zur555 Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Witam; Ja mam takie pytanie czy łańcuchy w rowerach szosowych powinny być smarowanie ? Bo ja dziś odebrałem mój rower z serwisu i zauważyłem ze łańcuch w praktyce jest nie posmarowany( nawet palec nie jest brudny gdy dotknie łańcucha... przed oddaniem to był aż za bardzo posmarowany). I teraz się zastanawiam czy czasem nie zapomniał posmarować czy tak powinno być?
zur555 Napisano 8 Maja 2014 Autor Napisano 8 Maja 2014 No wiem ze w środku. I w sumie sprawdziłem to za pomocą chusteczki i jest tam lekki smar, Więc jest posmarowany. Po prostu nie mam doświadczenia w rowerach i gdy zobaczyłem błyszczący łańcuch przestraszyłem się ze jest nienasmarowany. Bo gdy kupiłem to był tak nasmarowany ze smar mi aż ramę brudził podczas jazdy(wyolbrzymienie ) ...
kams Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Łańcuch od roweru szosowego niewiele różni się sposobami pielęgnacji od łańcucha do roweru MTB. Tutaj masz poradnik na temat łańcucha: http://www.forumrowerowe.org/topic/41823-lancuch-vademecum/ A to czym smarować/czyścić znajdziesz na forum, bo pojawiało się wiele razy. Osobiście do mojego MTB używam Finish Line Czerwony (suchy, nie przylega do niego kurz), albo Rohloff - ten trochę bardziej lepki, ale jest jak najbardziej ok.
CarverPure160 Napisano 9 Maja 2014 Napisano 9 Maja 2014 Polecam suchy smar z dodatkiem teflonu PTFE - mozna kupić dedykowany samochodowy, wyjdzie taniej o około 50% - spray 15-20zł 400ml, dedykowany do roweru jest w mniejszych opakowaniach i 400ml wyjdzie nawet ponad 40zł. Aczkolwiek nakładanie spayem nie jest zbyt ekonomiczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.