Skocz do zawartości

[koła] Mavic X222 Deore LX vs. Alexrims DH19 Novatec - pod sakwy

Masako

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam mały dylemat co wybrać, pomyślałem, że może ktoś bardziej doświadczony doradzi. Potrzebuję przednie koło, które będzie jechało pod obciążeniem sakw. Rower trekkingowy, koła 26 cali. Mam dwie opcje, zastanawiam się co będzie lepsze. Wymagania co do wytrzymałości tego koła, to jeszcze w tym roku ok. 6000 km w trasie.

Opcja 1)

Posiadam używaną obręcz MAVIC X222 i piastę Deore LX Parallax 100 o oznaczeniu HB-M564. Części, choć mają już lata, są w (bardzo) dobrym stanie. Nie były jakoś mocno jeżdżone. Musiałbym tylko zapleść nowe szprychy + konserwacja piasty. Koszt około 150 zł jak sądzę.

Opcja 2)

Zakup nowego koła ALEXRIMS DH19 na piaście Novatec 751SB. Koszt, około 180 zł. Przykładowe koło na alledrogo:

http://allegro.pl/kolo-26-przod-alexrims-dh19-novatec-kola-maszyna-i4141040109.html

Generalnie to skłaniam się ku opcji pierwszej. Chyba nie dlatego, żeby oszczędzić 30 zł, a raczej dlatego, że po prostu mam te części i właściwie po co kupować nowe, jak można wykorzystać stare. Te części z tego co kojarzę, są całkiem dobre jakościowo. Ale może jest ktoś, kto mnie namówi na opcję 2.

Dzięki za wszelkie opinie.

M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...