Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny]Clarks skeletal, "dzwoniaca" tylnia tarcza.

scoobel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z tylnim hamulcem poniewaz tarcza strasznie "dzwoni" przy predkosci powyzej 20 km/h. Hamulec to clarks skeletal, tarcza 160, jutro wolne wiec rower powedruje na stojak i zobaczymy co jest grane. Jesli mozecie napiszcie mi na co mam zwrocic uwage zeby zlokalizowac przyczyne "dzwonienia" tej tarczy i zradzic temu jakos. Pzdr.

Napisano

Odkręcić zacisk, zacisnąć kilka razy klamkę. Trzymając zaciśniętą klamkę, dokręcić zacisk. Jeśli nie pomoże, to raczej masz krzywą tarczę.

Napisano

Sposób podany przez devilka nie zawsze działa a właściwie rzadko kiedy działa. Luzujesz śruby mocujące zacisk do adaptera i ustawiasz tak aby odstęp obu klocków od tarczy był równy - zrób tak 

Napisano

Wczoraj meczylem sie z tym hamulcem i pozniej doszly jeszcze przezutki i tak 3 h zeszly. Tarcza po dzisiejszych testach juz nie "dzwoni" sposob od jasinski2144 zadzialal od DEVILEK tym razem niestety nie. Ale to nie wszystko poniewaz teraz jak hamuje tym hamulcem to czuje jak zacisk wylapuje te dziury na tarczy i daje taki efekt "tarki" ktory odczuwalny jest na klamce i ponadto slychac to takze. Co z tym zrobic?

Napisano

Tarcza ponownie zaczela "dzwonic", regulowalem zacisk kilkakrotnie przez ostatnie pare dni i nadal przy hamowaniu jest ten efekt "tarki", prosze pomozcie !!!! Tarcza jest prosta, klocki w dobrym stanie.

Napisano

Miałem podobny problem z Shimano M615…weź latarke i poswieć od dołu na tarcze i klocki, tak żeby światło było widoczne między klockiem, a tarczą i wtedy zakręć kołem. Ja dopiero po takim zabiegu zorientowałem się, że tarcza jest minimalnie krzywa.

Napisano

A wiec tak, tarcza "dzwoni" duzo mniej, efektu "tarki" takze juz nie ma. Jedyne co zrobilem to zwiekszylem skok klamki i takie sa tego efekty. Pozytywne zakonczenie. Dzieki za odpowiedzi.Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...