rozowykubek Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Yo przymierzam się do zakupu sakw z zamysłem posiadania ich tak długo jak tylko się da, z zamiarem wożenia rzeczy dnia codziennego ażeby zwiększyć komfort wiecznie gorących i często mokrych pleców (oraz okolic) oraz na nie za długie wędrówki. Zależy mi głównie na jakości i najlepiej cena/jakość gdzie 300zł to już max co chciałbym wydać. Generalnie nastawiłem się już na kupno Crosso za 229zł aczkolwiek dalej stoje przed wyborem bagażnika i niekoniecznie chciałbym kupować oryginalny za 125zł (poza kompatybilnością jest iście barbarzyński). Znalazłem też Ortlieba za 299zł, który niestety jest mniejszy o całe 20 litrów chociaż daje dodatkowe 3 lata gwarancji ( oraz podobno lepszą jakość et cetera ) i tutaj pytanie do Was Co Wy byście wybrali i dlaczego ? ciężko się zdecydować... na - dla Dry * 2 lata gwary * wycieranie materiału przytrzymującego dolny hak ( przynajmniej takie widziałem opinie ) * brak regulacji systemu nośnego * nity zamiast śrub na - dla City * drożyzna * 20 litrów mniej * wypinające się lub nie dające się zapiąc klamry przy zbyt dużym wypchaniu ( tu również, takie opinie widziałem ) * system nośny z tworzywa ( ? )
wojtasin Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 1. Miałem Crosso Dry, teraz używa ich moja siostra. Mają ponad 6 lat, faktycznie trochę się poprzecierały, ale póki co wciąż nadają się do użycia, przetarcia łatwo się łata. Nowe są z lepszego materiału i ładniejsze. 2. W Ortliebach też są nity zamiast śrub. 3. Bark regulacji w crosso okazał się mniej upierdliwy, niż regulacje w innych sakwach 4. System nośny z tworzywa to nie minus, trzyma się dobrze i jest trwały. 5. Haki z tworzywa to nie minus, są tak skonstruowane, że się nie wypną (szybciej wypną się crosso). Przy dłuższym wypychaniu ponad miarę ortliebów mogą za to puścić nity mocujące listwę z hakami do worka sakwy. 6. Nie dziaduj z bagażnikiem, chcesz oszczędzić, to kup klona crosso z logo massload.
kalinah Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Generalnie nastawiłem się już na kupno Crosso za 229zł [..] Znalazłem też Ortlieba za 299zł W razie tych drugich tutaj pare zeta taniej, no i stosunkowo niski wobec innych sklepow internetowych prog dla przesylek gratis.
Darasekpoz Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Miałem przyjemność jechać zarówno z pożyczonymi Crosso, jak i pożyczonymi Ortliebami. Moim zdaniem, system mocowania zdecydowanie lepszy w Ortliebach - o wiele łatwiej się je ściąga i montuje. Aby dobrze i sztywno umocować Crosso musiałem się z nimi troszkę posiłować. Choć jak już były zamocowane - to i jedne i drugie sprawowały się bez zarzutu.Obie marki są legendarne i produkują dobry sprzęt, przynajmniej tak twierdzą wszyscy mi znani ich użytkownicy. Ja wybrałem jednak Ortlieba, dziś zamówiony w centrumrowerowe.pl.
jur Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Ja natomiast zainwestowałem w polską myśl techniczną czekam na przesyłkę. Zadecydowała pojemność a przede wszystkim że jest to produkt polski
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.