Skocz do zawartości

[szprychy] białe szprychy do koła 26

TriggaHappy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem w trakcie składania nowych kół i natknąłem się pare dni temu na takie zdjęcie:

ss34front01ly4.jpg

W moment zakochałem się w białych szprychach. Rower mam też biały, opony maxxisa więc mam pełną wizualizację tego jak mój rower wyglądałby na białych szprychach.

Rodzi się tylko pytanie gdzie ja dostanę dobre białe szprychy. Szukam czegoś jak DT champion tylko białe, cenowo ok 2zł lub ciut więcej za sztuke. Znalazłem na daveo za 8.70 - jakiś żart. 

Może ktoś z Was orientuje się bardziej niż ja w szprychach i poleci mi jakieś dobre białe w rozsądnych pieniądzach? 

Oczywiście są dartmoory i może byłbym skłonny je kupić, nigdzie nie ma o nich opinni i nie wiem czy wytrzymałyby moją wagę. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie ze szprychami dartmoora to chętnie poczytam. Niby moje poprzednie koła (zwykłe koła kross za 50zl całe koło, ze szprychami no name) wytrzymały ponad 6tys km i poszły tylko dwie szprychy. Podejrzewam więc że jakiekolwiek szprychy nie włożę to na pewno nie będzie gorzej, ale skoro składam nowe koła to chcę żeby to było coś lepszego niż te koła krossa.

Biorę pod uwagę że takie moje białe fanaberie będzie ciężko znaleźć więc jak nie znajdę białych to wezme pospolite czarne :) długości jeszcze nie znam więc nie pytajcie, będe to mierzył dopiero jak przyjdą mi piasty i obręcze - w ciemno moge powiedzieć że będzie to standardowy rozmiar mtb do koła 26 czyli coś między 255 a 265. Nie chcę też cieniowanych, wolę 2.0 na całej długości.

Napisano

Z białych to tak na szybko kojarzę Sapim CX-Ray, Dt competition i aerolite. Wydaje mi się, że na tym zdjęciu fajny efekt został osiągnięty dzięki szprychom aero (spłaszczonym)

• Mod Team
Napisano

Ja sklecałem koło na białych:

1009464.jpg

Ale powiem ci jedno, zwykłą piastę sklecic na białych szprychach to nie lada wyczyn. Ja kupowałem dartmoory ok 50zł za komplet.

Napisano

Nie patrz na stronę Daveo,tylko zadzwoń.Z półtora roku temu przeplatał mi koła 26 dla kobiety na białe szprychy w rozsądnych pieniądzach.Koła wyszły coś 1750g na 2mm DT.

Napisano
Ale powiem ci jedno, zwykłą piastę sklecic na białych szprychach to nie lada wyczyn. Ja kupowałem dartmoory ok 50zł za komplet.

Czyli ciężko będzie białych szprych nie porysować przy zaplataniu, o to chodzi tak ? Między innymi nad dartmoorami się zastanawiałem. Jak Twoja opinia o tych szprychach, trzymają się jakoś bez luzowania? nie pękają przy normalnej jeździe XC - lekkie leśne ścieżki ? czasami jakis krawężnik też się załapie. Widze że w tym kole już chyba kilka wymieniałeś bo inny kolor,  no chyba że to taka estetyka przy wentylku :) Dartmoory mam dostępne prawie od ręki w lokalnym sklepie więc było by bezproblemowo. Cenowo fajnie jak na szprychy bez nypli.

• Mod Team
Napisano

Czyli ciężko będzie białych szprych nie porysować przy zaplataniu, o to chodzi tak ?

Dokładnie tak. Są lakierowane i w przeciwieństwie to zwykłych nierdzewnych lub oxydowanych na czarno trzeba je przeciągać prostopadle w otworze bo inaczej zamiast białych będziesz miał krase :P

Jak Twoja opinia o tych szprychach

to już 3 koło jakie zlepiłem na dartmoorach lakierowanych. z żadnym nie bło problemów. W mojej jeździe ęduro i alu nyplach pojawiło sie co prawda bicie tam ... ok 2mm ale to pomijalne straty. żadna mi nie pękła ani nic sie z żadną nie stało poza rysami :P Lakier na bank odpryśnie w miejscu styku szprych ... taki ich urok.

Wildze że w tym kole już chyba kilka wymieniałeś bo inny kolor

Nie, nie kiedyś składałem koło na zielonych właśnie i mi zostały zapasowe. Tutaj 2 równoległe miały być czerwone ... ale nie mogłem dostać luzem kilu szprych więc dałem te co zostały, bo pasowały długością.

A koło to świeżo po złożeniu wiec nie mogło być mowy o wyminie przez zużycie :P

• Mod Team
Napisano
Jak Twoja opinia o tych szprychach, trzymają się jakoś bez luzowania? nie pękają przy normalnej jeździe XC - lekkie leśne ścieżki ? czasami jakis krawężnik też się załapie.

Takie rzeczy to się dzieją jak koło jest źle zaplecione, nie przez szprychy. Jakiekolwiek firmowe szprychy kupisz jak koło będzie dobrze zaplecione i wycentrowane nie mam mowy o luzowaniu/pękaniu szprych.

Napisano

Wróciłem właśnie od mechanika który będzie mi zaplatał koła. Zostawiłem mu obręcz i piasty żeby wymierzył mi jakie szprychy kupić i przy okazji pogadaliśmy chwile. Bardzo odradzał mi dartmoory. Nie mówił że złe ale że są bardzo nieprzewidywalne, jedna partia pęka inna nie - loteria. Polecił oczywiście DT bo sam na nich jeździ i przez 3 lata ponoć nie centrował. Facet ma doskonałą opinie w całym mieście jeśli chodzi o koła rowerowe i wszystko co z nimi związane, wszędzie gdzie nie zapytam to do niego wysyłają. Porzuciłem więc myśl o dartmoorach i zrobie koło na DT champion 2.0 CZARNE i skoro już o tym mowa to może macie jakieś dojścia gdzie najlepiej kupić te szprychy ? potrzebuje na 2 koła i dla pewności pare w zapas czyli powiedzmy 80 sztuk. Najtaniej razem z nyplem znalazłem w rowerowy.com po 2,35 szt. Bikestacja ma op 2zl ale bez nypla. Może macie jakieś inne sugestie gdzie to zakupić ?

• Mod Team
Napisano

Mi sie nie zdarzyło by pękła choć jedna szprycha dartmoora a kilka kół złożyłem. Ale może i tak jest, ja te koła składałem min 3 lata temu i dalej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...