Gregorius Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Witam. Parę dni temu zakupiłem rower Merida Big Nine 20-D i po pierwszej przejeżdzce siostry okazało się, że zaliczył kontakt z podłogą... Otarcia pojawiły się na obudowie przerzutek oraz na rogu dźwigni hamulca... Czy waszym zdaniem lepiej zamalować otarcia czarną farbą czy zostawić to tak, jak jest w stanie obecnym? Podejrzewam, że oba te elementy są aluminiowe. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!
copone Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Dla estetyki możesz zamalowac ale co masz na myśli obudowa przerzutek?
Gregorius Napisano 10 Maja 2014 Autor Napisano 10 Maja 2014 Źle się wyraziłem miało być na samuch przerzutkach* na zdjęciu zaznaczyłem miejsce w którym pojawiły się otarcia (nie mam w tej chwily możliwości wykonania zdjęcia) i zastanawiam sie czy po czasie w tym miejscu może zbierać się rdza jak i na dźwigni hamulca
Gregorius Napisano 10 Maja 2014 Autor Napisano 10 Maja 2014 No właśnie nie miałem 100-procentowej pewności czy przerzutki oraz dźwignia hamulca są na pewno wykonane z aluminium.
copone Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Nie martw się o rdzę na pewno te elementy robione są z materiałów nierdzewnych nawet jeżeli to nie aluminium
tobo Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Nie martw się o rdzę na pewno te elementy robione są z materiałów nierdzewnych nawet jeżeli to nie aluminium Niekoniecznie. Dźwignia jest aluminiowa, Elementy pantrografu przerzutki (to co zaznaczyłeś na zdjęciu) prawie na pewno również. Przednia część wóżka jest aluminiowa, tylna stalowa w tym przypadku. Aluminium się utlenia - nie złapie rudego nalotu jak stal ale też ulega destrukcji w starciu z żywiołami natury i pogody. Zamaluj otarcia dla własnego spokoju i ze względów estetycznych.
Mod Team michuuu Napisano 10 Maja 2014 Mod Team Napisano 10 Maja 2014 Nie martw się o rdzę na pewno te elementy robione są z materiałów nierdzewnych nawet jeżeli to nie aluminium Nie sądzę. Jeżeli to nie aluminium to stawiam na zwykłą stal klasy ser klasycznie korodującą. Nie jest to sprzęt wysokich lotów więc nie licz na fajerwerki.
copone Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 W tym wypadku bardziej martwiłbym się czy nie jest wygięty hak niż zdrapana farba
tobo Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Obadałem dziś rower z dokładnie taką samą przerzutką jak Twoja - element z napisem jest stalowy, równoległy do niego z tyłu też. I był rudy
Gregorius Napisano 10 Maja 2014 Autor Napisano 10 Maja 2014 Wielkie dzięki Tobo! Spróbuję te otarcia lekko zamalować a jakby kiedyś "zrudział" to zawrze można przecież kupić nową przerzutkę.
tobo Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Ta rdza nawet jeśli się pojawi to nie wpłynie na działanie przerzutki - nie widziałem jeszcze takiej która złamałaby się z powodu korozji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.