iLOVEtravel Napisano 9 Maja 2014 Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Cześć! Planuję zakup kasku do jazdy na wyprawy czyli szosa + od czasu do czasu może do lasu Zastanawiam się tylko czy opłaca się kupować drogi sprzęt. Wiadomo to jednak głowa więc potrzebuje dobrej ochrony i mózg podpowiada że nie warto oszczędzać kasy na taki sprzęt, ale byłem dzisiaj w Go Sporcie i wziąłem do ręki kask za 65zł Kellys Blaze i jakiegoś Giro za 300zł i szczerze mówiąc nie widziałem różnicy. Może plastik trochę bardziej trzeszczący w tym tańszym ale pianka taka sama i nic więcej. Generalnie oba nie wyglądały jakoś super solidnie ale nie mam rozeznania w kaskach więc może tak powinien po prostu wyglądać. Znalazłem na allegro kilka pozycji najczęściej kupowanych i dosyć znanych (nawet dla mnie) firm i czy takie pozycje są wystarczające czy lepiej dopłacić i odczuć kolosalną różnicę w bezpieczeństwie? Generalnie wygląd schodzi puki co na drugi plan. 1) http://allegro.pl/kask-rowerowy-kellys-blaze-4-kol-roz-m-l-58-61cm-i4197432305.html 2) http://allegro.pl/author-kask-rowerowy-rocca-3kolory-i4182600769.html 3) http://allegro.pl/kask-rowerowy-na-rower-4f-terral-roz-l-58-61cm-i4209879980.html 4) http://allegro.pl/kask-rowerowy-northtec-f4000-ce-damski-meski-i4200187157.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 9 Maja 2014 Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Wystarczy, każdy kask, który posiada certyfikat gwarantuje porównywalne bezpieczeństwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 9 Maja 2014 Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Z kaskami jest jak z ubezpieczeniem. Na ogół się nie przydają. Z tego punktu widzenia kask w ogóle jest nieopłacalny. Ale skoro pytasz o różnice pomiędzy droższymi i tańszymi kaskami, to najczęściej główne: - w tańszych jest często badziewnie rozwiązanie mocowania pasków i regulacja - tańsze są cięższe, co przy długich jazdach czujesz na karku - spójrz na wentylację w tych modelach. - jeśli nie jeździsz w czapeczce pod kaskiem, to zobacz jak zabezpieczona jest głowa przed owadami w okolicy wlotów powietrza. - i wreszcie mój ulubiony przykład - często przy wyższych prędkościach kaski powodują duży szum. Czasem to nie jest kwestia ceny, ale np. przeznaczenia kasku. Kaski szosowe uwzględniają w większym stopniu tę przypadłość, ale te kaski dedykowane do szosy są przeważnie droższe... Sama przymiarka w sklepie guzik niestety daje - tak da się tylko wybrać rozmiar i kolor. Dopiero po kilku jazdach będziesz wiedział, czy dobrze zrobiłeś. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Maja 2014 Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Opłaca się kupić jakiś B-brand. Ze rzutów z Lidla etc. Można tam kupic markowe kaski sprzedawane pod brandami lidla. Lepiej kupic kask z drugiego rzutu ( tylkonie ten który jest szeroko opisywany w internecie, ten to jest jakis turystyczny model) Oprócz tego co napisał kolega Parmenides, można dodać, że lepiej kupić kask tworzony metodą wtryskową - styropian jest wtryskiwany do plastikowej skorupy, zamiast do niej przyklejany. Pomiędzy kaskiem za 300 złotych a kaskiem za 500 złotych różnice stanowi marża. W zeszłym roku w drugim rzucie mieli te kaski : http://www.bikestacja.pl/pl/kask-met-veleno-2013.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dasaj Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 W Decathlonie mają kaski Bella w cenach przystępnych. Firma wyspecjalizowana w kaskach, więc na pewno wiedzą co robią - ostatnio przeleciałem przez kierownicę i kask zdecydowanie spełnił swoje zadanie - nawet nie poczułem, że poleciałem na głowę, bolały mnie tylko bark i nadgarstek. W droższych kaskach można spotkać modele z MIPS, które mają dodatkowo zmniejszać ryzyko wstrząsu mózgu, ale to raczej półka > 400 PLN. Przykład: Scott Lin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Siatka przeciw owadom to zdecydowanie rzadkość na rynku - mają ją nieliczne kaski (właściwie nie wiem