Skocz do zawartości

[Kupno roweru] Rower około 1,5k na dłuższe jazdy (~~150 km)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Polecicie mi jakiś rower na dłuższe jazdy? Obecnie mam sprzęt mizernej jakości, jeżdze głównie drogami wojewódzkimi (troche dziur itp.), zależy mi też bym mógł przejechać odcinek od mojego domu do jednej z dróg (ok. 3km) (pół szuter, pół słabej jakości asfaltu).

Myślałem o trekkingu, ale nie wiem czy to dobry wybór.
Obecnie jeżdze drogami takimi jak 826,827,828,829,830,834,835,836,842

Co do górek ? Nie są takie krytyczne jak w górach, ale dość często sie zdarzają.

Przy jednym wypadzie robie około 100 km, teraz ćwicze by zrobić 200 i więcej.
Myśle by w wakacje pojechać w Bieszczady i tam również jakoś dawać rade ;)

Ogółem:

- rower ma być dostosowany do długich przejażdzek (głównie dziurawą szosą, oraz krótkimi (3km) odcinkami szutrowymi)
- rower ma być przystosowany do długich dystansów

- rower ma być w cenie do (lub troszkę więcej jak warto) 1500 zł

Co do mnie:

Wzrost - około 160 cm
Waga - 45 kg

Pozdrawiam.

Są dwa wybory w tej cenie:

http://allegro.pl/rower-kands-elite-pro-z-pradnica-alivio-alu-2014-i4195694630.html

albo:

http://allegro.pl/rower-romet-wagant-2-0-kolekcja-2013-gratisy-i4224036844.html

Oba są porównywalne osprzętowo. Różnią się tym, że Kands daje bardziej wyprostowaną pozycję, prawie jak w miejskim, a Wagant bardziej pochyloną. Czyli na pierwszym wygodnie będzie się jeździło spokojnie i duże dystanse, a na drugim trochę mniej wygodnie, ale za to trochę lepiej będzie się szybko cisnęło :)

Ewentualnie jeśli nie potrzebujesz zbytnio oświetlenia/bagażnika/błotników i pasuje ci bardziej pochylona pozycja, to możesz zamiast trekkinga wybrać crossa - najlepiej tego, którego zaproponował jur.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...