Skocz do zawartości

[Tubeless] Czy zestaw pasuje Dt Swiss x430 + Geax saguaro TNT 26x2.2

TheGie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odległość między obręczą a oponą jest zbyt duża i powietrze ucieka bokami nie dając szans na uszczelnienie. Pozostaje mi rzeźbienie ghetto od nowa.

Nałóż zwykłą opaskę na koło obręcz, to zmniejszy przestrzeń pomiędzy oponą a rantem ;) No i dużo mydlin :)

zbiornik ciśnieniowy z plastikowej butelki 5L

Też użyłem "ghetto kompresora", ale zadowoliłem się butelką PET 2L. Możesz wrzucić fotkę tego pięciolitrowego monstrum? :)

• Mod Team
Napisano

Dzięki. W tej chwili mam zrobione koła na klasycznym ghetto, czyli dętka 20" na obręcz 26" i docięta po uszczelnieniu, jednak np. uzupełnienie mleczka i próba uszczelnienia na tej samej opasce z dętki nie udała mi się nigdy, zawsze muszę wszystko robić od nowa a jest to trochę pracochłonne. 

Spróbuję teraz patentu z taśmą, ale marnie to widzę przy moich obręczach  :icon_confused:

Przy takim patencie ja uzupełniałem mleczko wykręcając wentyl. Wtedy nie musiałem całości robić od nowa. Niestety ten sposób z dętką jest słaby, ponieważ zdarzało mi się, że w trudnym technicznie terenie opona się zsuwała z rantu, rozszczelniała  i inne cuda. Spróbuję teraz patentu z tą taśmą Pattexa nakleić na obręcz, oraz wyciąć wentylki z dętek presta. Być może wtedy się lepiej obręcz sklei z oponą.

Napisano

róbuję teraz patentu z tą taśmą Pattexa nakleić na obręcz, oraz wyciąć wentylki z dętek presta

Wentylki dedykowane do  tubeless mają kostkę z tworzywa w celu uszczelnienia się "wentylek->wnętrze felgi". Ciekawy jestem czy wentylek wycięty z dętki podoła. Czy podczas testów możesz wykonać małe fotostory ?  

• Mod Team
Napisano

@@TheGie, fotorelacja z tworzenia obecnego systemu już jest na moim blogu: KLIK

Co do nowego usprawnienia będzie wkrótce przygotowywane i przede wszystkim sprawdzane.

Napisano

Pixon, widziałem wcześniej Twoje fotostory z uszczelnieniem przy użyciu dętki. Jestem ciekawy jak przygotujesz wentylki z dętki do zabiegu z taśmą roboczą np Pattex :) 

Napisano

Przy takim patencie ja uzupełniałem mleczko wykręcając wentyl. Wtedy nie musiałem całości robić od nowa. Niestety ten sposób z dętką jest słaby, ponieważ zdarzało mi się, że w trudnym technicznie terenie opona się zsuwała z rantu, rozszczelniała  i inne cuda. Spróbuję teraz patentu z tą taśmą Pattexa nakleić na obręcz, oraz wyciąć wentylki z dętek presta. Być może wtedy się lepiej obręcz sklei z oponą.

Też chciałem uzupełnić mleko przez wentyl z wykręconym zaworkiem, jednak po spuszczeniu powietrza opona "odskakuje" od rantu obręczy i później już mi się nie udaje jej uszczelnić, muszę zakładać nową opaskę z dętki 20". Ale pomimo tych wszystkich zabaw z docinanymi dętkami, uszczelnianiem, kombinowaniem z butelką po mineralnej jestem zadowolony z jazdy bez dętek (no z połową dętki ;-)

Niskim ciśnieniem nadrabiam sobie braki w technice :-)  Nie zdarzył mi się jeszcze przypadek zsunięcia opony z obręczy, może dlatego, że nie stosuję zbyt niskich ciśnień, tak minimalnie to 1,8 bara tył i podobnie przód przy 73-74 kg wagi. Teraz kupiłem nowe kółka na obręczach Remerx FastDisc, do tego niedługo jakieś opony, tym razem zwijane i zobaczę jak to się będzie uszczelniało tylko na taśmie i wentylkach. 

Napisano

MasterYoda, kup zwijane przystosowane do bez dętki  i będzie git. Kupiłem na testy 1szt Geax Saguaro 2.2 TNT i zdały egzamin śpiewająco. W przyszłym tygodniu na tył wleci druga taka oponka. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kontynuujemy temat, w przypadku próby uszczelnienia koła, zabieg nie powodzi się np. obręcz ma zbyt zniszczone krawędzie aby opona się uszczelniła. W takim przypadku, płyn uszczelniający należy :

a) wylać do  kanalizacji,

b ) wlać  do pojemnika z płynem uszczelniającym w celu ponownego użycia ? 

• 2 tygodnie później...
Napisano

W niedzielę uszczelniałem koło na feldze pod V-Brake + Saguaro 2.2 TNT. Niestety bez kompresora się nie obeszło. Tak jak wcześniej koło DT Swiss uszczelniłem pompką podłogową bez większych trudności, tak w przypadku felgi pod V-brake były za duże straty powietrza. Udałem się na stację benzynową z przygotowanym wcześniej kołem, strzał z powietrzem pomógł aby opona się uszczelniła. 

Napisano

Kontynuujemy temat, w przypadku próby uszczelnienia koła, zabieg nie powodzi się np. obręcz ma zbyt zniszczone krawędzie aby opona się uszczelniła. W takim przypadku, płyn uszczelniający należy : a) wylać do kanalizacji, b ) wlać do pojemnika z płynem uszczelniającym w celu ponownego użycia ?

Ja raz jak zdejmowalem opone chwile po zalaniu to mleko z powrotem do pojemnika :)

Napisano

gajutrw, czy już używałeś tego mleczka, które zlałeś z opony do pojemnika ? 

Kolejne zagadnienie. Jak uszczelniacie koło, po wykonaniu "uszczelnienia" powietrzem, następnie potrzęsieniu koła i pozostawieniu na parę minut na jednej i drugiej stronie, czy od razu ruszacie w drogę, czy zostawiacie by odstało ? 

Pierwsze koło robiłem na wieczór i odstało do rana, zaś drugie tylne, uszczelniłem i chwilę po zabiegu wyruszyłem w drogę - koło dalej szczelne. 

Napisano

Tak, przed wyjazdem w Bieszczady wlalem w przednie kolo, bo tam mialem malo.

Hm ja akurat jak uszczelnialem to zostawialem na noc zeby odstalo, jakos dmuchalem na zimno :)

Napisano

gajutrw jak dolewasz mleczka, po spuszczeniu powietrza i np wykręceniu wentylka, opona się odkleja od rantów i rozszczelnia czy zostaje na swoim miejscu ? Pytam, ponieważ nie miałem okazji rozbierać koła po uszczelnieniu - brak takiej potrzeby. 

Napisano

Jeździć żeby się dobrze wytrząsło. Co ma niby dać czekanie? Mleczko działa błyskawicznie tylko musi się wszędzie dostać i godzinka po korzeniach to gwarantuje lepiej niż trzęsienie "z ręki".

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...