dlaczego). Z innych - moim zdaniem istotnych - szczegółów na które warto zwrócić uwagę: - ilość wyeksponowanego styropianu - im więcej pokrytej plastikiem skorupy tym estetyczniej kask wygląda - warto wybierać modele które dół mają zabezpieczony - bez tego styropian prędzej czy później jest "podziobany" i powgniatany - sposób regulacji uprzęży - na dwa suwaki jest trudniejszy w regulacji w czasie jazdy - pokrętło ułatwia życie - sposób zapinania pasków uprzęży - zazwyczaj jest klamra, niewiele kasków ma sprzączkę z regulacją luzu; Moim faworytem między innymi powyższych względów jest http://www.barabike.pl/pl/p/Kask-rowerowy-MANGO-Escape-52-58-cm-popielaty/3794 Uważam go za najlepszy jeśli chodzi o użytkowanie kask jaki miałem (nadal mam) - ma świetną wentylację, jest wąski i niski przez co nie deformuje głowy. To jedyny kask który kupiłem dwa razy (pierwszy pękł po wypadku, po produkcie konkurencji wróciłem do tego Mango). Tu bardzo dobra cena http://www.sklep.eurobike.pl/index.php/produkt/kask-mango-escape-czerwono-czarny-56-62-cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PjeseczeQ Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Znalazłem na allegro kilka pozycji najczęściej kupowanych i dosyć znanych (nawet dla mnie) firm i czy takie pozycje są wystarczające czy lepiej dopłacić i odczuć kolosalną różnicę w bezpieczeństwie? Generalnie wygląd schodzi puki co na drugi plan. To wszystko to jest praktycznie to samo. Różne loga producentów i może kształt otworów wentylacyjnych. Każdy z podanych przez ciebie czterech kasków spełni swoje zadanie - ochrona głowy podczas rekreacyjnej jazdy.* Mam już 3-4 sezony budżetówkę Schwinn'a (dokładnie tą : http://www.amazon.com/Schwinn-Intercept-Adult-Bicycle-Helmet/dp/B0017RAMCQ/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1400009026&sr=8-4&keywords=Schwinn+helmet ) i po prostu jest i spełnia swoje zadanie - nie jest ciężki, łatwy w regulacji i nie czuć go na bani nawet po kilku godzinach. Jedynie co to już po kilku latach skorupa od styropianu odłazi nieco, sezon jeszcze posłuży i pewnie trza będzie wymienić dla własnego spokoju + regułki-legendy żeby kaski co 4-5 lat wymieniać. * - na zawodach to trzeba się pokazać w carbonie Giro/MET'a bo inaczej wstyd w ogóle się tam pokazywać (dżołk ofc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A ja wyczaiłem używkę Giro Atmosa od znajomej i nie zamieniłbym go na żaden inny kask, jego wentylacja jest po prostu kosmiczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ja w ubiegłym roku kupiłem kask w Lidu sprzedawany pod ich marką Crivit za całe 69 zł. Szybki reaserch w sieci i okazało się, że to przebrandowany Cratoni Zethos Youth dokładnie taki jak ten tylko w innym kolorze http://www.profibike.com.pl/cratoni-zethos-youth-5459-cm-p-612.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Ciekawe, że Cratoni opłaci się sprzedawać kask Lidlowi za grosze Sądzę że cena zakupu wynosi w takim przypadku pewnie kilkanaście złotych maksymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Albo kosztuje to Lidla kilkanaście złotych albo Lidl wcale na takich kaskach nie zarabia traktując taką ofertę jako wabik. Przyjdziesz po kask - wyjdziesz z całym koszykiem/wózkiem produktów. Tak sobie gdybam ale często duże sieci handlowe tak postępują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Maja 2014 Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Cena 239 detal, po drodze marża sklepu, dystrybutora krajowego i producenta... Lidl bierze bezpośrednio od producenta i to duże ilości... Może jeszcze na tym zarabiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 przebrandowany Cratoni Zethos Youth dokładnie taki jak ten tylko w innym kolorze Mam Zethosa a synom kupiłem owego Crivita i to są dwie różne bajki. Ani podobieństwa zewnętrznego ani jakościowego. Określenie "dokładnie taki" jest mocno na wyrost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 W jakości nie wiem, nie mam porównania ale zewnętrzne