s3kawka Napisano 15 Maja 2014 Autor Napisano 15 Maja 2014 Dzisiaj byłem przymierzyć Krossa trekingowego. Sprzedawca wydawał się bardzo kompetentny i polecił mi kupienie tańszego roweru, gdyż nie wiadomo czy oprócz dojazdów do szkoly (do których tańszy rower wystarczy) będę jeździł takim ciężkim rowerem. Jak się chwile nad tym zastanowić to można przyznać mu rację, tym bardziej że to mu powinno zależeć na sprzedaniu jak najdroższego roweru. Przymierzyłem Krossa Trans Pacifica i muszę powiedzieć, że dobrze mi się jeździło na nim. Rozmiar ramy dobrali mi jako M. W związku z tym chyba jednak pójdę w tańszy rower, co pozwoli mi się zastanowić także nad jakimś crossem na przyszłość,jak mi się spodoba szybsza jazda na rowerze. Jedyne co mi przeszkadzało to lekko wygięta kierownica, co sprawia wrażenie roweru miejskiego, a zauważyłem że trochę droższe modele Kross Trans takiej nie mają. Czy w tym przedziale cenowym (~1700zł) jest trekking lepiej wyposażony od tego Krossa? Czy dużo lepiej będzie iść w trochę droższe (ale raczej nie global) rowery?
Tadeus Napisano 15 Maja 2014 Napisano 15 Maja 2014 Jeśli mówimy o rowerach ogólnie dostępnych w sklepach stacjonarnych to nie wiem, jeśli o internet, to dobry i tani jest ten: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=wagant+2.0+2013&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y Jest nawet trochę lepszy od tej Trans Pacifici. Są jeszcze inne, ale ona mają taką miejską kierownicę/postawę jakiej nie chciałeś.
s3kawka Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 Przepraszam, że długo się nie odzywałem! Jeździłem trochę pożyczonymi rowerami i doszedłem do wniosku, że zarówno cross, jak i trekking będą dla mnie ok. W tym sklepie jest bardzo atrakcyjna oferta na trans globala, nie ma w niej żadnych haczyków? Dodatkowo chciałbym zapytać, bo nie jeździłem na trekkingu klasy trans globala, czy trans globalem mogę pojechać z 30km/h czy będzie to raczej trudne? Cenie sobie szybkość, ale również i funkcjonalność roweru. I jeszcze, czy jak czasem pojadę trans globalem po mniej utwardzonej ścieżce, to czy dam radę (czy nic nie będzie skakać, trzeszczeć itp)? Inne modele, jeżeli trans global nie jest dla mnie to na ten moment: Kross evado 4.0 i Unibike Viper Z niecierpliwością czekam na odpowiedź, gdyż już mam wielką ochotę na 2koła .
Tadeus Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 nie ma w niej żadnych haczyków? Poza tym, że jest tylko rozmiar M to nie widzę tam innych potencjalnych niespodzianek. Nic nie powinno wydawać dodatkowych dźwięków, choć z tym nigdy nic nie wiadomo, bo czasem nawet rower za 3 razy generują upierdliwy, ciężki do naprawienia hałas - ale na pewno nie jest to rozklekotany, dzwoniący błotnikami grat, jakie kojarzy się z dawnych czasów Możesz nim też pocisnąc 30tkę na asfalcie, choć wiadomo - jak chcesz lekko, zwinne i trochę sportowo to lepiej cross. Trekkingi są raczej do spokojniejszych, ale za to długich wycieczek, crossy bardziej do pomykania na krótszych trasach. Zależy, co ci będzie częściej potrzebne. Jeśli 90% czasu nie potrzebujesz błotników i bagażnika, to można się zastanowić nad crossem.
s3kawka Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 Racja, że można zastanowić się nad crossem, ale skoro 30 da się wyciągnąć to mi wystarczy, moje plany raczej sięgają właśnie dłuższych wycieczek lub takich w których bagażnik się przyda. No i cena Trans Globala bardzo zachęca (dużo lepszy osprzęt, przy 400zł różnicy od crossów które podałem wcześniej). Chyba się na niego zdecyduję, bo im dłużej wybieram, tym więcej wątpliwości I w sumie waga nie aż tak dużo większa od crossów. Same zalety
Tadeus Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Myślę, że to dobry wybór. Do tego global, jak na trekkinga, a szczególnie trekkinga od Krossa, ma dość sportowy kokpit, zazwyczaj dają taki mostek i kierownicę, że jedzie się prawie jak w miejskim. A ten ma ten przód całkiem ambitny W razie czego ma bardzo dobry osprzęt, więc będzie go można pewnie korzystnie sprzedać jako używkę, przy zmianie na crossa
s3kawka Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 O właśnie i kierownica nie z roweru miejskiego też na plusie
FigoiFago Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 W tym sklepie jest bardzo atrakcyjna oferta na trans globala, nie ma w niej żadnych haczyków? No poza tym, że sklep jest z Czech to wszystko jest ok.
s3kawka Napisano 25 Maja 2014 Autor Napisano 25 Maja 2014 Dzięki FigoiFago za cenną uwagę, są jakieś minusy kupowania w takim sklepie oprócz dłuższego czasu wysyłki niż w samej Polsce? Jeszcze pozostaje mi pytanie jakiej firmy i jaki model sakw kupować (żeby zmieściły się książki formatu a4) i jakie narzędzia się przydadzą oraz jakie środki do konserwacji i czyszczenia roweru? Opinie o tym sklepie są bardzo dobre: http://www.ceneo.pl/1857-0a;offer95174690
FigoiFago Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Przeczytaj ten wątek http://www.forumrowerowe.org/topic/153488-czechy-kupno-roweru-tanio-i-bezpiecznie/
Tadeus Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 @FigoiFago A mógłbyś doprecyzować, co dokładnie w tym temacie jest, co tyczy się tego sklepu? Bo właśnie straciłem 5 cennych minut mojego życia na czytanie go od początku i nic tam nie widzę - tyczy się raczej zakupów w czesko-czeskich sklepach na własną rękę.
