Skocz do zawartości

[piasta] czy opłaca się wymieniać?

kowal119

Rekomendowane odpowiedzi

MAm starego typu piaste, z kulkami i konusami i ośką. Ostatnio gdy zazcząłem ostrzej jeździć zaczęły się sypać ośki jedna po drugiej. Pare zjazdów i przypominała wycinek koła, i do użytku się nie nadawała. Denersuje mnie już to. Czy jeżeli zmienie piaste na nową to różnica będzie odczuwalna w wytrzymałości?? Na jakiej zasadzie zbudowane są współczesne piasty?? Łożyska?? Pomóżcie mi, bo nie wiem czy wsadzać kolejną oś, czy zmieniać koło z piastą. unsure.gif

Ośka to nie łożyska.

O jakiej piascie jest mowa? kaseta czy wolnobieg?

Jeśli masz wolnobieg to ośki musza się sypać, bo w tym systemie są beznadziejnie rozstawione łożyska.

Mam właśnie wolnonieg i ośka gnie się w miejscu za kulkami, gdyż praktycznie pół jej "wisi w powietrzu". A czy występują piasty pod wolnobieg na łożyskach maszynowych?? Moglibyscie mi polecic jakiś dobry tani model??

http://allegro.pl/item108677922__nowe_pias...rewelacja_.html Czy cos takiego to dobry pomysł??

No innej nie znajdziesz w sumie. Ja bym ja kupil jak ci zalezy na wolnobiegu ( chociaz to starco taki patent juz ;] ). Sporo sprzedal i chyba nikt na nie , nie narzekal.

Tylko czy dostane cos takiego w sklepie rowerowym, bo na allegro raczej nie bedę kupował. I czy z wytzrymałościa tego jest dobrze, tak samo jak z suportami na łożyskach??

moim zdaniem jak już i tak wymieniasz piastę to przejdź przy okazji z wolnobiegu na kasetę (kupując odpowiednią piastę pod kasetę i kasetę)

Ale wtedy musialbym zmienic rowniez łancuch a najlepiej chyba tez przerzutke, wiec nie wiem czy sie oplaca. Mozecie mi polecic cos w sklepach rowerowych na wolnobieg??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...