jest. Być może podlinkowałem w tej chwili jakiś inny rocznik ale rok temu szukając info o tym kasku trafiłem poprzez jakąś niemiecką stronę na Zethosa, który wyglądał tak samo. Jeśli powyżej wprowadziłem kogoś w błąd to przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Porównuję sztukę do sztuki a nie zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 często przy wyższych prędkościach kaski powodują duży szum. Piszesz o orzeszku Pierwsze słyszę aby jakikolwiek orzeszek robił szum, full face i owszem ale orzeszek Ani podobieństwa zewnętrznego ani jakościowego. Dokładnie szczególnie ta jakość z roku na rok schodzi na psy niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 @[mem ber=michuuu], Nie neguję Ja niestety mogłem tylko porównać na podstawie zdjęcia (notabene porównującego dwa kaski Crivit/Cratoni) z niemieckiego forum. Swoją srogą @[mem ber=michuuu], o którym wypuście lidlowych kasków piszesz bo może mamy na myśli dwa zupełnie różne produkty? Lidl wypuszcza kaski kilka razy w roku i są to różne modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 o którym wypuście lidlowych kasków piszesz Nie potrafię odpowiedzieć z którego wysypu ale śledzę rowerową ofertę Lidla i żaden kask z ich oferty nie jest taki sam jak Zethos. Iza121 również potwierdza znaczną różnicę w jakości tych kasków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Szkoda, można by było porównać i zweryfikować. A co do jakości to jest chyba zbyt duże uogólnienie. Tak jak wiele rodzajów kasków pod względem wyglądu i funkcjonalności pojawia się w lidlu, tak ich jakość jest też znacząco różna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 14 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Co by nie było, nie neguję sensowności zakupu w Lidlu. Jednak niestety cena wyznacza w tym przypadku jakość i dotyczy to wielu produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 A mój kask z Lidla miał idealnie takie same zapięcia od pasków jak Giro, 1:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Lidl handluje artykułami spożywczymi, "nonfoodowe" wrzutki mają na celu intensyfikację sprzedaży artykułów spożywczych. Ale pewnie jakaś marża tam jest. Planem promocji "wrzutek" kieruje centrala w Niemczech. Z tego co wiem to plany promocyjne są podobne dla wszystkich krajów. Sklepów mają prawie 10 000 w całej europie, na każdy sklep powiedzmy srednio po 50 kasków, daje nam to 500 000 kasków. W zamówieniu na jedną akcję Nie są to ilości które można z czymkolwiek porównywać. Jeśli mi ktoś powie, że kask ktory kosztuje 350zł (po przejściu przez cały łańcuszek pośredników) jest równoczesnie sprzedawany za 75 w Lidlu - uwierze bez wahania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Jeśli mi ktoś powie, że kask ktory kosztuje 350zł (po przejściu przez cały łańcuszek pośredników) jest równoczesnie sprzedawany za 75 w Lidlu - uwierze bez wahania. Tak na słowo i bez porównywania jakości obu, nawet jeśli dochodzą do Ciebie sygnały o tym, że jakość kasków z lidla, jest gorsza?......... to bardzo łatwowierny jesteś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Nie pracuje w Lidlu, skad mam wiedzieć. Może to drugi sort, a może to starsza wersja tego samego modelu tego samego kasku. Sam mam dwa kaski z lidla, jeden turystyczny a drugi na wyścigi. Ten drugi jest kopią met veleno i jestem z niego bardzo zadowolony. Z kaskami z Lidla jest jak z chińskimi ramami carbonowymi. Suma sumarum i tak bardzo sie opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
opium24 Napisano 17 Maja 2014 Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Przerabiałem temat w zeszłym roku. Schodziłem chyba wszystkie sklepy w poszukiwaniu "tego jedynego" Padło na kask Uvexa. W cenie "budżetowej" kasku do 300pln jakościowo sporo zostawiał konkurencje w tyle, ma siatki przeciw owadom, jest bardzo lekki i przede wszystkim był najwygodniejszy ze wszystkich (oczywiście to parametr indywidualny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.