FigoiFago Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Jak nie ma związku jak jest W takim razie doprecyzuję. Autor tematu do którego podałem link kupował Krossa Evado 5.0 w top-narty.pl i można przeczytać jego wrażenia z zakupów w tym sklepie.
Tadeus Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 A, widzę od 12tego postu Po drodze było tyle innych propozycji sklepów, że gdzieś się pogubiłem Faktycznie, wygląda na to, że kupujący miał pecha. O ile: - niewkręcone pedały i kierownica (lol) - brak podbitej książeczki gwarancyjnej Są raczej standardem, niż wyjątkiem przy zakupie internetowym, to - hałas z korby/suportu To raczej lipa. Tyle że raczej wina producenta, niż sklepu, bo to sklep tego akurat chyba nie rusza, tylko dostaje gotowe skręcone od producenta. Swoją drogą z tymi niepodbitymi gwarancjami przy zakupie internetowym to jakaś plaga. Na jakieś 20 większych/droższych rzeczy, które w życiu kupiłem wysyłkowo od sklepów, może ze 4 miały podbitą książeczkę. :/
s3kawka Napisano 27 Maja 2014 Autor Napisano 27 Maja 2014 Trochę poczytałem ten temat o rowerze z Czech oraz opnię tego sklepu, w którym jest ten rower i szczerze mówiąc zacząłem się lekko obawiać. W Polsce znalazłem tylko to: http://www.migael24.pl/pl_PL/p/Rower-KROSS-TRANS-GLOBAL-2013-/702 Byłem też w sklepie stacjonarnym i tam zaoferowano mi rocznik 2014 Trans Global za 2900zł. Zniżka 400 zł nie jest duża, ale jest to pewny sklep oraz gwarancja na miejscu. Co o tym myślicie?
panorafix Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Ja kupiłem rower z tego sklepu z czech.Najpierw omyłkowo przyslali inny rozmiar,ale wymienili bez problemu.Potem w nowym po przejechaniu 4 kilometrow urwal mi sie hak przerzutki i zmielilo ja ze szprychami.Tez zabrali rower na wlasny koszt celem albo naprawy albo reklamacji u producenta.Generalnie na dzien dzisiejszy wolal bym dac wiecej ale na miejscu.Niby nie robia problemu ale jestem juz prawie miesiac od zlozenia zamowienia bez roweru bo zawsze cos.Kurier rower kladzie na plasko a na nim inne paczki.Tak,że zawsze cos sie uszkadza w transporcie. Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
Inszy Napisano 28 Maja 2014 Napisano 28 Maja 2014 Ewentualnie można znaleźć fajną używkę - już miałem brać Unibike'a Expedition, jak trafiłem w tej samej cenie na Rosa Multistreet na Shimano Ultegra i Deore XT. Wyczyścić, nasmarować, ustawić pod siebie i teraz pomyka aż miło.
s3kawka Napisano 28 Maja 2014 Autor Napisano 28 Maja 2014 Gdzie znalazłeś tą używkę, na allegro? Jakich używanych modeli warto szukać?
Inszy Napisano 29 Maja 2014 Napisano 29 Maja 2014 Tak, na Allegro kupiłem. Ale czego szukać, to nie wiem - tu byłby potrzebny ktoś o odpowiedniej wiedzy. Jednak jak coś kosztuje 6-7 tysięcy w sklepie, a używka 2-2,5 w ładnym stanie, to chyba można się zakręcić koło tego, po drodze czytając opinie o rowerze i częściach.
s3kawka Napisano 29 Maja 2014 Autor Napisano 29 Maja 2014 A tak jeszcze wracając do rowerów crossowych, to czy lepszy byłby unibike viper czy kross evado 4.0 2013. A może coś innego?
aimp Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 Mam podobne pytanie, z naciskiem na Kross Evado 4.0 2013... Czy w cenie do 2000zł znajdzie się coś lepszego (bo w takiej cenie mogę mieć tego evado) ?
Tadeus Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 Kross Evado 4.0 2013... Czy w cenie do 2000zł znajdzie się coś lepszego Nie, to dobra oferta.
s3kawka Napisano 30 Maja 2014 Autor Napisano 30 Maja 2014 A co sądzicie o tym: http://allegro.pl/rower-crossowy-giant-shimano-deore-lx-slx-poznan-i4279937608.html?
Tadeus Napisano 30 Maja 2014 Napisano 30 Maja 2014 Widać, że "właściciel" roweru nigdy nawet na nim nie jeździł, bo nie wie nawet ile ma biegów Ale rower sam z siebie fajny.
s3kawka Napisano 30 Maja 2014 Autor Napisano 30 Maja 2014 A w porównaniu do krossa evado 4.0? Jednak decyduję się na crossa, na trekkinga jeszcze przyjdzie czas
s3kawka Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 Dobra dłużej nie zwlekam - biorę Krossa Evado 4.0 2014 ( w tym tygodniu). Nie zapomnę podzielić się wrażeniami!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.