Skocz do zawartości

[Tarczówki] Najlepsze do 5 stów

Kalina

Rekomendowane odpowiedzi

Magury Julie to za 300zł sztuka można mieć... ale to ciężkie klocki są. Na allegro często po ok. 300-350zł można wyrwać nową Magurę Martę na tył, a to jest naprawdę świetna cena jak za ten hamulec (cena katalogowa ~1100zł).

Pytanie czy przy takiej wadze naprawdę niezbędne są hamulce tarczowe? Może i same zaciski+przewody+kable zaczynają już wagowo być porównywalne z V-kami (zwłaszcza z tymi z równoległbym prowadzeniem klocków) ale dochodzi jeszcze zwiększona masa kół - cięższe piasty (i z reguły też solidniejsze szprychy, albo przynajmniej ich zaplot -> większa długość).

Może lepszym wyborem byłyby obręcze z powłoką ceramiczną (dość drogie, ~) + odpowiednie klocki (tyle samo co każde inne dobre) ?

ja używam sh z równoległym prowadzeniem na przód ma lx a na tył xt , wczesniej miałem sram 7.0 i tez były ok ale po zimie sie skończyły nie wytrzymały próby soli na polskich drogach .

dużo zalezy od klocków tj od wkładek do klocków przedział cenowy od 5 zł wzwyż ja używam okładzin xt inie mam problemów waże 71 kg

To zależy czy ważniejsza jest waga, czy wygoda ;).

W rozwiązaniu Shimano z równoległym prowadzeniem (XTR '03 i XT '04, LX '05 już nie, ale starsze tak) hamulec jest cięższy, może złapać luz na mechaniźmie, ale za to jak już się raz dobrze ustawi szufladki z klockami, to później się conajwyżej podciąga linkę na baryłce przy klamce.

Hamulce Avida mają prostszą budowę -> są lżejsze (zwłaszcza model Single Digit Ti, obecnie przemianowany na Single Digit SL z tytanowymi śrubkami mocującymi, ale model SD7 to jest to samo, oprócz tych śrub więc chyba taniej wyjdzie wymienić same śruby) jak również jest mniejsza szansa na to, że coś może w nich zawieść. Mankamentem może być to, że w czasie zużywania się klocka zmienia się kąt jego pracy z obręczą, i gdyby chcieć go maksymalnie wykorzystać może być ewentualnie konieczne podregulowanie jego pozycji względem ramion.

Bardzo ciekawą moim zdaniem propozycją są hamulce Cane Creek: Direct Curve 3, gdzie wyeliminowano konieczność stosowania fajki, która ma tendencje do zapychania się błotem, a ze względu na spory kąt gięcia często to właśnie tam linka ma największy opór.

Ale zwykłe ramiona Shimano Alivio (różniące się od Acery szufladkami na wymienne okładziny zwiększającymi sztywność układu) po wymianie na dobre klocki (Avid Rim Wrangler2 bądź KoolStop: MTB Contured ) też potrafią być niebywale skuteczne nawet mimo, że stosowane ze zwykłymi obręczami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...