kowal119 Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 MAm starego typu piaste, z kulkami i konusami i ośką. Ostatnio gdy zazcząłem ostrzej jeździć zaczęły się sypać ośki jedna po drugiej. Pare zjazdów i przypominała wycinek koła, i do użytku się nie nadawała. Denersuje mnie już to. Czy jeżeli zmienie piaste na nową to różnica będzie odczuwalna w wytrzymałości?? Na jakiej zasadzie zbudowane są współczesne piasty?? Łożyska?? Pomóżcie mi, bo nie wiem czy wsadzać kolejną oś, czy zmieniać koło z piastą. unsure.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Zmień piaste na coś na łożyskach maszynowych i problem masz rozwiązany...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Ośka to nie łożyska. O jakiej piascie jest mowa? kaseta czy wolnobieg? Jeśli masz wolnobieg to ośki musza się sypać, bo w tym systemie są beznadziejnie rozstawione łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Ośka to nie łożyska. O jakiej piascie jest mowa? kaseta czy wolnobieg? Jeśli masz wolnobieg to ośki musza się sypać, bo w tym systemie są beznadziejnie rozstawione łożyska. Mam właśnie wolnonieg i ośka gnie się w miejscu za kulkami, gdyż praktycznie pół jej "wisi w powietrzu". A czy występują piasty pod wolnobieg na łożyskach maszynowych?? Moglibyscie mi polecic jakiś dobry tani model?? http://allegro.pl/item108677922__nowe_pias...rewelacja_.html Czy cos takiego to dobry pomysł?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 No innej nie znajdziesz w sumie. Ja bym ja kupil jak ci zalezy na wolnobiegu ( chociaz to starco taki patent juz ;] ). Sporo sprzedal i chyba nikt na nie , nie narzekal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 No innej nie znajdziesz w sumie. Ja bym ja kupil jak ci zalezy na wolnobiegu ( chociaz to starco taki patent juz ;] ). Sporo sprzedal i chyba nikt na nie , nie narzekal. Tylko czy dostane cos takiego w sklepie rowerowym, bo na allegro raczej nie bedę kupował. I czy z wytzrymałościa tego jest dobrze, tak samo jak z suportami na łożyskach?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dinsdale Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 moim zdaniem jak już i tak wymieniasz piastę to przejdź przy okazji z wolnobiegu na kasetę (kupując odpowiednią piastę pod kasetę i kasetę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 moim zdaniem jak już i tak wymieniasz piastę to przejdź przy okazji z wolnobiegu na kasetę (kupując odpowiednią piastę pod kasetę i kasetę) Ale wtedy musialbym zmienic rowniez łancuch a najlepiej chyba tez przerzutke, wiec nie wiem czy sie oplaca. Mozecie mi polecic cos w sklepach rowerowych na wolnobieg?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 20 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Jeśli łańcuch nie jest wyciągnięty to nie musisz go zmieniać. A jesli nawet łańcuch były nowy to przerzutka może zostać stara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 20 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 A to z allegro to można dostac w zwyklym sklepie (takie na maszynowych łożyskach pod wolnobieg)??, oczywiscie rowerowym, a nie spożywczaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 21 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 A to z allegro to można dostac w zwyklym sklepie (takie na maszynowych łożyskach pod wolnobieg)??, oczywiscie rowerowym, a nie spożywczaku. Znalazłem wczoraj coś podobnego za 29 zł w sklepie w wieliczce. Moze bedzie w miare dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.