Skocz do zawartości

[wyprawa] Wisła-Gadńsk wzdłuż rzeki, przełom lipiec/sierpień

baranek2010

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak jak w tytule planuję wyprawę rowerową z Wisły do Gdańska, wzdłuż królowej naszych polskich rzek. Łącznie do przejechania około 1100 km. Termin realizacji przełom lipca/sierpnia, czas wycieczki 10 dni. Trasa jest wstęnie opracowana. Żeby nie jechać sam i by było raźniej poszukuję towarzysza/towrzyszki lub małej grupy osób (np. 3-4) do tej eskapady. Jeśli ktoś chętny to proszę pisać, najlepiej na PW. Spanie głównie pod namiotami lub u życzliwych ludzi.

Napisano

Może poczekaj, aż zbudują Wiślaną Trasę Rowerową? ;]

A po co, teraz większa przygoda. Wzdłuż Dunaju jest trasa rowerowa, ładna, równiutka, idealna, ale tym samym na dłuższą metę nudna.

Napisano

Tak jak w tytule planuję wyprawę rowerową z Wisły do Gdańska, wzdłuż królowej naszych polskich rzek. Łącznie do przejechania około 1100 km. Termin realizacji przełom lipca/sierpnia, czas wycieczki 10 dni. Trasa jest wstęnie opracowana. Żeby nie jechać sam i by było raźniej poszukuję towarzysza/towrzyszki lub małej grupy osób (np. 3-4) do tej eskapady. Jeśli ktoś chętny to proszę pisać, najlepiej na PW. Spanie głównie pod namiotami lub u życzliwych ludzi.

Witam, swietny pomysł....trzymam kciuki.

Pozdrawiam, Jacek

• 2 tygodnie później...
Napisano

A po co, teraz większa przygoda. Wzdłuż Dunaju jest trasa rowerowa, ładna, równiutka, idealna, ale tym samym na dłuższą metę nudna.

Dokładnie takie same odniosłem wrażenie. Gdy Dunaj wylał to zostałem zmuszony miedzy Wiedniem a Bratysławą do lawirowania po lokalnych drogach i bezdrożach i wtedy miałem największą frajdę  :woot:

Spanie głównie pod namiotami lub u życzliwych ludzi.

Jak będziesz w okolicy Warszawy daj znać to wskażę ci fajne trasy wjazdowe i wyjazdowe a także zaoferuję ci nocleg w domku. Mieszkam 600 m od Wisły więc za wiele trasy nie nadrobisz.

Napisano

Serdeczne dzięki za propozycję noclegu :) ale na dzień dzisiejszy mamy miejscówkę do spania w stolicy. W razie gdyby się coś zminiło to dam znać.

Jesli juz piszę o noclegu to gdyby ktoś chciał nas przenocować w Połańcu lub Grudziądzu to zapraszamy do kontaktu:)

Napisano

Cześć, ja chce jechać z Mikołowa do Płocka, tak żeby być w Płocku 24 lipca. A że Płock leży nad Wisłą, to może da się połączyć siły? :)

Napisano

Tak jak w tytule planuję wyprawę rowerową z Wisły do Gdańska, wzdłuż królowej naszych polskich rzek.  Trasa jest wstęnie opracowana.

Kilka małych rad.

Do Kazimierza Dolnego warto jechać lewą stroną rzeki i co nieco pozwiedzać.Polecam zamek-pałac w Janowcu.

Tuż przed samym Kazimierzem jest prom więc obowiązkowo zwiedzanie Kazimierza  a za Kazimierzem warto do Puław przejechać przez wąwozy.

Wart w Puławach dłużej spędzić bo tam jest mnóstwo zabytków.

Okolice Dęblina jedziemy lewą stroną. Po prawej jest droga krajowa i koszmarna korona wału.

Podobna okolica jest przed Górą Kalwarią.

Przeprawiasz się przez Wisłe na lewą stronę i zwiedzasz zamek w Czersku.

Za Górą Kalwarią proponuję jechać lewą stroną gdyż do samego Wilanowa prowadzi lokalna droga wykorzystywana przez szosowców.

Warszawa posiada system dróg zarówno z lewej jak i z prawej strony.

Za Warszawą do Modlina proponuje jechać prawą stroną. Na koronie wału jest wprawdzie gruntowa ścieżka ale przeważnie utwardzona. Dopiero tuż przed samym Nowym Dworem Mazowieckim wał jest zaorany i warto zjechać na szosę z poboczem.

Obowiązkowo do zwiedzenia Modlin

Przeprawa przez Wisłę po starym moście i jedziesz przez Kampinowski Park Krajobrazowy.

To takie małe przemyslenia ze środkowego biegu Wisły. Może ci się przydadzą... :thumbsup:

Napisano

Mimo, ze rady byly nie dla mnie, to jednak dziekuje za nie, bo ja (ze znajomymi) bede pokonywal dokladnie ta sama trase, tylko kilka dni po koledze, ktory zalozyl ten watek.

@baranek2010: jak juz przejedziesz trase (lub nawet w trakcie jesli dasz rade) to podziel sie prosze wszelkimi uwagami, ktore moglyby byc pomocne przy naszej wyprawie. Z gory dziekuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...