysa mierzyłem tylko L i ten mi pasował. A jak dzwoniłem pytać się o gravity, to chłop przez telefon mówił, że przez to delikatne wygięcie na dole, te ramy są inne i dobrze by było przymierzyć. ( może to jakaś paplanina marketingowa ? ). Cena na ebayu avid db3 to ok 75$, a shimano-br m445 ktore ma gravity to ok 78$, więc to chyba nie taka przepaść ? Nie wierzę, że za 3 dolary więcej można mieć sprzęt level wyżej  :icon_confused:

Napisano

Avid db3 to tańszy odpowiednik avid elixir 3. DB3 nie są dostępne w sprzedarzy, są montowane w rowerach kilku marek (kellys, kross, jamis...). Jest to swego rodzaju wersja oem elixirów 3. A ceny z ebay o niczym nie świadczą, db3 w normalnej sprzedarzy byłyby droższe od tych z gravity.

Napisano

Avid 3 to już cienizna, a DB3 to cienka cienizna, i nie ma się co czarować cenami ... cena w tym wypadku o niczym nie świadczy.

Ale jeśli pasuje ci rozmiar L w Kellysie, to Northtec raczej nie dla ciebie, 21" będzie miał za długą podsiodłówkę, a 19" będzie za krótki.

Napisano

Nie patrz na ceny bo to nie ma sensu. Sram się ceni ale w przypadku hydraulików Avid to nie poszło w parze z jakością. Obecnie jest lepiej ale generalnie Avid to największa padaka. Przepaść jest i to kolosalna w porównaniu z Shimano a jaka dokładnie to wynika tylko z konkretnych modeli.

Kupując nowy rower w określonych widełkach cenowych czasem nie ma wyboru i trzeba przeboleć coś co jest słabsze. Z czasem się wymienia to i owo.

Napisano

Avid 3 to już cienizna, a DB3 to cienka cienizna, i nie ma się co czarować cenami ... cena w tym wypadku o niczym nie świadczy.

Ale jeśli pasuje ci rozmiar L w Kellysie, to Northtec raczej nie dla ciebie, 21" będzie miał za długą podsiodłówkę, a 19" będzie za krótki.

Rulez dla Ciebie wszystko cienizna co nie po Twojej myśli. W wielu wątkach można to zauważyć. Ja już swoje powiedziałem i kończę. Pozdrawiam wszystkich i autorowi tematu życzę udanego wyboru :)
Napisano

Ty za to kolego zaklinasz rzeczywistość. Pytanie jaki masz w tym cel. Swoje powiedziałeś i masz do tego prawo ale nie wciskaj tu ciemnoty, które hydrauliki od wielu już lat są na najwyższym poziomie.

Napisano

Co ma moja myśl do hampli Avida ?, żeby nie było, sam jeżdżę na Avidach i mam różne zdanie, zależnie od konkretnego modelu ... Akurat Elixiry nie są udane, bez względu na model, w jednych jest to bardziej uciążliwe, w innych mniej .

Napisano

Nie patrz na ceny bo to nie ma sensu. Sram się ceni ale w przypadku hydraulików Avid to nie poszło w parze z jakością. Obecnie jest lepiej ale generalnie Avid to największa padaka. Przepaść jest i to kolosalna w porównaniu z Shimano a jaka dokładnie to wynika tylko z konkretnych modeli.   Kupując nowy rower w określonych widełkach cenowych czasem nie ma wyboru i trzeba przeboleć coś co jest słabsze. Z czasem się wymienia to i owo.

rozumiem, przynajmniej będę wiedział co wymieniać w pierwszym rzucie  

Napisano

To nie jest tak, że nie będziesz zadowolony zarówno z tych potencjalnych hamulców jak i z braku powietrznego widła. A nuż trafisz i nie będzie zle. Na pewno natomiast takie wymiany i to w krótkim czasie mocno podciągają budżet a nawet mogą przewyższyć potencjalny zakup czegoś "mniej problematycznego".

Napisano

mam jeszcze trochę czasu, a Twojej propozycji jeszcze nie było,więc jak coś to czekam z niecierpliwością  :thumbsup:  na pewno wezmę pod uwagę ( jak wszystkie, które do tej pory padły, za co WIELKIE dzięki !!! )

Napisano

THORX 10 kupiony :) dzięki wszystkim za pomoc ! Okazaliście się najlepszym forum rowerowym ! 

Temat można zamykać, mam jeszcze tylko ostatnie pytanie:

przed hamulec wyraźnie ociera podczas jazdy o klocki ( bez naciskania ) w sklepie powiedzieli, że to normalne i po kilku jazdach się unormalizuje - pradwa to ? :) czy jest coś źle wyregulowane ?

Napisano

Gratuluję wyboru :) Pojeździj trochę jak się nie poprawi to podjedziesz do sklepu i ustawią, jednak wszystko musi się uregulować, zresztą po 500 km musisz jechać na przegląd z centrowaniem kół, bo i one niedługo się odezwą. Życzę super pogody do jazdy (u mnie już wszysto pływa).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...