Skocz do zawartości

[Tubeless] Czy zestaw pasuje Dt Swiss x430 + Geax saguaro TNT 26x2.2

TheGie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy układ uszczelnię posługując się małą pompką (aktualnie nie mam większej, ani sprężarki z wyjściem pod presta) ?

Małą pompką nie ma najmniejszej szansy na uszczelnienie, jeśli jesteś odpowiednio zdeterminowany i nie masz kompresora możesz poradzić sobie tak jak ja:

http://www.forumrowerowe.org/topic/144710-druciarstwo-najwieksze-rowerowe-druciarstwo/?p=1445681

Przy użyciu tego konstruktu spokojnie można dać strzał 4bar.

• Mod Team

Pompką serwisową również nie jest lekko, ale da się. Osobiście wolałbym zabrać takie koło na stacje i tam dmuchnąć strzał ciśnienia :)

Przez zawór można nalać strzykawką bez żadnego wężyka. Ja tak ostatnio zalewałem oponę która już wcześniej się ułożyła na obręczy i nie chciałem później się męczyć z uszczelnianiem i klejeniem rantów.

Jak kupisz największą strzykawkę dostępna w aptekach ... bodajże 100 ml to bez kombinowania wlejesz przez wentyl presta.

Z tym ze strzykawki używasz jako "lejek" bez tłoka.

Nalewasz odmierzona ilość mleka na zatkanym wylocie przez palec do strzykawki a potem w wentyl.

Co do uszczelnienia mlekiem ... nie wiem jak TNT ale zwykłej zwijanej pompką stacjonarna nie udało mi się uszczelnić .

Pozdro 

Przywiozę koło do pracy, mamy tutaj kompresor z pistoletem. Czyli wlewam mleczko, wkręcam wentylek i pompuję sprężonym powietrzem do ...do ilu Bar ?

Nie tak szybko, najpierw posadź oponę na mydlinach i zobacz czy powietrze utrzyma się przez parę minut. Jeśli tak to dajesz mleczko, jak nie to sprawdzasz czy np. taśma prawidłowo naklejona itd.

Na poczatku tak jak pisza chlopaki strzel z kompresora na sucho i zobacz czy opona trzyma cisnienie, moja RK byla dziurawa jak sitko, i na pewno nie utrzymala by cisnienia kilka minut, a spokojnie sie uszczelnila.

Jak juz wlejesz mleczko, napompujesz oponke, to wes cale kolo w dlonie i zakrec nim, przechyl w jedna strone i w druga, popatrz gdzie ucieka powietrze i postaraj sie tak zrobic aby w to miejsce dostalo sie mleko.

Potem zostaw je w samotnosci i poczekaj kilkanascie minut az w spokoju sie uszczelni.

Mi po pierwszej probie zeszlo powietrze, ale napompowalem drugi raz, znowu bujnalem kolem przechylajac je w prawo i lewo, po czym nastala cisza.

Jak zauwazysz ze puszcza gdzies po bokach, na przyklad w trakcie jazdy, to musisz zrobic tak aby mleczko dostalo sie w to miejsce i zaczelo lepic.

Nie wiem gdzie masz problem ... nikt nigdzie nie każe tych wentylków kręcić z siłą na granicy wyrwania z gumy ...

Jak używasz głowy, to tak przykręcisz że bez problemu zdemontujesz wentylek żeby awaryjnie założyć dętkę.

Dwa razy zdejmowałem wentyl bo rozcięcia nie załatało mleko aby założyć dętkę, za każdym razem więcej niż 20 km od domu i za każdym razem operacja zakończona powodzeniem.

Pozdro

Używam Geax Pit Stop. Rower stał w Wiśle na pełnym słońcu, jazda przez cały maraton w temperaturze powyżej 30stC.
Dzisiaj stoi cały w pokoju na słońcu, bo zapomniałem zasłonić rolety. Sigma pokazała 39stC i opony szczelne bez żadnych białych śladów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...