sebeq76 Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Witajcie, od jakiegoś czasu zacząłem uzywac dętek na prestę z racji braku wentyla samochodowego. Ponieważ lubię popmpować dętki na stacjach kupiłem przejściówkę, ale ona jest chyba niewłaściwa, bo jak próbowałem dzisiaj podłaczyć po kompresowa, to się nie dało. Czy moglibyście polecić coś sprawdzonego (przejśćiówka), która da się pompować kompresorem ze wskaźnikiem ciśnienia? pozdrawiam, sebeq
sebeq76 Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 byłem co prawda tylko na 1 stacji, ale jak załączyłem końcówkę do kompresora, to wtedy: - nie było wskazania cisnienia - powietrze wylatywało bokami przejściówki zamiast pompować koła wyglądało na to jakby końcówka przejściówki była za długa.
lyndowss Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Kompresory na stacja często są zepsute. Po jednej stacji nie można nic powiedzieć. Spróbuj z kompresorem, który jest na 100% sprawny, a potem pisz.
sebeq76 Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 ale w tym przypadku, jak pisałem, miałem wrażenie, ze kompresor jest dobry, tylko przejściówka jest za długa, a dokładnie ta część na którą nakręca się nakrętkę na wentyl.
adam00 Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 a ja mam u siebie taki problem ze jak probuje nakrecic przejsciowke to powietrze ulatuje... a probowalem juz chyba 3 rozne przejsciowki..
realkrzysiek Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Mam w domu kompresor i z lenistwa nie chcę mi się używać zwykłej pompki, ale nie każdy adapter pasował. Długo nie szukałem i spotkałem się jedynie z dwoma rodzajami. Pierwszy rodzaj nakręcony na zawór nie nadawał się do pompownia. Kupiłem drugi w gumową uszczelką i był w porządku. Z tym pierwszym był taki problem, że koniec podłączany do kompresora miał za małą średnicę wewnątrz. Rozwiercenie wiertłem rozwiązało problem i teraz działa jeden i drugi adapter.
sebeq76 Napisano 9 Maja 2014 Autor Napisano 9 Maja 2014 Kupiłem drugi w gumową uszczelką a podesłałbys jakiś namiar na niego?
realkrzysiek Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Kupowałem w pobliskim sklepie rowerowym. Jak bardzo Ci zależy to mogę kupić i wysłać pocztą, albo zaryzykuj i kup na Allegro jakiś z uszczelką najtańszy za 3,90 zł (akurat w tej cenie od państwa Lightsport z uszczelką wygląda tak jak mój). Jakby nie pasował to piątkę wiertło i przewiercić dosłownie kilka milimetrów 3-4 od strony gwintu, czyli tam gdzie podłączamy pompkę. Ps. Sklep w którym kupowałem adapter http://www.rowerydax.pl/. Nie oferują przejściówek w sklepie internetowym. To są bardzo mili ludzie, więc zakładam, że trzeba byłoby zadzwonić i poprosić.
sebeq76 Napisano 10 Maja 2014 Autor Napisano 10 Maja 2014 Ok, dzieki za informacje. Sprobuje jakos to zalatwic :-)
Mod Team adamos Napisano 10 Maja 2014 Mod Team Napisano 10 Maja 2014 Kup sobie porządną pompkę stacjonarną.
inTro84 Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Posiadam ot taką przejściówkę: http://allegro.pl/przejsciowka-z-presta-na-schrader-av-samochodowy-i4213251421.html i świetnie sprawuje się podczas pompowania koła pompką nożną z manometrem jak i kompresorami na stacjach. Ważne aby końcówka posiadała wewnątrz uszczelnienie, w przeciwnym wypadku powietrze będzie uciekać bokiem. byłem co prawda tylko na 1 stacji, ale jak załączyłem końcówkę do kompresora, to wtedy: - nie było wskazania cisnienia - powietrze wylatywało bokami przejściówki zamiast pompować koła wyglądało na to jakby końcówka przejściówki była za długa. - wskazania ciśnienia nie będzie od razu po podłączeniu końcówki kompresora ponieważ po zakręceniu przejściówki zawór się nie odblokuje dopóki kompresor nie poda ciśnienia. Na stacjach z manometrem elektronicznym należy użyć "opcji" pompowanie pustej opony. - zawór na pewno był otwarty (końcówka odkręcona) przed założeniem przejściówki i podłączeniem kompresora?
realkrzysiek Napisano 10 Maja 2014 Napisano 10 Maja 2014 Dziś byłem w Decathlonie i tam widziałem końcówki do pompek, które w łatwy sposób można zaadoptować do pompki z kompresora.
sebeq76 Napisano 10 Maja 2014 Autor Napisano 10 Maja 2014 Właśnie nabyłem taką z gumową obwódką w środku, teraz to przetestuję.
galos Napisano 13 Maja 2014 Napisano 13 Maja 2014 Właśnie nabyłem taką z gumową obwódką w środku, teraz to przetestuję. Napisz czy problem rozwiązany !!!
sebeq76 Napisano 13 Maja 2014 Autor Napisano 13 Maja 2014 napiszę, ale na razie nie miałem okazji tego zrobić i przez najbliższy tydzień nie będę mógł, bo jestem za granicą służbowo - rower stoi i stygnie :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.