authorman Napisano 8 Maja 2014 Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witam, W moim rowerze Author Grand mam taki amortyzator: RST Vita TnL (60 mm) olejowy blokada skoku. Głównie śmigam po mieście. Ale też często jestem w górach. Sowie, Złote, itp. Chciałbym zmienić ten amortyzator na 100 mm. W związku z tym pytania: 1. Czy taka zmiana wpłynie znacząco na geometrię? Jakie będą tego konsekwencje? 2. Jaki amortyzator polecacie? Chciałbym coś w średniej półce, solidnego, nie sprawiającego problemów. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 8 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 1. Czy taka zmiana wpłynie znacząco na geometrię? Jakie będą tego konsekwencje? W Twoim przypadku zmiana amorka będzie miała wpływ na: - skrętność ( rower będzie nieco bardziej ospały) - "podjazdowosć"- rower może nieco gorzej podjeżdżać - "zjazdowosć"- rower może nieco lepiej zjeżdżać - pozycję za kierownicą- podwyższenie przodu spowoduje przesunięcie pozycji do tyłu Jaki amortyzator polecacie? Do tego typu roweru nie ma ( przynajmniej nie spotkałem) amortyzatora o soku większym niż 60 mm. Zakładając popularnego Epicona możesz mieć problem ze zmieszczeniem koła ,chyba że zakupisz amorek pod koła 650b ( 27,5). Oczywiście można spróbować z amorkiem pod 26"....ale jakoś tego nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 8 Maja 2014 Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Suntoury NRX można ustawić na 75mm, więc może w tym kierunku. 100mm widelec do takiego roweru to jednak za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.