Skocz do zawartości

[opony] Opony szosowe i czasem w las

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jeżdżę głównie po szosie, ale... mam przed domem jakieś 6km leśnej drogi, którą mogę dojechać do asfaltu co by od czasu do czasu zmienić trasy. Obecnie posiadam rower Specialized Sirrus Sport z oponami 700x28c i b. ciężko się na nich jedzie kiedy jest już sucho i cienka warstwa piasku pokrywa ścieżkę. Wcześniej miałem podobny rower z oponami 700x32c i też się zapadały. Jaka opona będzie dobra na takie ścieżki a jednocześnie nie będzie miała zbyt dużego oporu na asfalcie? Czy taka Schwalbe Marathon racer 700x38 z bieżnikiem szosowym spełniła by moje oczekiwania? Czy lepszy byłby inny rodzaj bieżnika? W sumie rower ma napęd raczej MTB to czemu tego nie wykorzystać, jak byłyby możliwości. Z góry dzięki za rady.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Nikt mi nie pomógł, i znów musiałem zaryzykować sam. Ja się jednak podzielę z wami doświadczeniem po dzisiejszej jeździe "moją" droga przez las. Wreszcie udał mi się zakup na 100%. Jak pisałem, opony 700x28c oryginalne Nimbus nie sprawdzały się kompletnie (jedynie na asfalcie gładkim jak pupa niemowlaka), kupiłem wiec opony zwijane Schwalbe Sammy Slick w rozmiarze 700x35c i... jestem w szoku. Pomimo deszczy dziś już w lesie piach a ja jechałem bez grzęźnięcia bez uślizgów. Jeszcze nigdy na takich oponach nie jechałem. Normalnie cud. Na asfalcie tez super jada. Co prawda mam małe doświadczenie z innymi oponami, ale te polecam w ciemno dla osób jeżdżących głownie po asfalcie i ścieżkach leśnych które miejscami są piaszczyste. Naprawdę rewelka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...